понеділок, 24 червня 2024 р.

Письменниця Евгенія Пірог - в гостях у ЦРБ ім. Г. Сковороди

Діти люблять сюрпризи! Тож 19 червня, дізнавшись про те, що Казкарка Джінні проїздом у Києві, швиденько організували для неї зустріч з найменшими читачами Центральної бібліотеки Солом’янки.

Казкарка Джінні, вона ж - дитяча письменниця Євгенія Пірог, вона ж - наша колега з Рівненської обласної бібліотеки для дітей, відома тим, що допомагає діткам якнайшвидше зустрітися з насолодою від читання, а ще - розкрити в собі власну суперсилу. І, звісно, пише чудовезні книжки!
І ось… хоп - новісінькі “Читакса”, “Мурчитела”, “Балакучий Шпак”, “Книжковий Монстр” і “Слоненя Сторі” уже в бібліотеці на Освіти, 14а!
Беріть, читайте, насолоджуйтеся всією родиною. Це того вартує!

"Солом'янка. Історія твого району". Краєзнавча лекція "Чоколівка"

22 червня 2024 року у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася лекція з циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика.

Лекцію було присвячено місцевості Чоколівка. Попри свій вік відносно молодий вік, з 1900-х років, вона також має цікаву історію. У документах 16-19 століть район сучасної Севастопольської площі мав назву "урочище Тісні Вулиці", походження назви невідоме.
Чоколівка названа на честь Миколи Чоколова - купця 1-ї гільдії, підприємця, мецената. Саме він допоміг робітникам-залізничникам у придбанні землі, тож його ім'я було надано при освяченні селище у серпні 1905 року. З тих часів на Чоколівці зберігся лише один будинок - на вулиці Академіка Возіанова, 5. Ім'я Чоколова увічнене і в назві Чоколівського бульвару.
1923 року Чоколівка увійшла до меж Києва. У період між двома світовими війнами тут з'явилося лише декілька капітальних споруд, з-поміж них - школа на сучасній вулиці Донецькій.
Після Другої світової війни, а саме у 1950-1952 роках, на Чоколівці з'явилися квартали 3-4-поверхової забудови в межах вулиць Донецької, Волинської, Сергія Берегового та Левка Мацієвича.
При спорудженні Першотравневого масиву Чоколівка повністю злилася із ним. І сьогодні Чоколівкою називають також весь сусідній Першотравневий масив. Протягом 1970-х-1980-х років було знесено майже всю первісну малоповерхову забудову Чоколівки, а місцевість забудовано переважно 9-поверхівками. Втім, первісна планувальна структура значною мірою вціліла.
Гості заходу мали змогу побачити рідкісні історичні карти Чоколівки, зокрема аерофотознімки часів Другої світової війни, а також історичні та сучасні фото, які демонструвалися на екрані.
Значний інтерес викликала книжкова виставка, підготовлена бібліотекою до лекції - книги, фото та газети з фондів, де йдеться про Чоколівку.



Письменниця дарує книжки бібліотеці ім. Сковороди

Сучасна українська письменниця-фантастка, сценаристка, редакторка, авторка і співзасновниця творчого об’єднання фантастів «ЛІТтавиця» Катерина Пекур, яка є активною читачкою Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, подарувала бібліотеці чудові книги в жанрі фантастики.
Серед них - авторський твір "Ключ від всіх дверей", збірка оповідань "31. Антологія сучасної української фантастики", де вміщено оповідання авторки. І ще ряд книг.
Щиро вдячні за книжковий дар! Фонди бібліотеки завдяки нашій читачці і письменниці Катерині Пекур поповнилися чудовими виданнями у жанрі сучасної української фантастики.

Анонс заходу

25 червня на Творчих читаннях у Центральній бібліотеці Солом'янки знайомитимемося з книжковою серією "Таємне товариство Боягузів і..." від однієї з найулюбленіших українських дитячих письменниць - Лесі Ворониної, твори якої діти залюбки вивчають у шкільній програмі!
А вам кортить дізнатися, як не стати членом Товариства? 
Тоді чекаємо на вас найближчого вівторка!

Вхід вільний
Укриття є

неділя, 23 червня 2024 р.

23 червня - Свята Трійця

Друзі, сьогодні ми б хотіли нагадати вам про Історію свята Трійці, одного з найбільш шанованих свят в Україні, та його стародавні традиції.

Трійця належить до рухомих свят Великоднього циклу, тож зміна календаря на його даті не позначилася.
Відзначається Трійця на 50-й день після Великодня (у неділю), на знак сходження Святого Духа на апостолів у 50-й день по Воскресінню.
Також просимо не забути, що сьогодні - Купальська ніч, а завтра - стародавнє українське свято Івана Купала та християнське - Різдво Іоанна Предтечі! Про історію та традиції свят ми розповімо завтра!














четвер, 20 червня 2024 р.

20 червня - Всесвітній день біженців

20 червня міжнародна спільнота відзначає День біженців, згадуючи мільйони людей по всьому світу, які змушені були залишити свої домівки через конфлікти, насильство та переслідування.

Цього дня ми хочемо нагадати, що чужих людей не буває. Кожен біженець має свою історію, свою мрію та свої надії. Вони такі ж люди, як і ми, зі своїми болями та радощами, і заслуговують на нашу підтримку та розуміння.
Будьмо сьогодні й завжди відкритими та доброзичливими до тих, хто потребує нашої допомоги! Разом ми можемо зробити світ трохи кращим і безпечнішим для всіх.
Діліться цим повідомленням, щоб нагадати про важливість підтримки біженців та їх інтеграції в наші спільноти.

Краєзнавча лекція "Маленькі скульптурки". Частина 2

19 червня 2024 року в Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася друга краєзнавча лекція "Маленькі скульптурки" (з циклу "Київ цікавий") від активного читача бібліотеки В'ячеслава Жмихова.

Лекцію було присвячено скульптуркам проєкту "Шукай", яких налічується 43 (найновішу відкрито у квітні 2024 року). Усі вони створені як авторський проєкт Юлії Бевзенко, до якого залучено багато скульпторів. Є дві такі скульптур і у Солом'янському районі - одна на фасаді НТУУ "Київський політехнічний інститут", друга - на фасаді Інституту імені
Амосова.
З огляду на повітряну тривогу перша частина лекції пройшла в укритті, після відбою тривоги вона продовжилася в бібілотеці.
На другій лекції В'ячеслав Жмихов продовжив тему маленьких скульптур. На першій лекції він розповів про 11 скульптур, на другій лекції ж йшлося про наступні 15 - вздовж Хрещатика та прилеглих вулиць - Городецького, Богдана Хмельницького, бульвару Тараса Шевченка.
Гості заходу почули розповідь про скульптури "Михайло Дегтярьов", "Київський слоник", "Київська пектораль", "Давид Марголін", "Київський каштан", "Родина Ґалаґанів", "Літера Ї", "Київські шахи", "Золота туфелька Сержа Лифаря" та ряд інших. Як і на попередній лекції, В'ячеслав Жмихов докладно розповів не лише про самі скульптури, а й про історію об'єктів або історичних постатей, відтворених у бронзі.
Розповідь викликала неабиякий інтерес присутніх, лектор проанонсував проведення третьої лекції, яка буде присвячена решті 17 скульптуркам - на Подолі та у інших районах міста.
Вдячні, що активний користувач бібліотеки В'ячеслав Жмихов поділився своїм захопленням із іншими. 
Це було дуже цікаво та пізнавально!

середа, 19 червня 2024 р.

"Місто Виборів" у бібліотеці. ГРА ПЕРША

Любите своє місто? Бажаєте його покращити? Відповідь на ці питання, певно, мають всі.
А ось відповідей на питання: "Як це зробити?" значно менше. Але вони точно Є. І найконструктивніша з них - "Ставати активними громадянами!"

Проте для цього потрібно розширювати власну свідомість і свідомість людей довкола. І найлегше почати робити це... граючи!
Саме тому Центральна бібліотека Солом'янки відкриває в себе резиденцію "Electionville" та започатковує серію ігор вихідного дня, до яких можуть долучитися всі охочі. Усе, що треба - дотримуватися простих правил: взаємна повага, жодної політичної заанґажованості, тільки суспільна користь.


Найближча гра відбудеться вже цієї неділі 23 червня о 14.00. Орієнтовна тривалість - 2-2,5 години. 
Дуже бажано зареєструватися, оскільки кількість учасників обмежена!

Реєстраційна форма та детальніша інформація про гру ТУТ

Літні ігри "Electionville" у бібліотеці чекають на вас!
Приходьте самі і кличте друзів!

Віртуальна книжкова виставка "Підліткове читання на канікулах"

Туве Янсон «Літня книжка»

На перший погляд «Літня книжка» Туве Янсон про незвичні дорослі стосунки між Софійкою та її бабусею і їх дивакуваті романтичні історії під час літньої відпустки на узбережжі моря. Але все набагато глибше. Це книга про те, як відновити гармонію та рівновагу в житті після втрати близької людини, як надати чарівності простому життю, як любити навколишній світ, як бути добрим до оточуючих. І неважливо чи тобі 12, чи 80 - ти маєш право залишатися дитиною в будь-якому віці й при цьому розмірковувати по-дорослому. Це чарівна історія, що випромінює добро.

Тіллі Коул «Тисяча пам’ятних поцілунків»

Надзвичайно зворушлива і чутлива історія кохання Руна і Поппі з «Тисячі пам’ятних поцілунках» Тіллі Коул про значущість маленьких речей у світі кохання, про те, як звичайні речі перетворити в незабутні моменти.
Бабуся Поппі перед смертю подарувала своїй онуці банку з пустими рожевими сердечками, заповідаючи наповнити кожне з них, а їх там тисяча, поцілунками, від яких вистрибує серце. Рун, який закоханий в Поппі, обіцяє сам подарувати їй цю тисячу незвичних поцілунків. Так починається їх надзвичайно чутлива романтична пригода. Авторка книги вустами героїв вчить нас жити тут і зараз, проживати кожен день як останній, насолоджуватись життям, цінувати кожну мить, бо вона неповторна.

Галина Вдовиченко «Містельфи»

На дахах будинку в місті Лева живуть малесенькі фантастичні крилаті хлопчики й дівчата – міські ельфи або, як їх ще називають, містельфи. Але одного дня їх безтурботне та мирне життя закінчується, і розпочинається боротьба за виживання. Це буде боротьба, в яку будуть втягнуті не тільки фантастичні створіння, а й люди, які проживають у місті.
Добра фантастична історія Галини Вдовиченко «Містельфи» про пригоди міських ельфів та їх боротьбу з щурами-мутантами на вуличках Львова сподобається і дітям, і дорослим.

Олександр Есаулов «Канікули для Інформи»

Принцеса Інформа мріяла провести свої канікули в реальному світі разом із своїм другом Сергійком. Проте їх переписку «взламав» хакер Костя, який вирішує разом із своїми дружками викрасти принцесу, і йому це вдається. Так починаються фантастичні цікаві пригоди книзі Олександра Есаулова «Канікули для Інформи». Цікава та захоплююча історія для любителів фантастики, переплетіння віртуального та реального світів.

Любов Загорська «Коли були ми..»

Теплі смішні оповідання про безтурботне, подекуди збитошне, інколи з присмаком гіркоти, але таке справжнє дитинство. Про незабутні пригоди міської дівчини Дарці, яку батьки відправили на канікули в таке соковите, працьовите, сонячне, щире село, та її таких же збитошних, як вона сама, друзів Міська та Нуськи. Книга Любов Загорської «Коли були ми..» нагадає багатьом дорослим про їх дитинство, а дітям розкриє таємниці, як росли, чим захоплювалися, гралися та розважалися їхні батьки. Це книжка - для сімейного читання, і пригоди на сторінках книги обов’язково викликатимуть посмішки у читачів.

вівторок, 18 червня 2024 р.

Анонс заходу

Дорогі друзі! Запрошуємо вас 23 червня о 12.00 до Центральної бібліотеки Солом’янки імені Григорія Сковороди на Літературно-музичну зустріч “У літа в обіймах”

Пісенно-музична частина зустрічі буде зіткана з авторських та улюблених пісень учасників «Вокальної студії на Освіти», і кожен присутній зможе разом із солістами виконати ту чи іншу пісню.
Будуть і поетичні читання, присвячені літній магії. Традиційна остання поетична неділя місяця припадає на санітарний день, тож ще маєте час підготувати свої улюблені вірші, аби поділитися життєдайним поетичним словом вже цієї неділі!

«Не згасне вогонь Холодного Яру». До 105 років з часу утворення Холодноярської республіки

Цього року минає 105 років Холодноярської Республіки, яку було проголошено 1919 р. у Мотронинському монастирі, що на Черкащині. Це місце стало осередком українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів, російських «білих» і «червоних» інтервентів), який очолювали брати Чучупаки.

Однією з перших клітин організації у Холодному Яру став відділ самооборони с. Мельники, який на прохання ігумені Мотрониного монастиря створив і очолив місцевий вчитель Олекса Степанович Чучупак.
Мета формування – захист монастиря від російських дезертирів, які тікали із фронтів Першої світової додому.

Чисельність першого мельничанського відділу самооборони становила 22 козаки.
Згодом, очевидно, вже в час підготовки до антигетьманського повстання, селяни Мельників звернулися до Василя Чучупака, який був не тільки старшим від брата Олекси, але й мав вище військове звання – прапорщик (Олекса – рядовий царської армії), – створити новий відділ, що той і зробив.
Збройний відділ складався з 400 селян, серед яких було багато родичів братів Чучупаків: куми, свати, дядьки, двоюрідні брати, небожі.

Звернення «Брати селяни і козаки» від 4 червня 1919 року було прийняте від імені «інформаційного Бюро Штабу Загону Холодного Яру».
Ось уривок: «Хай же справдяться слова нашого незабутнього борця за волю, мученика і пророка Тараса Григоровича Шевченка, який сказав, «що ще дихне огнем пикучим всім ворогам Холодний Яр. Отже, хто любить спокій, хто любить волю, хто любить свій рідний край, хай зараз же іде козаком до Холодного Яру, хай буде дійсно козаком. Хто має зброю, забирай її з собою, хто ж такої не має, але почуває себе здатним до козацтва, хай іде до нас. Гуртом скоріше здобудемо зброю. Знайте, брати, що Холодний Яр дійсно буде нашим оплотом і він одіб'ється од усіх ворогів»

Згодом утворилась Холодноярська Республіка, територія якої охоплювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську армію, бійці якої називали себе козаками, а своїх командирів – отаманами (на згадку про минувшину).

У березні 1920 року Степова Дивізія армії УНР визволила Херсон від більшовиків та повела вдалий наступ на захід (через Білозерку) по лінії Кам'янка-Єградівка-Ружичів-Чигирин. Зупинилась дивізія в урочищі Холодний Яр, де з'єдналась зі збройними силами Холодного Яру.
24 вересня 1920-го в Медведівці, де колись почалася Коліївщина, відбулася нарада отаманів, в ній узяли участь командири Степової Дивізії, отамани інших регіонів. На цій нараді Костя Блакитного було обрано головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць.

Холодний Яр становив для радянської влади неприступну фортецю.

