четвер, 29 серпня 2024 р.

Анонс заходу

Історичні екскурси в минуле нашого району тривають. Наш колега, провідний бібліотекар з краєзнавчої роботи, краєзнавець Олександр Михайлик, вже готує для вас 18-ту зустріч циклу "Солом'янка. Історія твого району". А присвячено її буде наймолодшій місцині нашого району - це Турецьке містечко.

Щоправда, цю місцину ще називають Кадетський гай, бо там пролягає однойменна вулиця. Але історичний Кадетський гай був не там... Так-так, вулиця Кадетський Гай, але місцина - Турецьке містечко. Якщо хочете дізнатися, чому так вийшло - вам до нас.
Постав цей мікрорайон у 1993-1994 роках як наслідок виведення радянських військ з Німеччини, яка збудувала житло не лише власним коштом, а й за... власними проєктами. Тому вийшов ніби шматочок якогось житлового масиву одного із міст Східної Німеччини. Такими ж, до речі, є школа та дитячий садок.
Тож чекаємо на вас у нашій бібліотеці вже в середу о 17:30. До зустрічі!

29 серпня - День пам'яті захисників України

Сьогодні, 29 серпня, ми вшановуємо пам'ять Героїв, які віддали свої життя за свободу та незалежність України. Глибокий біль переповнює наші серця, коли ми згадуємо тих, хто навіки в строю. Всі вони пожертвували найдорожчим - життям, захищаючи рідну землю від ворога.

Цей день нагадує про високу ціну, яку ми платимо за нашу свободу та незалежність. Кожен із нас несе особисту відповідальність за збереження пам'яті про загиблих Героїв.
Пам'ять про них живе в наших серцях! Їхній подвиг — символ боротьби за вільне майбутнє нашої країни.
Ми також повинні підтримувати Сили оборони усіма можливими засобами. Це наш обов’язок і спосіб висловити вдячність за їхню відданість Україні.

Історично дата 29 серпня засвідчує одну з найтрагічніших подій російсько-української війни — Іловайський котел 2014 року. Офіційно відзначається в Україні з 2019 року.
Пам'ятаємо!

Приєднуйтесь до "МовоСвіт на Освіти" та розмовного клубу в межах проєкту "Єдині"

Ви думали, що знаєте все про українську мову? А як щодо кулінарних таємниць, захованих у словах?
27 серпня, на занятті курсів для початківців у нашій бібліотеці ми занурились у смачну тему "Кухня" та продовжили вивчати орфографічні правила.
Підручник Олександра Авраменка "Українська за 20 уроків" став незамінним помічником, а повторення питомих українських слів за ілюстраціями – справжньою знахідкою.
Також ми детально розглядали типові суржикові конструкції, щоб зробити нашу мову чистішою.

В цей же день ми зібрались у розмовному клубі в межах проєкту "Єдині", щоб поспілкуватися на різноманітні теми, що надихають і змушують замислитися. Розповідали про видатних людей, зокрема про Софію Русову, розглядали історичні будинки Харкова, які зберігають у собі безліч таємниць.
Мандрували думками крізь міста та епохи, відкриваючи нові горизонти знань. Говорили про емоційний інтелект і шкалу емоційних тонів — тема, яка відкрила новий погляд на те, як стати успішним і щасливим. Ділилися враженнями від прочитаних книжок, обговорюючи найцікавіші моменти.
Завершили нашу зустріч мовною грою, під час якої познайомилися з вишуканою українською лексикою. Було весело і пізнавально!
Приєднуйтесь до нас – дізнавайтеся більше, вчіться із задоволенням!

середа, 28 серпня 2024 р.

25 серпня - 100 років від дня народження українського письменника Павла Загребельного

Народився Павло Загребельний у селі Солошине на Полтавщині. Закінчивши школу, у 17-річному віці пішов добровольцем до війська, як курсант Київського артилерійського училища 1941 року брав участь у битві за Київ. 1942 року був поранений, потрапив у полон, до 1945 року перебував у нацистських концтаборах.

