середа, 8 травня 2024 р.

Червона квітка пам'яті

До Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 8 травня.
Україна вперше приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам'яті та примирення у 2014 році. Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» в Україні встановлено День пам'яті та примирення 8 травня. Для заходів, приурочених до святкування цієї дати на державному рівні, використовується новий символ — червоний мак. Графічне зображення з одного боку уособлює квітку маку, а з іншого — кривавий слід від кулі. Квітка маку в українській міфології має дуже багато значень. Це символ сонця, пишної краси, волі, гордості, крові, оберегу від нечистої сили. Ця квітка часто згадується в українських народних піснях і думах, особливо козацької доби. Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.


Мак — символ пам'яті у світі. У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а в 1921 -му червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. Також у Польщі червоні маки є символом перемоги Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору в Монте – Кассіно в Італії у 1944 році. Червоний мак як символ пам'яті жертв війни тепер використовується і в Україні. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни 1939-1945 – та гасло «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Ми пам'ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації. Пам’ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Ця пам’ять допомагає протистояти ворогу на полях битв у сучасній війні з російським агресором. Цивілізований світ допомагає Україні, як колись у Другій світовій, і завдяки мужності наших воїнів та зусиллям наших союзників ворог зазнає нищівної поразки, щоб в майбутньому подібні трагедії не повторювались.

Немає коментарів:

Дописати коментар