четвер, 16 травня 2024 р.

«Cолом'янка. Історія твого району» - лекція "Залізнична колонія"

15 травня 2024 року у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася десята краєзнавча лекція з циклу «Cолом'янка. Історія твого району» від києвознавця Олександра Михайлика.

Лекцію було присвячено Залізничній колонії - одній із місцевостей району, у минулому робітничому поселенню.
На початку було з'ясовано походження назви поселення, причини його появи та особливості. Попри сусідство із Солом'янкою Залізнична колонія завжди розвивалася окремо. Важливу роль у її житті відігравав Олександр Бородін - інженер-новатор, який серед іншого вперше запровадив у місті електричне освітлення. Ключові споруди зведено за проєктом архітектора Олександра Кобелєва, тож одна із вулиць колонії нині має його ім'я.
До 1980-х років поселення зберігає свій первинний вигляд. Та у 1980-х, через заплановане будівництво південного вокзалу, частину поселення знесено. Лише 2001 року на місці знесеної частини колонії звели Південний вокзал та церкву перед ним.
У Залізничній колонії мешкали або працювали письменник Остап Вишня, співак Олександр Вертинський, художник Анатолій Петрицький та інші видатні особистості.


Гості заходу мали змогу побачити рідкісні карти, історичні та сучасні авторські фото, які демонструвалися на екрані. По завершенні заходу відбулося цікаве обговорення, гості ставили численні запитання.
Більше про Залізничну колонію можна дізнатися з книги О. Михайлика та С.Широчина «Невідомі периферії Києва. Солом’янський район».

Цікаві факти про Залізничну колонію:
- Поселення є першим подібним в Україні, тож стала зразком для інших;
- Сусідню Солом'янку та прилеглі місцини було вилучено з меж міста 1901 року та повторно приєднано 1910 року. Але Залізнична колонія, попри сусідство із Солом'янкою, вилучена з меж міста не була;
- Церкву перед будівлею Південного вокзалу звели за 73 дні. Вона увійшла до Книги рекордів України.

Немає коментарів:

Дописати коментар