четвер, 4 липня 2024 р.

Ретровиставка в ЦРБ ім. Сковороди

Запрошуємо на ретровиставку "Київ 50-х на поштових листівках", яка триває у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди. 

На оригінальних поштових листівках 1950-х - тогочасний Київ. Переважно це Хрещатик, нинішні Майдан Незалежності та Софійська площа, а також оглядовий майданчик, на місці якого нині Арка Свободи українського народу, з якого в усі часи милувалися неймовірними краєвидами Подолу, Дніпра та дніпрових островів і Лівобережжя.

Краєзнавча лекція "Маленькі скульптурки". Частина третя

3 липня 2024 року в Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася третя і завершальна краєзнавча лекція "Маленькі скульптурки" (з циклу "Київ цікавий") від активного читача бібліотеки В'ячеслава Жмихова.

Лекцію було присвячено скульптуркам проєкту "Шукай", яких налічується 43 (найновішу відкрито у квітні 2024 року). Усі вони створені як авторський проєкт Юлії Бевзенко, до якого залучено багато скульпторів.
На третій, заключній лекції, В'ячеслав Жмихов продовжив розповідь, розпочату на першій та другій. Йшлося про 17 скульптур проєкту, здебільшого розташованих на Андріївському узвозі, Подолі та прилеглих місцинах. Мандруючи віртуально, гості заходу дізналися про скульптурки: "Паляниця", "Котлета по-київськи", "Київська плінфа", "Михайло Булгаков" (втрачена), "Годинник П'єра Брульона", "Галшка Гулевичівна", "Обличчя Києва", "Київський Самсон". Йшлося і про скульптурки поза Подолом - "Кирило Кожум'яка" на Рибальському півострові.

Було згадано і скульптурки, які розташовані поза центром - "Цукровий бурячок" та "Серце" у Солом'янському районі і "Ланцюговий міст" у Печерському.
Як і на попередніх двох лекціях, В'ячеслав Жмихов докладно розповів не лише про самі скульптури, а й про місцевості - Поділ, Гончарі-Кожум'яки, історію об'єктів або історичних постатей, відтворених у бронзі. Він демонстрував власноруч створену карту розташування об'єктів, знайомив гостей із роздатковими матеріалами про скульптурки.
Як і попередні, розповідь викликала неабиякий інтерес присутніх.
Вдячні, що активний користувач бібліотеки В'ячеслав Жмихов поділився своїм захопленням із іншими. Це було пізнавально і дуже цікаво!

Творчі читання "Ракета на чотирьох лапах"

2 липня 2024 року. Найкоротші Творчі читання
Тридцять хвилин читання Джеремі Стронґа з його унікальним талантом зображення халеп у динаміці - це дуже мало! Тільки-но маленькі читачі увійшли у смак, як пролунав сигнал тривоги - і батькам довелося забрати діток.

Проте за цей короткий час вони встигли дізнатися, що Ракета на чотирьох лапах - це вельми потішний персонаж собачого походження, який, нікому не бажаючи зла, генерує ті халепи на льоту. І що в Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди є ціла серія книжок про Ракету (та й не тільки про неї!), і їх завжди можна взяти почитати додому.
І, до речі, ці книжки з'явилися у бібліотеці нещодавно - завдяки благодійниці, добрій пані Ганні Семеновій, яка потурбувалася про те, щоб будні солом'янських дітлахів були сповненими яскравих вражень. Дякуємо їй за це!


Бібліотека імені Григорія Сковороди і фестиваль "Протасів яр"

У суботу 6 липня в рамках фестивалю "Протасів яр" пам'яті Романа Ратушного о 16:10 - 17:00 відбудеться дискусія «Київські адреси часів Української революції».

Учасники:
Ярослав Файзулін, директор Центрального державного історичного архіву України
Олександр Кучерук, завідувач відділу Національного музею історії України
Олександр Михайлик, історик і краєзнавець, провідний бібліотекар з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди.

Модератор: Артур Харитонов, президент ГО «Ліберально-демократична ліга України».

