понеділок, 13 травня 2024 р.

Лекція "на біс" в Центральній бібліотеці Солом'янки

11 травня 2024 року у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулося повторення першої краєзнавчої лекції з циклу «Cолом'янка. Історія твого району» від києвознавця Олександра Михайлика, яка відбулася ще 20 грудня 2023 року.

Лекцію було присвячено Олександрівській слобідці - одній із місцевостей району, що виникла вже у перше десятиліття XX ст. З давніших часів на території місцини залишилися поодинокі вікові дуби.
Традиційно зустріч розпочалася із обговорення походження назви. Гості дізналися, що первісно поселення було засновано 1906 року як "Робітниче артільне селище", спершу мало назву Озери, а потім набуло сучасну назву. Згадали і про те, чому поселення мало паралельну назву Костопальня (Костопалівка) і звідки вона походить. Дізналися, якою була первісна забудова поселення. Побачили фото найдавнішого будинку, що вцілів.

У 1930-х роках на Олександрівській слобідці було споруджено перші багатоквартирні житлові будинки. А також виник Інститут цукрової (згодом харчової) промисловості, а навколо нього - ціле інститутське містечко. Звели і ряд громадських споруд. 1939 року споруджено квартал із 8 будинків для робітників Спецбудівництва №1 на Жуковому острові.
На межі 1950-х-1960-х років починається заміна старої приватної забудови 5-поверхівками. З-поміж серійних будинків тут було споруджено і декілька за експериментальними проєктами - на вулицях Олексіївській та Преображенській. У розповіді йшлося про їх особливість. На Олександрівській слобідці у різний час мешкали видатні постаті - Василь Липківський, Іван Світличний, Василь Симоненко, Микола Сом, Борис Олійник та ряд інших особистостей. Присутні дізналися, за якими адресами вони мешкали.
Олександрівська слобідка згадувалася на сторінках художніх творів. Тож на лекції прозвучав уривок з оповідання "На Батиєвій горі" Івана Сенченка.
Гості заходу мали змогу побачити рідкісні карти, історичні та сучасні авторські фото, які демонструвалися на екрані. По завершенні заходу відбулося цікаве обговорення, гості ставили численні питання, ділилися власними спогадами. Цікавими були спогади старожила району Володимира Йосиповича Чумака, який народився 1939 року. Вони доповнили розповідь автора, додали ряд важливих момент з історії.

Більше про Олександрівську слобідку можна дізнатися з книги О. Михайлика та С. Широчина «Невідомі периферії Києва. Солом’янський район».


Цікаві факти про Олександрівську слобідку:
- Лише дві вулиці зберегли свої початкові назви - Олексіївська та Озерна;
- Озеро, від якого і пішла назва однойменної вулиці, не існує - у 1950-х його засипали, а те місце забудували;
- Попри знесення первинної забудови планування місцини не зазнало змін. Зміна забудови тут відбувалася поетапно, тому структура вулиць залишалася незмінною.

Немає коментарів:

Дописати коментар