середу, 16 лютого 2022 р.

Презентація книжки «(Не) комфортна (не) околиця: Чоколівка»

Нещодавно у нашій бібліотеці презентували книжку «Там, де починається Солом’янка».
Ми продовжили цю добру традицію, і 11 лютого відбулась презентація книжки «(Не) комфортна (не) околиця: Чоколівка». Це книжка про місцевість в тому ж таки Солом’янському районі з історичною назвою Чоколівка.
Книжка є продуктом колосальної роботи громадської організації «Центру урбаністичних студій». Директор цієї організації Світлана Шліпченко розповіла присутнім про ідею назви книжки та нелегкий процес роботи над нею, на що дуже вплинуло запровадження карантину.

Любов Апостолова-Сосса розказувала про те, як багато вони зі студентами дізналися цікавої інформації, досліджуючи Чоколівку. Скільки нового виявили в дослідженні забудови цього, на перший погляд, звичайного робітничого району. Дізналися, що на Чоколівці є і пам’ятки природи, і річка Вершинка, про яку мало хто знає, і «зниклі місця», що залишили слід у серцях місцевих мешканців.
Тетяна Водотика зі студентами займалися дослідженням історичного аспекту місцевості. Тому повідала багато цікавого про заснування селища Чоколівка, його розвиток, приєднання до Києва та Солом’янського району. Також акцентувала, що «історія Чоколівки – купа особистих історій». Це також історія Івана Світличного, Івана Драча, що проживали в цій місцевості, історія Василя Стуса, що часто навідувався до Світличного, і на вулицях Чоколівки дискутували про поезію, і історія багатьох інших шістдесятників, що там жили.
Світлана Довгань також повідомила, що під час збору матеріалу для книжки, виявили багато цікавих і маловідомих фактів про шістдесятників і подружжя Світличних, яке мешкало в одній із чоколівських новобудов, а їхня квартира стала осередком шістдесятницької топографії Києва.

«(Не) комфортна (не) околиця: Чоколівка» вже чекає своїх читачів в бібліотеці на Освіти, 14а, тому приходьте і дізнавайтеся нове про Чоколівку, бо вона варта пізнання і пам’яті.


Вдячні за світлини Світлані Довгань

Немає коментарів:

Дописати коментар