Запрошуємо усіх охочих!
Більше інформації - ТУТ




Цикл інформувань «Звикаємо до нових назв. Солом’янський район» - вул. Академіка Шалімова

Друзі, сьогоднішній допис-нагадування від ЦРБ ім. Сковороди - про вулицю Академіка Шалімова на масиві Відрадний, найменовану 2024 року на честь українського хірурга, одного із засновників української хірургічної школи, який за своє життя провів близько 40 тис. операцій при захворюваннях органів травлення, серця, онкозахворюваннях тощо.

Більше - у нашому Краєзнавчому блогові





Анонс заходу

Центральна бібліотека Солом’янки запрошує всіх охочих у суботу 13 липня о 12:00 зіграти в гру "Місто Виборів"!
"Місто Виборів" - це інтерактивна настільна гра в демократію та місцеве самоврядування, створена на основі шведської гри "Electionville".

Згідно з правилами гри, вигадане містечко є майданчиком для практикування демократичної участі в режимі реального часу. Під час ігрового процесу гравці вчаться бачити, що стоїть за прийняттям локальних рішень, а також обмірковувати базові потреби місцевих громад. Гра не має вікового цензу, і підійде гравцям будь-якого віку.
Місто Виборів - гра, дуже актуальна для сьогодення, адже вчить учасників громадянської відповідальності, системного аналітичного мислення, розуміння потреб суспільства, ефективної взаємодії задля добробуту громади, вміння аргументувати й доносити свою думку та налагоджувати співпрацю у форматі Win-Win. Тож і не дивно, що кількість її прихильників неспинно зростає.
Нагадаємо, гру розроблено контент-бюро "Fabel AB" для Шведської асоціації місцевих органів влади та регіонів, зокрема, з метою використання у шведських школах - для зміцнення знань про процеси демократії та місцевого самоврядування.
Окрім Швеції, її вже апробовано в декількох країнах Європи, зокрема, в Україні. Це відбувається за підтримки Ради міністрів північних країн - організації-координатора співпраці між парламентами та урядами країн Північної Європи, та Шведського інституту - державної агенції, що працює у сферах культури, науки та бізнесу на посилення зв'язків та сприяння розвитку.
Упровадження гри та її адаптація в нашій країні стали можливими завдяки Українській Бібліотечній Асоціації. Після проходження тренінгів, співорганізованих Асоціацією, понад 30 бібліотекарів України стали Майстрами гри, отримали ігрові комплекти та успішно запроваджують її у своїх бібліотеках.

середа, 3 липня 2024 р.

Цікаві експонати в бібліотеці ім. Сковороди

Оселі багатьох українських родин багато десятиліть прикрашали фарфорові статуетки. Нещодавно київська родина Мегедь передала бібліотеці ряд предметів декоративно-ужиткового мистецтва 1960-х-1980-х років. 
І тепер їх представлено у Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди.

Сьогодні розповімо про три фарфорові статуетки 1970-х-1980-х.
Цікаве про вироби:
  • Статуетку "Дівчина з квіткою" виготовлено у місті Полонне (Хмельницька область) на місцевому заводі художньої кераміки
  • Статуетки "Хлопець із баяном та дівчина" та "Циганка" - на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, що з 1973 року працював у місті Вишневе (Київська область).
  • Статуетка "Хлопець із баяном та дівчина" у колекції бібліотеки - експортний екземпляр, окрім клейма заводу є напис "Made in USSR". Проте статуетку не було продано за кордон, вона надійшла у торговельну мережу Києва і так залишилася в Україні.
Кияни охоче купували такі статуетки відразу ставали прикрасою оселі. Ці предмети були елементами побуту українців, тож є частиною історію району, міста, країни. Це цікаві зразки декоративно-ужиткового мистецтва 1970-х-1980-х, виготовлені на українських заводах художньої кераміки та розписані майстрами декоративно-ужиткового мистецтва.
Щира подяка родині Мегедь за подарунок!

понеділок, 1 липня 2024 р.

Серія ігор вихідного дня "Electionville" в бібліотеці ім. Сковороди. "Місто виборів" - гра друга

29 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки відбулася друга з літньої серії гра "Місто Виборів", присвячена Дню Конституції України!

