понеділок, 29 липня 2024 р.

"Солом'янка. Історія твого району". Батиєва гора

27 липня у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася чергова лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Батиєва гора. Традиційно демонструвалися фрагменти карт, рідкісні історичні фото. А також сучасні авторські фото місцевостей. І вже традиційно працівники бібліотеки підготували книжкову виставку - книги з фондів бібліотеки, де містяться відомості про Батиєву гору.

Довідка
👉 До кінця 19 століття гора не мала забудови, на ній здавна існував курганний могильник. Вперше на карті 1861 року зустрічається назва "Батиєві могили". Походження назви достеменно невідоме. Ймовірно, воно похідне від давнього імені Бат. 1862 року кургани розкопував зберігач кабінету древностей Університету Св. Володимира Яків Волошинський.
👉 Територія гори аж до 1917 року належала церкві, а саме Києво-Софійському митрополичому будинку. 1898 року на ній виникло поселення робітників-залізничників. 1910 року воно увійшло до меж міста.
👉 У 1911-1913 роках для потреб паровозного депо на горі звели два залізобетонні резервуари. Через особливості тодішнього водопостачання Києва воду привозили аж із Десни. Діяли резервуари до 1960-х. З 2003 у одному з них діє церква Ікони Божої Матері "Одигітрія". Це єдиний подібний приклад в Україні, коли храм діє в такій унікальній водопровідній споруді.
👉 1936 року на Батиєвій горі звели залізничну школу за проєктом видатного архітектора Олекси Повстенка. Він наприкінці Другої світової війни емігрував до США, працював архітектором Капітолію у місті Вашингтон, столиці США.
👉 На Батиєвій горі знімали окремі епізоди фільму "За двома зайцями". Прикметно, що через рельєф забудова залишилася переважно первісна. А деякі вулиці майже не змінилися із 1960-х років. І саме на Батиєвій горі є найкоротша вулиця Києва - провулок Мар'яна Гаденка, протяжністю лише 46 метрів.

Згадки про Батиєву гору містяться у ряді художніх творів - їй присвятили поетичні рядки Максим Рильський, Любомир Дмитерко, Платон Воронько та інші поети. Батиєва гора є основним місцем дії оповідання Івана Сенченка "На Батиєвій горі".

Немає коментарів:

Дописати коментар