Холодноярська Республіка проіснувала до 1922 року, коли більшовики обманом заманили холодноярських отаманів в засідку. Проте, навіть у полоні, в стінах Київської в'язниці, ватажки повстанців перебили охорону, захопили зброю і спробували звільнитись. Під час нерівного бою, всі вони загинули смертю героїв.

Повстанці воювали з чорним бойовим прапором, на якому срібною ниткою було вишите гасло: «Воля України або смерть», а республіка Холодного Яру проіснувала до 1922 року. Сам факт її існування спростовує міф про позитивне сприйняття населенням встановлення радянської влади на території України. Останнім із Головних отаманів Холодного Яру, обраним на загальному представницькому з'їзді всіх отаманів республіки у червні 1921 р., був отаман Герасим Нестеренко-Орел.

Прапор холодноярівських повстанців майорів на Євромайдані в Києві як свідчення незламності та свободолюбивості українського народу.

Літературно-музична зустріч "Творча палітра Кирила Булкіна"

16 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася літературно-музична зустріч, спеціальним гостем якої став Кирило Булкін – актор, журналіст, публіцист, поет, бард, культурний діяч, лавреат премії імені Василя Стуса, переможець фестивалю «Повстанська ватра», ведучий фестивалю «Рутенія» та YouTube-каналу «Ситдаун з Кирилом Булкіним».

Зустріч була насиченою: пан Кирило презентував свою нову збірку поезій «На травах чекання», виконував свої пісні, читав прозу та уривки із театральних ролей та обіцяв прийти внаступне із презентацією нової книжки, яка вже готується до друку. Розкриємо секрет: у мріях автора - видання збірки, в яку, крім оригінальних поезій, увійдуть і переклади віршів Редьярда Кіплінґа. Свій перший переклад він написав у грудні 2015 року. Уже вийшло друком дві збірки таких перекладів.
«Кіплінґ виявився надзвичайно суголосним нашому часу саме в Україні, тому що він писав про вічні цінності – мужність, дружбу, боротьбу за свободу своєї Батьківщини» відзначив Кирило Булкін.

Кирило Булкін - чудовий виконавець та акомпаніатор власних пісень на семиструнній гітарі, яка має цікавий тембр і стрій, що суттєво відрізняється від шестиструнної гітари. Про свої пісні каже: «Виконую вірші під гітару, вважаю це більше акторською й поетичною творчістю, ніж, скажімо, вокальною. Коли за допомогою музичних засобів вдається знайти адекватну форму для вірша, я радію».
Кирило Булкін працював у театрах «АССА», «Бенефіс», Київський художній театр, співпрацював з Молодим театром та театром «Колесо». У виставі «Жанна д’Арк. Дисконт?..» за п’єсою Жана Ануя «Жайворонок» зіграв аж три ролі: Кошона, Архієпископа і Бодрікура. У його віршах та піснях відчувається присутність театру: деякі пісні й вірші написані до вистав, інші – про театр життя. Проте це не означає, що автор ховає своє «я» за якимись личинами. Театральне «я» – теж справжнє… Адже наша нинішня реальність, театр бойових дій, – страшний, але теж театр...
Пан Кирило щедро ділився історіями з життя. Серед них була й така. Українськість увійшла в його плоть і кров не одразу. Дослідивши свій родовід у межах кількох поколінь, він дізнався, що має в собі краплину української крові. Можливо, ця краплина переважила всі інші. Згодом на нього справило величезне враження перепоховання Василя Стуса та його побратимів 1989 року і привернуло увагу до творчості шістдесятників. Згодом він зробив перший варіант моновистави за творами Василя Стуса.

По завершенні зустрічі гості ще довго не відпускали талановитого митця, ставлячи йому різноманітні запитання та воліючи придбати його книжку з автографом.

понеділок, 17 червня 2024 р.

Анонс заходу

22 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться повторна лекція з циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Чоколівка.

Хоча Чоколівка виникла вже на початку ХХ століття, але теж має свою цікаву історію появи. До того ж, це одна із небагатьох місцевостей у Києві, яку названо на честь конкретної особи.
Тож згадаємо про особистість Миколи Чоколова та його роль у появі поселення. Дізнаємося про те, як воно розвивалося й що вціліло з першого періоду його забудови; як місцина розбудовувалася у 1940-х-1950-х роках; що було втілено, а що залишилося лише на рівні проєктів; якими є реальні межі Чоколівки, і чому її назва у народі поширилася й на сусідній Першотравневий масив.
Зацікавилися темою? Чекаємо на вас!

Анонс заходу

19 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться краєзнавча лекція №2 "Маленькі скульптурки" (з циклу "Київ-цікавий") від активного читача бібліотеки В'ячеслава Жмихова.

На першій лекції відбулася розповідь про 11 скульптур проєкту “Шукай”.
На другій лекції продовжиться знайомство із іншими скульптурами.
В’ячеслав Жмихов розповість про цікавинки Києва, про які він дізнався сам, а відтак хоче поділитися своїми знаннями з вами, дорогі друзі!
Тож до зустрічі!

неділя, 16 червня 2024 р.

