четвер, 22 серпня 2024 р.

Краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка – історія твого району». Тема: «Залізничний район»

21 серпня в Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди відбулася вже 17-та лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика.

Цього разу темою був Залізничний масив. Зведений на Батиєвій горі, між Кучминим і Протасовим ярами, він передостанній за часом забудови в нашому районі. Доти на його місці були лише поля та дорога. Творцями масиву є архітектори Авраам Мілецький, Іраїда Мельник та Олег Уманець. Рік масив навіть встиг побути Батиєво-Олександрівським, а 24 березня 1964 його перейменували на Залізничний масив. Перші новосели оселилися у січні 1965 року. Щоправда, спершу до масиву слід було їхати автобусом. Та вже у січні 1967 року сюди рейками побігли дзвінкі вагони подовженого 8-го маршруту трамвая.
Спершу масив забудовували виключно панельними 5-поверхівками, але з 1966 року почали зводити 9-поверхівки, а з 1974 - і 16-поверхівки. А от після 1991 року тут збудували лише один будинок, він найвищий на масиві і має 19 поверхів. Цікаво, що масив частково "перейшов" на терени давнішої Олександрівської слобідки, від вулиці Головка до Протасового яру. Тож де масив - багатоквартирні будинки, але за ними
відразу йде приватна забудова сусідньої місцини.
Від давніших часів масив успадкував 60-ту школу, збудовану далекого 1935 року за проєктом видатного архітектора Олекси Повстенка. Цікаво, що в еміграції у США він був, уявити лише, архітектором Капітолію у столиці США! Ну а в 1960-х вже масив отримав нову велику школу, зведену за проєктом ще одного видатного архітектора - Йосипа Каракіса.

На масиві звели і громадсько-торговельний центр, в якому і донині працює дитяча бібліотека. А от єдина книгарня району вже в минулому.
Цікавими є і зелені шати району - Солом'янський ландшафтний парк, закладений 1986 та створений 2022 ландшафтний заказник "Протасів яр".


Ну а ми вже готуємося до наступної лекції, тож запрошуємо до бібліотеки 4 вересня! Будемо знайомитися із наймолодшою місциною - мікрорайоном Турецьке містечко. До зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар