пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Іван Крилов

13 лютого 1769 року народився Іван Крилов, байкар-перекладач, що відкрив для російської літератури жанр байки.
Він є автором більше ніж 200 байок. Поряд з тим, що переважна частина його сюжетів є оригінальними, окремі з них звертаються до байок Жана де Лафонтена (який, в свою чергу, запозичив їх у давногрецьких поетів-байкарів та філософів). Читаючи байки Крилова, для багатьох стає несподіванкою, що вони той чи інший вислів вже "десь чули", бо чимало з цих висловів давно набули статус "крилатих".
Майже 10 років свого життя байкар присвятив подорожам по провінціях, селах і містечках, зокрема він побував і в Україні, де скрізь знаходив для своїх творів нові сюжети, а згодом переїхав у княже село і вчителював для дітей. Іван Крилов мав різнобічну освіту, добре грав на скрипці, знав італійську і виявився чудовим викладачем словесності.
Водночас його твори піддавалися жорсткій цензурі і лише деякі з них потрапляли до друку. В творчому плані Крилов зміг легко зітхнути тільки після смерті Катерини II, яка переслідувала його за викриття тогочасних імперських порядків.
Крилов обрав собі скромну поетичну царину, але у ній був майстерним художником, ідеї його розумні та міцні, а злободенні твори і досі не втратили свого суспільного значення.

Немає коментарів:

Дописати коментар