суботу, 27 лютого 2021 р.

"Самураї, хто вони?" Частина 2

26 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася друга частина онлайн-лекції "Самураї, хто вони?" від кандидатки історичних наук, історикині, викладачки КНУ імені Тараса Шевченка Олесі Жданович.

Самураї - унікальний, своєрідний суспільний стан, заснований на військовій підготовці, міцній дисципліні, моральних принципах, культурних особливостях. 
Вбрання (костюм) самурая, трансформуючись, остаточно сформувалось приблизно в ХІІ ст. Китайська культура, що мала великий вплив на культуру середньовічної Японії, також значно вплинула на формування самурайських обладунків.

Олеся Жданович розповіла про виникнення, трансформацію, особливості, структуру, культуру, магічну і практичну функцію самурайського костюму, про його історію в контексті теми духовного і культурного життя японського суспільства періоду самурайських диктатур. Історія і культура Японії дуже відрізняється як від європейської культури, так і від культури її материкових сусідів - Кореї та Китаю.
Спираючись на історичні документи, історикиня розповіла про особливості культури середньовічної Японії , її унікальність, періодизацію, зміну культурних пріоритетів, культурну політику аристократичних і самурайських кланів, зокрема аристократичного клану Фудзівара, порівнявши їх. 
Фахово, цікаво і доступно водночас науковець розповіла про великий і загадковий шар культури Японії.
Докладніше дивіться лекцію у відео.


Немає коментарів:

Дописати коментар