вівторок, 16 лютого 2021 р.

Зустріч з автором. Сергій Сингаївський

15 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook у рамках Міжнародного десятиліття зближення культур та до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбулася онлайн-зустріч «Збройні конфлікти на території інших країн» із Сергієм Сингаївським, автором книжки «Дорога на Асмару».

Сергій Сингаївський – киянин, в 1979 році закінчив факультет романо-германської філології. За фахом - військовий перекладач. Мріяв перекладати твори української літератури англійською. Переклав історико-пригодницьку тетралогію Володимира Малика «Посол Урус -Шайтана», «Вершники» Юрія Яновського, роман Юрія Щербака «Причини і наслідки», працював перекладачем. Задум книги виник 35 років тому, роботу над книгою автор розпочав у 2008 році, надруковано її було в 2016 році.

Автор «Дороги на Асмару» розповідає про книгу, про історію її написання, про перебування автора «в одній із братніх країн» як військового перекладача. Воїни-інтернаціоналісти – так їх називали тоді. Вони потрапили в криваву гру Радянського Союзу, яка називалася «інтернаціоналізм в дії». Це було прямим продовженням імперією СРСР політики Російської імперії з нерозбірливої колонізації нових земель. Інструментом цієї колонізації була армія. СРСР був потужним експортером зброї до «гарячих» точок світу. Додатком до експорту зброї був експорт військового досвіду. І все це називалося «інтернаціональним обов’язком».

Сергій Сингаївський розповів як потрапив до Ефіопії, детально й фахово розповів про радянську «братню допомогу» народу Ефіопії, про жахи виснажливої братовбивчої війни в цій африканській країні. Автор розповів, як у нього виник задум написання книги - історії кохання у далекій країні серед голоду та війни. За словами автора, ця книга не про війну, хоча є думки, що це перший український роман на тему імперіалістичних війн Радянського Союзу в країнах «третього світу», ця книга про любов , що протистоїть нелюдинолюбству.

Детальніше про книгу автор розповідає у відео.


Немає коментарів:

Дописати коментар