пʼятниця, 24 травня 2024 р.

24 травня - День слов'янської писемності та культури

День слов'янської писемності та культури щороку святкують 24 травня. У цей день українці разом з болгарами, сербами, македонцями, чорногорцями, а також росіяни та білоруси вшановують святих Кирила і Мефодія – творців слов'янської писемності.

Історія слов'янської писемності починається з IX століття, коли православні ченці Кирило та Мефодій створили нову абетку – кирилицю. Ця абетка стала основою для багатьох сучасних слов'янських мов і відіграла ключову роль у поширенні освіти та культури серед слов'янських народів. Сьогодні українська мова входить до топ 50 найпоширеніших мов світу. Незважаючи на століття заборон та репресій, вона знову розквітає, особливо після початку повномасштабної агресії Росії проти України. Кількість українців, які говорять українською мовою в побуті, зросла з 40% до 60% і продовжує зростати.
Мова – це душа нації, її найцінніший скарб. Вона захищає наш інформаційний простір, підтримує український бізнес, артистів та виконавців, а також є важливою частиною національної ідентичності. Сьогодні, як ніколи, важливо плекати та поважати нашу солов'їну українську мову. Давайте щодня берегти та розвивати нашу мову, адже нація живе доти, доки живе її мова.
В Україні першим відомим літописцем, який писав українською мовою, був Нестор Літописець. Його "Повість минулих літ" є одним з найвизначніших джерел нашої стародавньої історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар