понеділок, 1 липня 2024 р.

Пішохідна бібліо-екскурсія "Пронівщина"

29 червня відбулася пішохідна бібліо-екскурсія від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, краєзнавця Олександра Михайлика. Екскурсію було присвячено історичній місцевості Пронівщина.

Екскурсія розпочалася біля пам'ятного знаку 3-й лінії оборони Києва 1941 року, де екскурсанти дізналися про історію об'єкту та творця - архітектора Едуарда Більського.
Далі екскурсія продовжилася на вулиці Катерини Ступницької, де йшлося про її постать - військового медика, що загинула в березні 2022 року під селищем Макарів на Київщині і є однію з трьох жінок-Героїв України часів новітньої війни.
Біля понад 300-річного дуба екскурсанти дізналися історію Пронівщини, перші назви місцини - Володимирова груша, Кухмістрівщина, згадки про них у документах 16-18 століть.
На вулиці Дачній біля будинку №62 було згадано про призабутого письменника Володимира Югова, що тривалий час жив у цьому будинку, про його творчість. До речі, у бібліотеці є книги письменника. З-поміж інших цікавинок вулиці - стара, 1970-х, табличка з назвою "вулиця Дачна", що втратила була актуальність у 1984, коли вулицю було перейменовано на Бориса Гаріна, але набула актуальності у 2023, коли вулиця повернула назву Дачна.
Біля Совських ставків екскурсанти дізналися більше про річку Совку, самі ставки, їх заповідний статус. Усі мали змогу зробити привал у зоні відпочинку, перепочити у затінку дерев, познайомитися із качками, яких дуже багато на ставках. Завершилася екскурсія походом вздовж річки Совка до проспекту Валерія Лобановського.
Також у екскурсантів була змога побачити класичну краєзнавчу літературу та історичні карти, присвячені місцевості Пронівщина. З книгами можна ознайомитися у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди.

Немає коментарів:

Дописати коментар