четвер, 25 лютого 2021 р.

Що таке історичні міфи?

24 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася лекція Ростислава Пилявця, ветерана збройних сил, полковника, викладача історії воєнного мистецтва в Національному університеті оборони України «Що таке історичні міфи?»

Ростислав Пилявець розповів про історичні міфи, про їхню природу, сутність, спрямованість. Чому вони небезпечні для суспільної свідомості? чому вони залишаються актуальними? Навіщо їх продукують? Чому вони актуальні? Що ж таке історичний міф? Як він створюється?

Історичний міф - своєрідна, як правило, спотворена форма історичної свідомості, в якій конкретні знання й інтерпретації процесів, подій, явищ і фактів минулого передаються за допомогою образів, символів, переказів, легенд та ін. емоційно-психологічних, ірраціональних, інтуїтивних компонентів, що сполучаються з вибраними тенденційними елементами логіко-раціонального поясненнями. Це суміш правди, напівправди та відвертої брехні. 
Міф є одним з дуже ефективних інструментів маніпулювання свідомістю конкретної людини, свідомістю мас, історичною пам’яттю. Це дуже небезпечна річ. Адже боротьба на «історичному фронті» є складовою в побудові української держави, у формуванні патріотичної української свідомості.
На прикладах деяких радянських та російських міфів історик викриває їхню брехливість і невідповідність історичній правді. Велику роль у формуванні історичного міфу і закріпленні його у колективній свідомості відіграє культурна еліта: письменники, вчені-історики, журналісти тощо. Основні прийоми конструювання історичного міфу:
  • оминання
  • фальшування
  • звинувачення ворогів.
Ростислав Пилявець зупинився на деяких радянських історичних міфах про Другу світову війну:
  • Друга світова війна («Великая отечественная война»)
  • Катиньський розстріл
  • матч смерті в Києві (1942)
  • про мирні наміри СРСР і пакт Молотова-Ріббентропа
РФ зараз активує і ретранслює безліч радянських міфів. І треба бути дуже уважними, співставляти історичні факти, щоб не попастися на гачок історичної містифікації.
Докладніше дивіться у відео.


Немає коментарів:

Дописати коментар