#ElectionvilleLibrariesUA

8-9 червня Центральна бібліотека Солом’янки долучилася до Міжнародного проєкту «Electionville» («Місто Виборів»), створеного за підтримки Шведського Інституту в партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією та розробленого спеціально для українських бібліотекарів, за економічної підтримки Ради міністрів Північних країн. Щиро дякуємо @Max Valentin @Polina Sokur та Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association і всім причетним за незабутній досвід!

Тренінг зібрав близько тридцяти бібліотекарів з різних територіальних громад України в одному з затишних конференц-залів столиці. Його проводили розробник гри «Місто Виборів», шведський винахідник, волонтер, мандрівник Макс Валентин (@Max Valentin) та дві кураторки проєкту «Electionville» в Україні - учасниця Волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати», студентка Києво-Могилянської Академії, майбутня політологиня Поліна Сокур та головна бібліотекарка нашої бібліотеки Тетяна Яровицина.
Навчальні ігри проводили двоє гейм-майстрів - Євген (Одеса) і Анна (Кривий Ріг), які на стартовому тренінгу в лютому 2024 року вибороли право навчати інших та вже мають досвід успішного проведення ігор для різних фокус-груп.
Нагадаємо, Центральна бібліотека Солом’янки активно долучалася до тестування гри «Electionville» в липні 2023 року, у лютому 2024 та неодноразово приймала у себе організаторів гри.
Гру “Місто виборів”, з певними варіаціями, розроблено в трьох варіантах - підлоговому, настільному та електронному. Перші два комплекти є у нашій бібліотеці, а наші колеги пройшли навчання на Майстрів Гри. Тож упродовж літніх канікул, двічі на місяць, у вихідні (Сб або Нд) плануємо проведення серії ігор (посилання на реєстраційну форму у першому коментарі). Про точну дату та час ігор учасникам буде повідомлено окремо.
Долучайтеся до «Міста Виборів»! Незалежно від того, якого ви віку, ця гра змінить вас та навчить вас любити своє рідне місто усвідомлено та турбуватися про нього!

Анонс заходу

Наступного вівторка на Творчих читаннях у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди знайомитимемося з віршованою інструкцією “Як правильно ревіти” від сучасної української поетеси Олесі Мамчич, яка подбала про дітлахів та їхніх батьків і написала веселу книжку на дражливу тему, аби допомогти обом сторонам процесу зробити його захопливим і взаємно прийнятним.


Тексти авторки сповнені незвичайних рим, порівнянь, словесних каламбурів, тому неодмінно розважать як дітей, так і дорослих.
Тож збираймося на родинний практикум з ревіння! Читатимемо, ревітимемо й малюватимемо одночасно.
Вхід вільний
Укриття є

пʼятниця, 14 червня 2024 р.

Авторська презентація книги Марини Губарець

13 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася презентація поетичної збірки сучасної української поетеси, письменниці, перекладачки та художниці Марини Губарець “Сходами слів” з ілюстраціями авторки.

Марина Губарець розповіла про свій шлях до творчості, порівнявши його зі сходами - і це неабияк перегукувалося із назвою презентованої збірки, про перші юнацькі вірші, а також про першу поетичну збірку "Слова не сплять", яка вийшла 2021 року.
Вона прочитала ряд віршів зі збірки “Сходами слів” - “Без страху”, “Велике місто”, “Той, хто вбив у собі раба…”, “Прокидаюсь хвилин за десять до…”, “Як настане той час…”, “Я житиму…”, “Мої світи”, “Моя дівчинка”, “Світ не обертається навколо його кучерів…”, “Більше за все не вистачає простих речей…”.
Під час читання відбувалося обговорення разом із гостями заходу філософії творів та їх актуальності.
Доньки поетеси, Надія та Ганна, зачарували усіх грою на бандурі, якою супроводжували паузи між читанням поезії. Усіх вразила майстерність виконання, звучали і класичні твори.
На завершення для Марини Губарець бібліотека зробила музичний сюрприз - Ігор Якубовський виконав на гітарі пісню, яку він написав на вірш поетеси “Пташенята”. Це неабияк розчулило мисткиню та гостей.
Усі мали нагоду ознайомитися із картинами та малюнками Марини Губарець. На завершення відбулося дружнє спілкування, що завершилося спільним фото. Сподіваємося на подальші заходи в стінах бібліотеки за участю Марини Губарець і бажаємо їй та її донькам творчого натхнення!



четвер, 13 червня 2024 р.

13 червня - 150 років від дня народження Марка Черемшини

Марко Черемшина, справжнє ім’я якого Іван Семанюк, народився 13 червня 1874 року в селі Кобаках Косівського повіту (тепер район Івано-Франківської області). Його творчий шлях розпочався ще в дитинстві, коли він захоплювався народною творчістю та багато читав.

Під час навчання в Коломийській гімназії Марко Черемшина познайомився з Василем Стефаником та Лесем Мартовичем. Ці знайомства мали великий вплив на його подальшу творчість.
У Віденському університеті він активно займався літературною та громадською діяльністю, беручи участь у роботі товариств «Січ» та «Поступ». Ці товариства влаштовували літературні вечори, дискусії, відзначали пам’ятні літературні дати.
Перші твори Черемшини з’явилися в 1896 році в чернівецькій газеті «Буковина». Зустріч з Іваном Франком у 1897 році мали великий вплив на його творчість. Його перша збірка «Карби» вийшла у 1901 році і одразу висунула його на провідні позиції серед українських новелістів.
Черемшина з головою поринув у зображення життя гуцульського селянства. Його твори вирізняються багатством народної мови та ритмічністю.
Сьогодні в рідному селі письменника Кобаках діє музей, а також музей Марка Черемшини є в Снятині, де йому споруджено пам'ятник-погруддя.

Краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка – історія твого району». Тема: «Шулявка»

12 червня відбулася 12-та краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Шулявка.

Учасники дізналися про:
Літописні згадки за 1146 та 1160 роки про місцину Шелвов борок та Шелвове, назва яких із часом трансформувалася у Шулявку. А також про походження назви.
Митрополичу резиденцію у Шулявщині, побачили її малюнок із архіву видатного історика Володимира Щербини.
Церкву Марії Магдалини, що стояла майже на місці 135-го ліцею та її долю (храм знищено 1935).
Історію Київської політехніки, її творців та будівничих, перших ректорів та видатних викладачів.
Політехнічний мікрорайон та мозаїки на його будинках і їх авторів - художників Ернеста Коткова, Володимира Прядку, Валерія Ламаха та Івана Литовченка.

Цікавим фактом стало те, що з 1851 по 1914 роки Шулявок було дві - селище розділили, одна частина входила до меж міста, інша ні, вважаючись окремим селом Київського повіту. Лише 1914 року це виправили, приєднавши село Шулявка до Києва. А також, що саме у церкві Св. Марії Магдалини було охрещено Бориса Патона.
Гості мали змогу побачити старовинні карти та фотографії місцини (зокрема унікальні з фондів Гарвардського університету у США), а також сучасні авторські фото.
Наприкінці лекції значний інтерес гостей викликала тематична книжкова виставка, підготовлена працівниками бібліотеки - книги, присвячені Шулявці та КПІ.

середа, 12 червня 2024 р.

Літературно-музична зустріч "Ой зелене жито, зелене"

9 червня Центральна бібліотека Солом’янки імені Григорія Сковороди зустрічала у читальній залі шанувальників пісні і слова на недільній літературно-музичній зустрічі «Ой зелене жито, зелене»!

Усі, хто хоче і любить співати, виконували пісні, присвячені символам України, подарованим її щедрою природою. Було озвучено багато цікавої інформації про походження та символічне значення деяких квітів та рослин. Лунали пісні: «Ой зелене жито, зелене», «Калина», «Льонок», «Мої веселі чорнобривці», «Ой дубе мій, дубе», «Цвіт форзицій», «Верба» та інші.
Кожен учасник зустрічі, маючи перед собою роздрукований текст, проявив активність у різний спосіб: хтось співав голосом, хтось тихенько наспівував, а хтось просто відчував пісенну атмосферу серцем.
Важливим був не професійний рівень виконання, а тепла душевна атмосфера, яку спільно створили учасники зустрічі. Присутні пропонували свої улюблені пісні, які усі разом виконували, і ще довго довго не хотіли розходитись.

Партнерський захід бібліотек Солом'янського і Шевченківського районів м. Києва

6 червня Центральна бібліотека Солом’янки імені Григорія Сковороди разом із бібліотекою імені Миколи Костомарова Шевченківського району м. Києва, у рамках проєкту «Читанка-руханка», провели для дітей дитячого садочка №467 партнерський захід «Ключі від літа».

Дівчатка і хлопчики, які прийшли на святкування Дня захисту дітей у бібліотеку ім. М. Костомарова, отримали символічні ключі від літа.
А певним іспитом для їх отримання стала активність дітлахів - разом із ведучим–модератором Ігорем Якубовським, композитором і виконавцем, працівником Центральної бібліотеки Солом’янки імені Григорія Сковороди діти знайомилися із книжечками й цікавими віршиками в них, самі читали вірші, виконували разом веселі пісеньки, рухалися.
Діти радісно реалізували свої мистецькі таланти. Допомагали їм у цьому поезії Євгена Гуцала, Оксани Кротюк, Галини Гук, Меланії Павленко-Кравченко, Грицька Бойка, Галини Тарасюк, Тетяни Лавинюкової.
«Руханка-читанка» завершилася справжнім дитячим рок-н-рольним драйвом, задоволеними вигуками малечі й удячними поглядами вихователів.


Анонс заходу

16 червня о 12:00 запрошуємо вас на зустріч з актором, літератором і бардом Кирилом Булкіним!

Кирило Булкін – унікальна особистість! Лауреат премії імені Василя Стуса, переможець фестивалю «Повстанська ватра», ведучий фестивалю "Рутенія" та YouTube-каналу "Ситдаун з Кирилом Булкіним". Його пісні та вірші зачаровували слухачів у театрах, на радіо, телебаченні та численних фестивалях.
Цього разу Кирило презентуватиме свою нову збірку поезій "На травах чекання". У багатьох із них відчувається присутність театру: одні пісні й вірші написані до вистав, інші – про театр життя. Наша нинішня реальність – театр бойових дій: страшний, але теж театр... Проте це не означає, що автор ховає своє "я" за якимись личинами. Театральне "я" – теж справжнє...
Очікуємо на вас, щоб разом насолодитися віршами, піснями, усними оповіданнями та живим спілкуванням з Кирилом!
Не пропустіть шанс на незабутню творчу зустріч!

