вівторок, 20 серпня 2024 р.

Цикл лекцій "Солом'янка. Історія твого району". Тема "Відрадний"

17 серпня в Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди відбулася лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено масиву Відрадний.

Назву масив успадкував від невеликого хутора, заснованого 1914 року дворянином Костянтином Яниховським. Цікаво, що хутір було знесено ще у 1950-х-1960-х задля промислового будівництва, проте центральна вулиця - первісно Костянтинівська, а нині Волноваська - зберегла свій напрям.
Масив Відрадний починався із селища Метробуду, який почали забудовувати 1956 року. Цікаво, що будинки, спроєктовані архітекторнами Борисом Ведерніковим та Ігорем Масленковим, можна зустріти лише тут. Саме у перших кварталах відбувся перехід із квартальної до мікрорайонної системи забудови - вже на початку 1960-х. Тож подекуди вулиці не було прокладено, проте будинки звели вже наріжними.
Окрасою масиву є парк "Відрадний". 2009 року в ньому відкрито етнографічний музей "Мамаєва слобода". Символом його є церква Покрови Пресвятої Богородиці, збудована у 2000-2002 роках майстрами зі Львівщини. Копія церкви, що існувала на Січі, вона стала першим козацьким храмом, спорудженим у 21 столітті.



Цікаві факти:
  • У 1960-х роках розгортається забудова масиву панельними 5-поверхівками. А 1964 року саме на Відрадному звели не лише першу 9-поверхівку масиву, а й перший в Києві будинок серії 1-464-А, який у народі за характерну форму назвали "коробочка".
  • Єдиним кінотеатром масиву був "Відрадний", відкритий 1967 року. З 1984 він має назву "Тампере", на честь фінського міста-побратима Києва.
  • Справжнім довгобудом виявився будинок дитячої та юнацької творчості. Будували його з 1989 по 2005 роки.
На завершення гості лекції ознайомилися із книгами з фондів бібліотеки, де містяться відомості про хутір та масив Відрадний:
  1. Вакулишин С. Топонімія Києва
  2. Рибаков М. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва
  3. Солом'янський район міста Києва вчора, сьогодні, завтра
  4. Стефанович Д. Шулявка і Жовтневий район в історії Києва
  5. Широчин С., Михайлик О. Невідомі периферії Києва. Солом'янський район
  6. Там, де починається Солом'янка
  7. Шкуро М. Наш Солом'янський район

Немає коментарів:

Дописати коментар