Закінчивши 1951 журналістський факультет Дніпропетровського державного університету, працював півтора десятиліття у журналістиці, поєднуючи її з літературною роботою. Перші кроки в літературній діяльності були зроблені на початку 1950-х років під враженням поїздки до Нової Каховки на будівництво Каховської ГЕС. Написана спільно з іншими письменниками збірка «Каховські оповідання», де героями оповідань були звичайні будівельники та колгоспники з навколишніх сіл, стала першою книгою автора. У 1961—1963 pp. Загребельний працює головним редактором «Літературної газети» (пізніше — «Літературна Україна»), тоді ж написано три перші романи письменника: «Європа 45» (1959), «Європа. Захід» (1960), «Спека» (1960).


Протягом 1960 — 1980-х років письменник створив більшу частину своїх романів, зокрема і найвагоміші з них: «День для прийдешнього» (1964), «Диво» (1968), «З погляду вічності» (1970), «Левине серце» та «Євпраксія» (1975).
Одним із значних здобутків української прози став роман «Диво» (1968). Пізніше створено цілий цикл романів про історичне минуле нашої Батьківщини: «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975). Подіям української історії XVI ст. присвячено роман «Роксолана» (1980). Розкрити «таємниці» характеру Богдана Хмельницького, показати його як людину та як визначного державотворця — таке завдання поставив перед собою Павло Загребельний в романі «Я, Богдан» (1983).

За його сценаріями на Київській кіностудії ім. Олександра Довженка знято художні фільми: «Ракети не повинні злетіти» (1965), «Перевірено — мін немає» (1966), «Лаври» (1974), «Ярослав Мудрий» (1982).
Продовжував писати і в 1990-х-2000-х, коли вийшли повісті «Ангельська плоть (1992), «Попіл снів» (1995), «Юлія, або запрошення до самовбивства» (1994), «Тисячолітній Миколай» (1994), «Брухт» (2002), «Гола душа» (2003), «Стовпотворіння» (2004).
У 2004 році нагороджений званням Героя України . Помер письменник 3 лютого 2009 року в Києві.
Павло Загребельний понад сорок років працював в українській прозі. За цей час вийшло близько двадцяти його романів. Один із них — «Розгін» відзначено Державною премією СРСР, два — «Первоміст» і «Смерть у Києві» — Державною премією УРСР ім. Тараса Шевченка.

Анонс заходу

Зустрічайте осінь з поезією!
Приєднуйтесь до нас 1 вересня о 12:00 в Центральній бібліотеці Солом’янки ім. Григорія Сковороди на літературно-пісенний захід "Живемо, навчаючись" до Дня знань. Це буде чудовий шанс поринути в творчий світ Тіни Світлячок (Світлани Щиголєвої) – поетеси, музикині та співачки, яка переїхала до Києва з Харкова.

Тіна з дитинства любить писати вірші. Її збірки "Ягоди листопада" (2007) та "Жива нитка" (2018) вже завоювали серця читачів. Зараз вона працює над новою книгою "Не зірване яблуко!". Її творчість – це подорож у світ емоцій та роздумів.
Не пропустіть можливість почути її музичні твори, які Тіна почала створювати з 2020 року. Як вона сама каже: «Я все життя навчаюсь і знаходжусь у постійному творчому та духовному пошуку…».

Завітайте 1 вересня до бібліотеки і насолодіться поезією та музикою в компанії Тіни Світлячок. Буде атмосферно!


Поетичні читання "Незалежній Україні - 33"

25 серпня у Центральній бібліотеці Солом'янки відбулися поетичні читання "Незалежній Україні - 33", присвячені віковій боротьбі українського народу за право вільно жити та порядкувати на своїй землі.

І хоча офіційний віковий відлік нашої держави мав би бути набагато більшим, а проголошений у 1991-му день Незалежності насправді означає її відновлення, поки триватиме боротьба, українці віддаватимуть їй свою силу й снагу, яку треба відновлювати!

Ми знаємо рецепт. Адже бібліотека - це книжки і люди, які завжди підтримають. Тож і на наших поетичних читаннях ви завжди можете скористатися тематичною добіркою книжок, які для вас дбайливо підготували наші колеги.

Цього разу стосик класики залишився недоторканним. Руки тягнулися до книжок тих, хто нас боронить. Саме завдяки їм ми живі, адаптуємося до багатьох викликів й віримо в краще. Насправді, поезія наших захисників - це окрема глибока тема, варта цілої серії зустрічей. Нам, тим, хто в тилу, дуже важливо не втрачати емоційний зв'язок з ними.

Найперше згадали тих, хто навіки в строю. Їхній внесок у нашу незалежність - віддані за неї молоді життя - не можна порівняти ні з чим. Тож звучали "Вірші з бійниці" українського поета, громадського діяча, добровольця Максима Кривцова, поезія бойового медика Ігора Мисяка, узяті з мережі (на жаль, поки немає його книги віршів, але в нашій бібліотеці є його роман "Завод").

Далі звучали вірші захисників України, що просто зараз відстоюють нашу свободу: Олега Бородая - зі збірок "Відлуння окопів" та "Релаксація душі", Назара Розлуцького та Рустама Дмитрука - з антології воєнної поезії і прози "#Голоси".

Цього дня у наших серцях пульсувала поезія з різних куточків України. Наша колега і модераторка поетичних зустрічей Тетяна Яровицина та українські поетеси Тетяна Лавинюкова, Олена Татьянченко представили гостям також вірші своїх колег по перу - поетеси, волонтерки Наталії Крісман (Івано-Франківськ-Львів) зі збірки "Протуберанці душ", вірші Юрія Тригубенка (Харків), Ореста Мищанчука (Львів), Сергія Колесникова (Дніпро), Світлани Пирогової (Одещина), Дениса Нарбута (Армянськ, Крим - Вознесенськ - Київ), Артемії (Бахмут-Київ), Сергія Ребрика (Київ). Дещо пізніше до нас долучився поет Олег Максименко (Крим-Київ), який прочитав свої твори вже для вужчого кола.

А ще ми горді тим, що на зустріч завітала пані Лідія Корсун, українська незалежна журналістка, лавреатка міжнародної премії імені Григорія Сковороди, постійна авторка американського видання "Час і події", для якої робота бібліотекаря є сродною працею, та яка вже понад 30 років відкриває світові визначних осіб України. Тож на завершення заходу ми поспілкувалися про її книжку інтерв'ю та розвідок "Еврика на все життя" та з вдячністю прийняли ще один щедрий подарунок - книжку Тіни Пересунько "Щедрик. Невідома історія відомої пісні" - квінтесенцію детального дослідження історії про те, як легендарний український "Щедрик" завоював світ. Пані Тіна заглибилася у вивчення цієї історії саме завдяки пані Лідії Корсун та її "Евриці".

Направду, люди тягнуться до людей, які надихають інших! Завдяки такій тісній взаємодії ми віками лишаємося незборимою нацією.

"Місто Виборів / Electionville". Гра шоста

25 серпня у нашій бібліотеці відбулася 6-та гра "Місто Виборів / Electionville". Коли до справи беруться технарі, то все чітко, виважено, аргументовано. Нас було небагато, але що то є системне мислення!
Браво усім учасникам!


Наступну гру плануємо у неділю 8 вересня о 14:00. Чекаємо на вас за адресою: вул. Освіти, 14а!

Анонс заходу

2 вересня о 16:00 Центральна бібліотека Солом'янки запрошує всіх охочих на тренінг з особистісного зростання "Асертивність: сміливість бути собою" від волонтерки Уляни Олійник та тілесної терапевтки Поліни Олійник.

Це - тренінг про впевненість, спілкування на рівних та можливість вільно сказати “НІ”.
Учасники заняття:
  • познайомляться з поняттям асертивності;
  • дізнаються правила асертивної поведінки;
  • краще пізнають себе;
  • навчаться впевнено відстоювати власну думку не порушуючи кордони інших.
Це - дуже важливі навички. Тож чекаємо на вас!

вівторок, 27 серпня 2024 р.

Інформування "Григорій Галаган"

27 серпня виповнюється 205 років від дня народження Григорія Ґалаґана — громадського діяча та мецената, що став яскравим представником старшинського роду Ґалаґанів.


Народжений у 1819 році в селі Сокиринці на Чернігівщині, Ґалаґан здобув домашню освіту, а пізніше навчався в Санкт-Петербурзькому університеті. Повернувшись до рідного села, він присвятив себе сільському господарству та активній громадській діяльності. Однією з ключових сторінок його життя було членство в чернігівському комітеті з поліпшення життя селянства, де він активно підтримував селян, особливо під час неврожаю, і виступав за скасування кріпацтва.

