вівторок, 22 червня 2021 р.

День батька

День батька (Father's Day) — щорічне свято на честь татусів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн.

Деякі історики вбачають підґрунтя цього свята у Біблії, оскільки в деяких країнах Заходу цей день календарно співпадає з Вознесінням Господнім.
У США День батька святкувався зі 19 червня 1910 року. Свято вперше зазначене у місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатор святкування Дня батька — жінка Сонора Смарт, в заміжжі міс Додд. У сім'ї цієї жінки виховувалося разом з нею 6 дітей. Після народження останньої шостої дитини мама Сонори померла і всі турботи за дітей взяв на себе батько. Він докладав всі можливі і неможливі зусилля, щоб діти зростали в любові і забезпечені найнеобхіднішим.
Минав час, діти виросли та роз'їхалися. Одного разу в 1909 році під час святкування Дня матері, яке у США вже було національним святом, Сонора подумала про свого батька, який стійко сам їх виховував. Він працював на фермі і жив лише своїми дітьми. Сонора пішла до міської ради і запропонувала зробити ще День батька. Ідею схвалили. Вирішили провести святкування в день народження Вільяма Смарта — 5-го червня. Проте часу на підготовку до урочистостей було обмаль і свято перенесли на 19-те червня. Через певний час ідею цього свята перейняли інші штати, і у 1966 році його визнали на національному рівні, що згодом підхопили і інші країни.

В Україні День батька відзначається в третю неділю червня. Офіційно він був визначений із 8 травня 2019 року, коли Кабінет Міністрів України схвалив Указ Президента України «Про День батька». Запропонували ввести цей день в Україні представники МГО «Міжнародний Центр Батьківства», започаткувавши у жовтні 2006 р. Громадську ініціативу «День Батька». У рамках цієї ініціативи зібрано 10 тис. підписів від громадян під листом до Президента України зі пропозицією ввести День Батька на державному рівні. 8 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив указ Президента «Про день батька», а 18 травня Президент України підписав цей указ.


Немає коментарів:

Дописати коментар