субота, 18 травня 2024 р.

18 травня - Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв у світі почали відзначати з 1977 року. Цей день намагаються провести по-особливому – напередодні організовують містерію «Ніч в музеї», ставлять аматорські театралізовані дійства, роблять безкоштовним відвідування тощо.

Однак, є музеї, які самі по собі незвичайні. Хоча в сучасному світі вже майже нічим не здивуєш, ми все ж спробуємо розповісти про деякі українські музеї, які нам дійсно видаються дещо незвичайними.


Музей гуцульскої магії (м. Верховина)

Усі експонати, які перебувають у експозиції, дісталися музею від родичів мольфарів. Тут на власні очі можна побачити магічні камені, палиці, роги та скрині, ляльок-мотанок та інші оригінальні предмети, якими користувалися гуцульські маги.

Музей звуку (м. Одеса)

Це місце - рай для меломанів. Тут представлено безліч обладнання для звукозапису, зберігання та відтворення мелодій. Водночас відвідувачі можуть не лише розглянути їх уважно, але й послухати різні записи на касетах, бобінах, вінілових платівках.

Музей космонавтики (м. Житомир)
В Україні є ще музейні осередки, які претендують на космічну тематику, але житомирський музей – неповторний.
Справжні скафандри, частини ракет, двигуни, автографи космонавтів, місяцехід, спускові апарати, справжні тюбики з космічною їжею. І сувенірний магазин з нетривіальними пропозиціями на згадку.

Музей каналізації (м. Київ)
Музей знаходиться в справжнісінькій каналізаційній шахті, що сприяє загальній, дещо моторошній атмосфері. Тут є велика кількість технічних зразків «каналізаційного» господарства, починаючи від самого його зародження в столиці, тобто 1879 року.

Музей моделей транспорту (м. Вінниця)
Це єдиний в Україні музей моделей транспорту (автомобілі, літаки, кораблі, наземна військова техніка, мотоцикли, трамваї, тролейбуси, автобуси, залізниця), де зберігається в зменшеному масштабі декілька тисяч моделей зазначеної техніки.

Музей фотоілюзій (м. Київ)
Це перший в Україні музей подібного формату. Тут кожен може бути сфотографованим на полотні Ван Гога, посидіти з пандою на бамбукових стеблах або політати на спині Людини-павука, зависнути в повітрі…

Музей-аптека (м. Київ)
Цей музей на київському Подолі дійсно зачаровує, тут поєднані функції працюючої аптеки (заснована у 1728 році) та тематичного музею (заснований у 1988 році).
Колекція закладу налічує експонати, серед яких аптечний посуд, меблі, інструменти для виготовлення ліків, інше аптечне приладдя. Експозиція музею відтворює аптеку XVIII та XIX століть. Окремої уваги вартує «Хата знахарки», лабораторія алхіміка.

Війна вносить свої сумні «корективи» в роботу українських музеїв: якісь тимчасово припиняють обслуговування відвідувачів, якісь закриваються назавжди, якісь знищуються внаслідок бойових дій, а якісь навпаки – приймають ще більше гостей, спраглих до чогось відволікаючого, незвичайного, утаємниченого.

Давайте своїм відвідуванням підтримувати цю галузь культурного розвитку України!

Немає коментарів:

Дописати коментар