У 1865 році Ґалаґан став земським діячем та меценатом, фінансуючи відкриття гімназії в Прилуках і багатьох народних шкіл. У 1871 році, в пам'ять про свого сина Павла, він заснував у Києві Колегію Павла Ґалаґана, на утримання якої відписав значні маєтності та передав особисту бібліотеку. Цей навчальний заклад став одним із найкращих у Києві і увійшов в історію як «школа академіків». Бібліотекою колегії користувався Іван Франко під час своїх візитів до Києва, і саме в церкві колегії він обвінчався з Ольгою Хоружинською.
Ґалаґан також матеріально підтримував журнал «Киевская старина» та сприяв створенню першого в Україні ощадно-позичкового товариства. Його знайомство та листування з такими відомими діячами, як Тарас Шевченко, Михайло Максимович, Пантелеймон Куліш, і Володимир Антонович, роблять його однією з центральних постатей української культури та освіти XIX століття.

Помер Григорій Ґалаґан 8 жовтня 1888 року в Сокиринцях. Його спадщина продовжує жити у багатьох культурних та освітніх установах України, які він підтримував і засновував

субота, 24 серпня 2024 р.

Віртуальна книжкова виставка «Свобода в слові: книги про боротьбу та ідентичність»









24 серпня - День Незалежності України

Сьогодні, коли Україна знову змушена захищати свою незалежність зі зброєю в руках, ми усвідомлюємо, що свобода — це насамперед відповідальність і непохитна віра в наше майбутнє. У цей день, 24 серпня, ми пропонуємо згадати, як у 1991 році український народ обрав шлях самостійності та національної ідентичності — Верховна Рада проголосила нашу державу вільною від диктату москви.

Нині ми продовжуємо цей шлях, відстоюючи право на власне існування, культуру та свободу. Ми також вшановуємо пам'ять про полеглих героїв, які віддали свої життя за нашу незалежність. Завдяки їхньому подвигу ми можемо робити те, що робимо сьогодні.
Сьогодні ми не просто святкуємо, а нагадуємо всьому світу, що Україна стоїть і стоятиме незламною. Наш шлях важкий, але ми вперто рухаємося вперед, крок за кроком наближаючи перемогу.
У цей день ми також вшановуємо пам’ять полеглих героїв, чий внесок у боротьбу за незалежність є безцінним. Ми уклінно їм вдячні за їхню мужність і самопожертву. Завдяки їм ми можемо продовжувати боротьбу за наше майбутнє.

З Днем Незалежності, Україно! Слава Героям!










пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Бібліотекарі вдосконалюють психологічні навички

Знаєте, чого тепер найбільше хочуть навчатися бібліотекарі?
Вміти надати першу психологічну допомогу.
Собі та іншому. Тому, хто поруч і цього потребує.
Бо кругом так багато болю, бо ми бачимо так багато тривоги й зневіри, з якими до нас приходять наші відвідувачі - а ми маємо якось давати з цим раду.
Тому шукаємо можливості робити це правильно.
Нещодавно наші колеги пройшли курс "Надання першої психологічної допомоги".
Під час 8-годинного тренінгу шестеро вони здобули теоретичні та практичні знання.
А тепер азам як підтримати і не нашкодити навчають усю нашу команду.






четвер, 22 серпня 2024 р.

Краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка – історія твого району». Тема: «Залізничний район»

21 серпня в Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди відбулася вже 17-та лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика.

Цього разу темою був Залізничний масив. Зведений на Батиєвій горі, між Кучминим і Протасовим ярами, він передостанній за часом забудови в нашому районі. Доти на його місці були лише поля та дорога. Творцями масиву є архітектори Авраам Мілецький, Іраїда Мельник та Олег Уманець. Рік масив навіть встиг побути Батиєво-Олександрівським, а 24 березня 1964 його перейменували на Залізничний масив. Перші новосели оселилися у січні 1965 року. Щоправда, спершу до масиву слід було їхати автобусом. Та вже у січні 1967 року сюди рейками побігли дзвінкі вагони подовженого 8-го маршруту трамвая.
Спершу масив забудовували виключно панельними 5-поверхівками, але з 1966 року почали зводити 9-поверхівки, а з 1974 - і 16-поверхівки. А от після 1991 року тут збудували лише один будинок, він найвищий на масиві і має 19 поверхів. Цікаво, що масив частково "перейшов" на терени давнішої Олександрівської слобідки, від вулиці Головка до Протасового яру. Тож де масив - багатоквартирні будинки, але за ними
відразу йде приватна забудова сусідньої місцини.
Від давніших часів масив успадкував 60-ту школу, збудовану далекого 1935 року за проєктом видатного архітектора Олекси Повстенка. Цікаво, що в еміграції у США він був, уявити лише, архітектором Капітолію у столиці США! Ну а в 1960-х вже масив отримав нову велику школу, зведену за проєктом ще одного видатного архітектора - Йосипа Каракіса.