вівторок, 11 червня 2024 р.

Анонс заходу

13 червня в Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбудеться презентація поетичної збірки Марини Губарець "Сходами слів” з ілюстраціями авторки.

Марина Губарець - сучасна українська поетеса та письменниця, перекладачка, дизайнерка, художниця. Авторка поетичної збірки з власними ілюстраціями "Слова не сплять"; переможниця конкурсу есе та поезії "Наважитися бути" в номінації "Поезія" (2021, організатор «Новий Акрополь Україна»); фіналістка «Дитячої Коронації слова-2021» у номінації «Дорослі для дітей. Повісті». Авторка казок для дошкільнят та учнів молодших класів “Дуже некваплива історія”, “Метеликова ромашка”, “М’ячик, який боявся футболу”.
Письменниця презентуватиме нову поетичну збірку “Сходами слів”, розповідатиме про свою творчість. У заході також братимуть участь доньки поетеси Ганна та Надія Губарець - бандуристки. Поетичні читання будуть супроводжуватися грою на бандурі.
Укриття є

понеділок, 10 червня 2024 р.

Форум "Роль бібліотек у вирішенні проблем демократичного суспільства" за участі представниць ЦРБ ім. Сковороди

Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди повернулася з чотирьохденної професійної події – ІІ Литовсько-Українського бібліотечного форуму "Роль бібліотек у вирішенні проблем демократичного суспільства", що проходив 3-6 червня у Вільнюсі, Паневежісі та Купішкусі (Литва).

Незабутні враження та величезний захват від масштабу і можливостей литовських бібліотек! Вкладені кошти в реконструкції та нове обладнання; рівний доступ до інформації, знань та ресурсів для всіх користувачів, незалежно від фізичних, соціальних чи культурних особливостей. Доступність для людей з обмеженими можливостями: забезпечення фізичного доступу, впровадження технологій для людей з вадами зору та слуху (аудіокниги, шрифт Брайля, слухові індукційні петлі та спеціальні комп’ютерні програми). Задоволення потреб національних меншин та іноземців. Врахування запитів різних категорій користувачів (маленькі діти, підлітки, дорослі), різноманіття локацій, можливість не тільки обрати книжки, послухати лекцію, відвідати гуртки, концерти, а й відпочити, випити кави, розслабитися у масажному кріслі. Психологічні консультації, як для клієнтів, так і бібліотечних співробітників.

У Литовських бібліотеках юнацтво перебуває у повній безпеці. Підлітки опановують нові навички у мейкерських просторах, готують проєкти і просто спілкуються. У розмовах з колегами розумієш, що влада Литви високо цінує суспільну цінність бібліотек і поважає працю бібліотекарів. Маємо велику мрію, що після нашої Перемоги, українські бібліотеки отримають повну підтримку держави.

Важливо, що литовські колеги активно збирають інформацію про співвітчизників, які розпорошені по всьому світу. Під час форуму, провідний бібліотекар нашої бібліотеки Марина Чокас презентувала свою сімейну історію «Приватна історія родини, вплетена в публічну історію двох держав – України і Литви», яка була співзвучна з доповіддю Далі Цідзікайте, старшої редакторки Литовської національної бібліотеки імені Мартініса Мажвидаса «Збір та використання усної історії». Адже, саме родина зберігає у собі пам’ять роду, дає силу і розуміння – хто ти є.

Дякуємо Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association та бібліотечній спільноті Литви (Литовській національній бібліотеці імені Мартінаса Мажвідаса Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Литовській аудіосенсорній бібліотеці LABiblioteka, Публічній бібліотеці Паневежського повіту імені Габріеле Петкевичайте-Біте Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Публічній бібліотеці Купишкського районного самоврядування Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Каунаській обласній публічній бібліотеці Ажуоліна Ąžuolyno biblioteka) за надану можливість бути дотичними до цієї цікавої та інформаційної подорожі, а також за довіру і можливість висловити свою думку.





субота, 8 червня 2024 р.

75 років з часу першої публікації роману Д.Орвелла "1984"

Роман-антиутопія «1984» англійця Джорджа Орвелла вперше був опублікований саме 8 червня 1949 року. Назва розшифровується просто – вона утворена від перевернутого року написання, тобто цифри 4 і 8 переставлені місцями.

Відомим фактом є те, що письменник (а ще журналіст, есеїст та літературний критик) опосередковано переніс на сторінки свого твору існуючі моделі тогочасного сталінського СРСР та нацистської Німеччини.

В житті Джордж Орвелл категорично відкидував політичні доктрини, які порушують права людини, допускають приниження чи знущання над особистістю. Він демонстрував несприйняття тоталітаризму та диктатури, а їх можливі виправдання вважав засобами маніпуляцій, залякування та терору громадян.

«1984» - це роман-маніфест, роман-застереження.

