пʼятницю, 5 лютого 2021 р.

Українська революція 1917 - 1921 років: відомі і невідомі сторінки. Зустріч друга: Акт Злуки

3 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом'янки у facebook відбулася освітня лекція-екскурсія Олександра Хоменка, наукового співробітника Інституту Української Революції 1917-1921 рр.

Акт Злуки, прийнятий і затверджений IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1919 року, став вершиною подій Української революції періоду 1917-1921 рр. 
Але українська Соборна єдність почала формуватися значно раніше. І це почало відбуватися з появою української інтелігенції, яка своєю діяльністю та конкретними надбаннями наповнювала скарбничку єдності. З’являлися українські літературно-мистецькі твори, поетично-пісенні збірки народних пісень, фольклору та багато іншого. Серед особистостей варто назвати Михайла Максимовича, Ізмаїла Срезневського, Платона Лукашевича, який ще 1836 року видав перший збірник пісень з усієї української території «Малороссийские и червонорусские народные думы и песни». Творчість Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Миколи Лисенка, Миколи Аркаса, Олександра Кошиця та багато інших стала ключовим сегментом на шляху розвитку та формування національної української свідомості та культури. 

Пісня П. Чубинського і М. Вербицького «Ще не вмерла Україна» стане в майбутньому гімном України. У Галичині і в центральній Україні творчість Тараса Шевченка вже є символізуючою силою об’єднання двох великих частин України. Створюється 1890 році перша українська радикальна партія, перший герб України, запропонований Михайлом Грушевським, і опрацьований художником Юрієм Нарбутом. Також Юрій Нарбут створює печатку Української держави, розробляє цикл державних паперів, марок, розробляє банкноти, грамоти та листівки. Прапор, гімн і герб стають у подальшому головними символами Соборності України.

Найбоєздатнішою армією Української Центральної Ради став сформований у Києві Галицько-Буковинський курінь Січових Стрільців. Цей курінь був організований із військовополонених, які перебували у російському полоні та з нього втекли. Серед них варто зазначити Андрія Мельника, Євгена Коновальця, Романа Сушка та інших.
1 грудня 1918 року у Фастові підписується передвступний договір між представниками ЗУНР та УНР. 
З січня 1919 року в готелі «Австрія» в Станіславові (нині Івано-Франківськ) збирається Українська Національна Рада Галичини і приймається рішення про об’єднання ЗУНР і УНР. 
І вже 22 січня на Софійському Майдані відбулося велике віче та військовий парад, а 23 січня - перше засідання парламенту, який схвалює рішення про те, що Україна стає єдиною Соборною та незалежною державою. 



Немає коментарів:

Дописати коментар