На масиві звели і громадсько-торговельний центр, в якому і донині працює дитяча бібліотека. А от єдина книгарня району вже в минулому.
Цікавими є і зелені шати району - Солом'янський ландшафтний парк, закладений 1986 та створений 2022 ландшафтний заказник "Протасів яр".


Ну а ми вже готуємося до наступної лекції, тож запрошуємо до бібліотеки 4 вересня! Будемо знайомитися із наймолодшою місциною - мікрорайоном Турецьке містечко. До зустрічі!

Чим відрізняється мобільний телефон від смартфону, або айфону, чи це одне і теж?

середа, 21 серпня 2024 р.

Літературно-музичний захід "Патріотичний серпень"

18 серпня в Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди ми провели літературно-музичний захід «Патріотичний серпень».

Гостем став Андрій Міцай, соліст Національної капели бандуристів України, який представив моновиставу «Свою Україну любіть. За неї Господа моліть!». Андрій своїм теплом і любов’ю до української пісні створив чудову і натхненну атмосферу
Українські пісні, які разом співали всі учасники, підтримали той патріотичний настрій, що ми створили. Пролунали пісні: «Зродились ми великої години», «Виростеш ти сину», «Там на горі на Маківці» та інші.
Важливим акордом стала ініціатива присутніх — долучитись до благодійного збору коштів на потреби 117-ї бригади ЗСУ. Загальна сума донатів склала 3,5 тисячі гривень.
Дякуємо за активну участь! Чекаємо вас на літературні читання 25 серпня!


вівторок, 20 серпня 2024 р.

Анонс заходу

Гадаєте, правильні управлінські рішення - це просто? Насправді ні, бо треба враховувати всі виклики та реалії сьогодення, і ретельно зважувати усі можливі наслідки цих рішень. Адже вони впливають на добробут і долі наших співгромадян.

Найближчої неділі, 25 серпня о 14:00 запрошуємо вас на шосту гру "Місто Виборів", аби спільно потренувати навички критичного мислення та ефективної співпраці.
Реєстрація: https://forms.gle/KnZ5UxCruQq81kJe8

Анонс заходу

Щиро запрошуємо цієї неділі, 25 серпня, о 12:00 на поетичні читання до Дня Незалежності України у нашій бібліотеці!

Україна пройшла важкий шлях до відновлення власної Незалежності, вона виборює її й зараз. Тисячі поетів різних часів закарбували у своїй творчості прагнення українців до волі й непростий поступ державотворення.
Тож цього разу ми готуємо для вас, а ви - для нас, свої улюблені поезії класиків і поетів сучасності, які вселяють віру, випромінюють силу й незламність українського духу!

Цикл лекцій "Солом'янка. Історія твого району". Тема "Відрадний"

17 серпня в Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди відбулася лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено масиву Відрадний.

Назву масив успадкував від невеликого хутора, заснованого 1914 року дворянином Костянтином Яниховським. Цікаво, що хутір було знесено ще у 1950-х-1960-х задля промислового будівництва, проте центральна вулиця - первісно Костянтинівська, а нині Волноваська - зберегла свій напрям.
Масив Відрадний починався із селища Метробуду, який почали забудовувати 1956 року. Цікаво, що будинки, спроєктовані архітекторнами Борисом Ведерніковим та Ігорем Масленковим, можна зустріти лише тут. Саме у перших кварталах відбувся перехід із квартальної до мікрорайонної системи забудови - вже на початку 1960-х. Тож подекуди вулиці не було прокладено, проте будинки звели вже наріжними.
Окрасою масиву є парк "Відрадний". 2009 року в ньому відкрито етнографічний музей "Мамаєва слобода". Символом його є церква Покрови Пресвятої Богородиці, збудована у 2000-2002 роках майстрами зі Львівщини. Копія церкви, що існувала на Січі, вона стала першим козацьким храмом, спорудженим у 21 столітті.



Цікаві факти:
  • У 1960-х роках розгортається забудова масиву панельними 5-поверхівками. А 1964 року саме на Відрадному звели не лише першу 9-поверхівку масиву, а й перший в Києві будинок серії 1-464-А, який у народі за характерну форму назвали "коробочка".
  • Єдиним кінотеатром масиву був "Відрадний", відкритий 1967 року. З 1984 він має назву "Тампере", на честь фінського міста-побратима Києва.
  • Справжнім довгобудом виявився будинок дитячої та юнацької творчості. Будували його з 1989 по 2005 роки.
На завершення гості лекції ознайомилися із книгами з фондів бібліотеки, де містяться відомості про хутір та масив Відрадний:
  1. Вакулишин С. Топонімія Києва
  2. Рибаков М. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва
  3. Солом'янський район міста Києва вчора, сьогодні, завтра
  4. Стефанович Д. Шулявка і Жовтневий район в історії Києва
  5. Широчин С., Михайлик О. Невідомі периферії Києва. Солом'янський район
  6. Там, де починається Солом'янка
  7. Шкуро М. Наш Солом'янський район

Віртуальна книжкова виставка "5 книг, щоб позбутися "нечитуна""

Хто про що, а ми звісно ж, про читання можемо писати і розповідати безкінечно. Бо це чи не найдієвіший спосіб всебічного розвитку особистості.

Але що робити, коли на вас напав нечитун?
Впізнати його можна за такою ознакою - бажання читати ніби то і є, але беручись за книжку, не вистачає головного- концентрації уваги.
Насправді все дуже просто. У цьому випадку треба знайти книгу, яка захопить вашу уяву з першої сторінки.
Звичайно, в бібліотеці таких книг багато.
Ось лише п'ять для початку:





"Electionville" (Місто виборів). Гра п'ята

17 серпня у нашій бібліотеці відбулася 5-та гра "Місто Виборів / Electionville".

Цього разу гравців було небагато, але, оскільки всі вони вже добре обізнані з правилами гри, учасники залюбки розбирали кейси, які раніше з ними не траплялися. А тоді вдавалися до узгоджених управлінських рішень. Це були новації, які спиралися на досвід європейських стратегій розвитку.
Ну, й боролися з корупцією, як без цього? Бо якщо раптом у бюджеті зникає значна частина грошей, то звідкись їх треба взяти, щоб його збалансувати. Звідки? З міської трансформації? Місцевих доріг? Сектору житла? Культури? Соціальних послуг? Освіти? Боротьби з надзвичайними ситуаціями? Охорони здоров’я?
Який сектор обділили б фінансуванням ви і щоб зробили, аби дірок у бюджеті надалі не було? Такі непрості питання неводнораз постають під час гри, адже в бутті громади все залежить від всього - прямо чи опосередковано.

Наступну гру плануємо у неділю 25 серпня о 14:00. Чекаємо на вас за адресою: вул. Освіти, 14а!




пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

Юрія Іздрику - 62! Вітаємо!

Сьогодні святкуємо день народження Юрія Іздрика — автора, чиї твори зачаровують своєю глибиною і стилем. Він є одним із творців станіславського феномену та засновником журналу «Четвер», що став справжнім осередком культурних інновацій.

Бажаємо Юрію нових творчих звершень, натхнення та енергії!

Анонс заходу

Друзі, ніби нещодавно ми зустрілися з вами на попередній лекції, а у нас готується вже 17-та (уявити лише!) краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району».

Наш провідний краєзнавець, києвознавець, письменник Олександр Михайлик вже готує для вас розповідь, і традиційно - цікаві та рідкісні фото! І присвячено її буде Залізничному масиву. Якщо ви хочете дізнатися більше про Залізничний масив - вам до нас!

Це передостання за часом виникнення місцевість Солом'янського району. Молодше - лише Турецьке містечко. Перші будинки масиву було заселено 1965 року. До речі, один рік він мав іншу назву. Яку - дізнаєтеся на лекції.
Спершу забудова була 5-поверховою, далі звели 9, а потім і 14 та 16-поверхівки. До речі, на Залізничному масиві є лише один будинок, споруджений вже після 1991 року. Дуже цікавими є й громадські споруди масиву. А ще - історія транспортного сполучення, прилеглий до масиву ландшафтний парк та інші цікавинки.

Зацікавилися? Чекаємо на вас вже 21 серпня о 17:30!