Цього разу зібралася злагоджена команда гравців різного віку, яка за перший рік опікування Містом виборола найвищий за шкалою, бал турботи про нього. Можливо, завдяки тому, що серед нас були гравці, які свідомо пожертвували особистою вигодою, аби врятувати Місто в майбутньому. Саме так зробила наша постійна читачка Улянка!
А ще ця гра вчергове показала, що ми бачимо Місто і його потреби по-різному, крізь призму від наших особистих потреб, цінностей, освіти і фаху. І що розмаїтіший склад учасників, то непередбачуваніша гра й цікавіші наші маленькі колективні відкриття.
Наступну гру плануємо орієнтовно на Сб 13 липня. Стежте за анонсами!
А для того, щоб не перейматися, що пропустите щось важливе, зареєструйтеся - і ми сповіщатимемо вас особисто!

Пішохідна бібліо-екскурсія "Пронівщина"

29 червня відбулася пішохідна бібліо-екскурсія від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, краєзнавця Олександра Михайлика. Екскурсію було присвячено історичній місцевості Пронівщина.

Екскурсія розпочалася біля пам'ятного знаку 3-й лінії оборони Києва 1941 року, де екскурсанти дізналися про історію об'єкту та творця - архітектора Едуарда Більського.
Далі екскурсія продовжилася на вулиці Катерини Ступницької, де йшлося про її постать - військового медика, що загинула в березні 2022 року під селищем Макарів на Київщині і є однію з трьох жінок-Героїв України часів новітньої війни.
Біля понад 300-річного дуба екскурсанти дізналися історію Пронівщини, перші назви місцини - Володимирова груша, Кухмістрівщина, згадки про них у документах 16-18 століть.
На вулиці Дачній біля будинку №62 було згадано про призабутого письменника Володимира Югова, що тривалий час жив у цьому будинку, про його творчість. До речі, у бібліотеці є книги письменника. З-поміж інших цікавинок вулиці - стара, 1970-х, табличка з назвою "вулиця Дачна", що втратила була актуальність у 1984, коли вулицю було перейменовано на Бориса Гаріна, але набула актуальності у 2023, коли вулиця повернула назву Дачна.
Біля Совських ставків екскурсанти дізналися більше про річку Совку, самі ставки, їх заповідний статус. Усі мали змогу зробити привал у зоні відпочинку, перепочити у затінку дерев, познайомитися із качками, яких дуже багато на ставках. Завершилася екскурсія походом вздовж річки Совка до проспекту Валерія Лобановського.
Також у екскурсантів була змога побачити класичну краєзнавчу літературу та історичні карти, присвячені місцевості Пронівщина. З книгами можна ознайомитися у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди.

Анонс заходу

4 липня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться творчий вечір Діани Веллс та Максима Холявіна з їх унікальною авторською поетичною програмою «Метаміста: у пошуках дому».

"Міста, які лишаються в нас навіть коли ми їх покидаємо. Міста, що галузяться через нас і вростають в інші міста. Міста, що вже давно вийшли за власні межі, і тепер незрозуміло, де їхній початок, а де – межа. Міста, що вже давно вийшли навіть за межі власного часу, і тепер живуть міражами у спогадах...і снах" - так говорить про свою поезію творчий тандем Діани Веллс та Максима Холявіна.

Анонс заходу

Наступної неділі Центральна бібліотека Солом’янки імені Григорія Сковороди запрошує усіх, хто бажає наповнитись теплим відчуттям літньої пісенної лірики, на першу липневу літературно-музичну зустріч!

Для вас звучатимуть вишукані народні та авторські музичні твори: «Липнева рапсодія», «Опанувати мить», «Києве!..», «Гаю, гаю, зелен розмаю», «Дівчинонька по гриби ходила», «Місяць на небі зіроньки сяють», «На камені ноги мию», «Зійшлися дві долі», «Храм кохання», «Як ти там?.. А ти як?..»...
Отже, чекаємо усіх на магічній літературно-пісенній недільній музичній рапсодії.
І звертаємо вашу увагу, що найближча неділя 30 червня - санітарний день.

Вхід вільний
Укриття є