Отже, головний герой, дрібний службовець Вінстон Сміт, 4 квітня 1984 року за певних обставин починає вести особистий таємний щоденник у записнику, купленому в лавці у крамаря. За сюжетом роману це неприпустима дія і страшна провина. В цей щоденник Сміт заносить усі сумніви та роздуми. Водночас на людях Вінстон намагається виглядати прихильником партійних ідей…

Суцільне стеження та контроль слів і думок (приховані мікрофони навіть в лісах, Поліція Думок), двосторонній телеекран (телевізор з єдиним каналом і відеокамерою)…

А ще тут є катівні, які називають Міністерством Любові.

А ще – Міністерство Правди, яке займається фальсифікацією історії – і кожного разу минула (тобто переписана) версія вважається неправильною, а незгодні з цим – вороги (за Орвеллом – думкозлочинці), які, знов-таки за Орвеллом, підлягають розпиленню (тобто знищенню).

А ще – Міністерство Миру. Воно займається постійним веденням бойових дій та роздмухуванням незгасимого вогнища війни. У своєму романі Орвелл пише: «Ця війна носить шахрайський характер, так як вона повинна тривати постійно, без перемоги. Її головна мета – зберегти існуючий лад, знищуючи не тільки людські життя, а й плоди людської праці, так як зростання добробуту загрожує ієрархічному суспільству загибеллю. Якщо величезна маса людей стане грамотною, навчиться думати самостійно, вона позбудеться від привілейованої меншості через непотрібність. Війна ж і голод допомагають тримати людей, які отупіли від злиднів, у світі ілюзій»

Напевне, Джордж Орвелл жахнувся б, якби дізнався, що у 1948 році він пише не тільки про своє сьогодення, але і про майбутнє: хоча б тому, що велика частина людства так і не навчилася розрізняти правду та факти від маніпуляцій.

Книга залишає різні враження у відвідувачів нашої бібліотеки, однак вона точно нікого не лишає байдужим, дехто навіть відчуває спустошення, але далі - катарсис.

Як зазначив один з користувачів, читати цей роман дещо моторошно, бо не полишало відчуття, що події роману особисто він хоч і не переживав, але якимсь незрозумілим дивним чином перипетії сюжету видаються як близькі та дуже реалістичні, хоча й минули десятки років з часу написання «1984».
«1984» - обов’язково до прочитання!


пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Анонс заходу

12 червня в Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбудеться 12-та краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Шулявка.

У літописах 12 століття місцина згадана як Шелвов борок та Шелвове, тож на початку лекції традиційно йтиметься про походження назви.
Заселення ж місцини розпочалося лише у 18 столітті, коли там виникла заміська резиденція київських митрополитів. З’ясуємо, де саме вона існувала.
Поштовхом для бурхливого розвитку Шулявки стало прокладання 1870 року залізниці, тож поряд виникли великі промислові підприємства, у поселенні 1887 року було збудовано церкву. Надважливою подією було будівництво у 1898-1902 роках Київського політехнічного інституту.
 
Цікавим епізодом в історії місцевості була Шулявська республіка 1905 року. До речі, тривалий час Шулявок офіційно було дві, з різним адміністративним підпорядкуванням - одна входила до меж міста ще з 1851, інша - лише з 1914. З’ясуємо, чому і як так відбулося.
У 1960-х-1970-х роках історичну забудову Шулявки знесено, вуличну мережу значною мірою ліквідовано, а замість цього споруджено Політехнічний мікрорайон. З’явилася станція метро, а аткож швидкісний трамвай. Значно розширився і комплекс КПІ. У новому, 21 столітті, забудова Шулявки зросла вгору, замість кінотеатру імені Довженка постав торговельний центр.
Місце: вул. Освіти, 14а. 
 
Увага!!! За сприятливої погоди лекція відбудеться на вулиці біля бібліотеки.
 
 
 

четвер, 6 червня 2024 р.

Анонс заходу

На наступних Творчих читаннях, 11 червня, ми відправимося до Мумі-тролів, дивовижних істот, що населяють Долину Мумі. 

Допоможе нам у цьому книжкова серія «Країна Мумі-тролів» від найзнаменитішої казкарки Фінляндії, авторки та винахідниці цих чудових персонажів, перша повість про яких з'явилася далекого 1938 року.
А все почалося з того, що в дитинстві маленька Туве з родиною по пів року жила в будиночку рибалки на невеликому острові у Фінській затоці Балтійського моря, де гуляла в лісі, фантазуючи про дивовижних істот. І ось, одного разу, після суперечки з братом, дівчинка намалювала на стіні маленького бегемотика, що згодом під іменем Мумі-троль стане найвідомішим казковим персонажем.
Про авторку: Туве Янсон (1914-2001) - фінська художниця, романістка, дитяча письменниця, ілюстраторка, політична карикатуристка шведського походження. Тож і писала свої книжки вона спершу шведською, а вже потім їх переклали 45-ма мовами світу.
Цікаво? Тоді чекаємо на вас!
 
Вхід вільний
Укриття є
 

"Звикаємо до нових назв. Солом'янський район" - вул. Віталія Скакуна

Друзі, сьогоднішня наша розповідь - про вулицю Віталія Скакуна, яка з’явилася на Відрадному 2022 року на честь українського військовика, сапера інженерно-саперного відділення 137-го окремого батальйону морської піхоти, добровольця, Героя України (посмертно), який віддав своє молоде життя у боротьбі за свободу України 24 лютого 2024 року.