вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Пішохідна бібліо-екскурсія "Совки"

У суботу, 5 жовтня, відбулася наша пішохідна бібліо-екскурсія Совками від нашого колеги, провідного бібліотекаря нашої бібліотеки, києвознавця Олександра Михайлика. Цього дня на вуличках Совок було велелюдно, адже на екскурсію завітало 60 екскурсантів різного віку - від школярів до пенсіонерів. Було й чимало жителів Совок, які прийшли дізнатися більше про свою рідну місцевість, серед них - і школярі.

Ми побачили місце, де колись стояв Совський водяний млин - нині це перетин проспекту Лобановського та вулиці Холодноярської, а екскурсанти дізналися, що назва поселення походить від назви річки, а її назва - від великої кількості сов, що їх було чимало в цих місцях у давнину.
Поговорили про історію села у 17-19 століттях, дізналися, як у 1854 році описував поселення Домінік де ля Фліз. Присутні побачили і фотокопію малюнку - фактично, першого зображення Совок.
Біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці ми згадали історію храму з перших вуст - до нас вийшов настоятель церкви о. Валерій Копійка і розповів, що перший храм на цьому місці існував ще з 1912 року як каплиця, був розбудований і освячний як церква у 1920-х роках. На жаль, ту церкву було спалено 1966 року... Сучасний храм стоїть на тому ж місці, його освячено 2014 року. Парафіянами були видатні постаті - зокрема, дисиденти Євген Сверстюк та Василь Овсієнко. Екскурсанти мали нагоду відвідати церкву, почути розповіді о. Валерія про храмові ікони.
Дізналися, де у 2-й половині 14 століття, ймовірно, була Володимерка - заміський двір князя Володимира Ольгердовича та його сина Олелька Володимировича. Нині у тій частині Совок існує провулок Князя Володимира Ольгердовича.
Помилувалися краєвидами - з вулиці Рибної чудово видно основну частину Совок і церкву, яку ми незадовго до того відвідали.

Наші екскурсанти наприкінці висловили бажання провести у цьому році ще щонайменше одну екскурсію, тож якщо буде сприятлива погода, за місяць здійснимо бібліо-екскурсію ще якоюсь місциною нашого району!



Немає коментарів:

Дописати коментар