четвер, 10 жовтня 2024 р.

До 135 років від дня народження поета Михайла Драй-Хмари

10 жовтня виповнюється 135 років від дня народження Михайла Драй-Хмари – українського поета, перекладача, літературознавця та справжнього патріота.

Його життя – це приклад відданості рідній культурі та мужності в часи репресій. Він знав 19 мов, перекладав твори Бодлера, Міцкевича, Верлена та писав власні вірші, які й сьогодні звучать актуально.
Сонет «Лебеді», присвячений друзям-неокласикам, став його голосом на захист мистецтва, який не змогли заглушити ані критика, ані репресії. Драй-Хмара не зламався навіть під тортурами, до останнього залишаючись вірним своїм переконанням.

Його життя обірвалося трагічно. Того квітневого дня 1939 року він пожертвував своїм життям заради молодого студента, відштовхнувши його від кулі ката. Його останні слова «Не чіпай, кате, молоде життя, бери моє» стали символом мужності та відданості.
Драй-Хмара вірив, що його ідеали житимуть після нього, і справді, вони живуть і сьогодні. Його спадщина нагадує нам про ціну свободи. І досі з нами його слова: «Я вмру, а те, у що я вірю, залишиться і житиме без мене».












Немає коментарів:

Дописати коментар