пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Лекція циклу "Видатні імена Солом'янки". Тема - Митрополіт Василь Липківський

От і відбулася перша лекція циклу "Видатні імена Солом'янки" від нашого колеги, провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика. Присвячено її було Митрополиту Василю Липківському, життя і діяльність якого були тісно пов'язані із нашим районом.

Гості дізналися про основні етапи життя Василя Липківського. Ще у молоді роки Василь Липківський розумів несумісність понять українських православних і російської церкви, а російську церкву - як інструмент в руках влади.
1905 року Василя Липківського призначено настоятелем Покровської церкви на Солом'янці. Так почався солом'янський період його життя. Василь Липківський був настоятелем 14 років, за цей час він розбудував церкву, розширив її вдвічі.
Далі була перша служба Божа українською мовою в Микільському соборі на Печерську, обрання Митрополитом Української автокефальної православної церкви, примусове усунення з посади... 1934 року Василя Липківського разом із сестрою та хворою дружиною силоміць переселяють аж на околицю - Олександрівську слобідку. Звідти у жовтні 1937 року Василя Липківського заарештували. А 22 листопада того страшного року він прийняв мученицьку смерть - був розстріляний у Лук'янівській в'язниці. Символічна могила знаходиться на Лук'янівському кладовищі, проте точне місце поховання невідоме.
На місці будинку, де жив останні роки Митрополит, у вересні 2024 року встановлено пам'ятний знак - поряд із сучасним будинком за адресою вулиця Григорія Кочура, 4. З 1997 року на фасаді Покровської церкви - меморіальна дошка Василю Липківському, вулицю поряд 2012 року перейменовано на його честь.
Під час лекції гості мали нагоду побачити (і потримати в руках) ювілейну монету "Василь Липківський", випущену 2014 року до 150-річчя від дня народження.

Ну а ми вже готуємося провести за два тижні першу лекцію ще одного нашого нового циклу "Храми Солом'янського району", яку присвятимо церкві Покрови Пресвятої Богородиці на Солом'янці". Тож чекаємо на вас у нашій бібліотеці в середу 16 жовтня о 17:30.
До зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар