пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

З циклу лекцій "Солом'янка. Історія твого району". Тема "Монтажник"

7 серпня відбулася вже 16-та за ліком лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Монтажник.

Селище Монтажник - відносно молода місцина, що почала забудовуватися 1949 року. Названа вона так, тому що будувалося селище для робітників тресту "ПромЕнергоМонтаж". А забудовано її за проєктом архітектора Сергія Андрієвського, фотопортрет якого демонструвався під час лекції.
Дуже цікавим є і планування селища - від головної вулиці Монтажників відходить 7 тупикових відгалужень, 5 із яких закінчуються круглими клумбами!

Демонструвалося рідкісне фото 1950 року, де закарбовано селище Монтажник в процесі забудови, а для порівняння - сучасне авторське фото, зроблене з тієї ж точки. Цікаво, що на фото 1950 року видно два молоденьких деревця. За 70 років вони перетворилися на великі та товсті каштани і досі ростуть. Їх сучасні фото викликали жвавий інтерес гостей.

А ще гості почули розповідь про архітектора Григорія Копоровського, авторству якого належить більшість індивідуальних будинків, дізналися про те, як у 1950-х роках окрім індивідуальних, у селищі Монтажник збудували 2 і 3-поверхові будинки. Причому вперше у Києві ще в 1950-х роках при спорудженні обклали плиткою!

На завершення гості лекції ознайомилися із книгами з фондів бібліотеки, де містяться відомості про місцевість Монтажник:
Вакулишин С. Топонімія Києва.
Солом'янський район міста Києва вчора, сьогодні, завтра.
Широчин С., Михайлик О. Невідомі периферії Києва. Солом'янський район.
Шкуро М. Наш Солом'янський район.


Немає коментарів:

Дописати коментар