середа, 3 липня 2024 р.

Цікаві експонати в бібліотеці ім. Сковороди

Оселі багатьох українських родин багато десятиліть прикрашали фарфорові статуетки. Нещодавно київська родина Мегедь передала бібліотеці ряд предметів декоративно-ужиткового мистецтва 1960-х-1980-х років. 
І тепер їх представлено у Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди.

Сьогодні розповімо про три фарфорові статуетки 1970-х-1980-х.
Цікаве про вироби:
  • Статуетку "Дівчина з квіткою" виготовлено у місті Полонне (Хмельницька область) на місцевому заводі художньої кераміки
  • Статуетки "Хлопець із баяном та дівчина" та "Циганка" - на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, що з 1973 року працював у місті Вишневе (Київська область).
  • Статуетка "Хлопець із баяном та дівчина" у колекції бібліотеки - експортний екземпляр, окрім клейма заводу є напис "Made in USSR". Проте статуетку не було продано за кордон, вона надійшла у торговельну мережу Києва і так залишилася в Україні.
Кияни охоче купували такі статуетки відразу ставали прикрасою оселі. Ці предмети були елементами побуту українців, тож є частиною історію району, міста, країни. Це цікаві зразки декоративно-ужиткового мистецтва 1970-х-1980-х, виготовлені на українських заводах художньої кераміки та розписані майстрами декоративно-ужиткового мистецтва.
Щира подяка родині Мегедь за подарунок!

Немає коментарів:

Дописати коментар