понеділок, 29 липня 2024 р.

"Солом'янка. Історія твого району". Новокараваєві дачі і Пост-Волинський

24 липня відбулася краєзнавча лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено двом сусіднім місцевостям - Новокараваєві дачі і Пост-Волинський.

Гості лекції дізналися, чому місцина між Відрадним проспектом, старими Караваєвими дачами і Постом-Волинським називається Новокараваєві дачі, і як виник Пост-Волинський при відкритті залізниці Київ-Ковель у 1902 році. А також про трагедію, що сталася 26 липня 1917 року - тоді російські війська обстріляли ешелон українських військових. У пам'ять про це 2015 року на станційній будівлі встановлено меморіальну дошку.
1938 року прокладено Відрадний проспект, а наприкінці 1930-х виникає робітниче селище при станції Пост-Волинський. Тоді ж починає формуватися забудова Новокараваєвих дач. Окремі приватні будинки, споруджені до 1941 року, збереглися й донині. Але основна забудова була здійснена вже після Другої світової війни. Нині Новокараваєві дачі - це 25 вулиць та бл. 700 приватних будинків, забудова майже не зазнала змін.
На межі 1940-х-1950-х як на Новокараваєвих дачах (вздовж Відрадного проспекту), так і у місцевості Пост-Волинський споруджено 2-поверхові житлові будинки. Деякі з них можна зустріти лише тут і більше ніде в Києві.
У 1990 році на Відрадному проспекті споруджено 16-поверхівку за авторським проєктом архітекторів Кололя, Овчарука, Данилюка та інженера Микитюка під керівництвом архітектора Георгадзе (проєкт 1988 року). Він став першим будинком цього проєкту в Києві.

Традиційно демонструвалися фрагменти карт, рідкісні історичні фото. А також сучасні авторські фото місцевостей.
Працівники бібліотеки підготували книжкову виставку - книги з фондів бібліотеки, де містяться відомості про Новокараваєві дачі і Пост-Волинський. Виставка викликала значний інтерес.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар