четвер, 18 березня 2021 р.

«Конструювання надлюдини по-радянськи. Епізод 2: Ф. Достоєвський як пророк нової російської цивілізації»

12 березня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулося продовження історико-літературної онлайн-лекції старшого наукового співробітника Інституту історії України НАН України, кандидата історичних наук Тетяни Євсєєвої, спільно з «Likбез. Історичний фронт» «Конструювання надлюдини по-радянськи. Епізод 2: Ф. Достоєвський як пророк нової російської цивілізації».

Продовжуючи розмову про конструювання надлюдини, лектор заглибилася в історію Європейських революцій ХІХ ст., їх причини, особливості та наслідки, зокрема французької революції 1848 року як такої, що поклала початок «весни народів» у Європі.
За всіх драматичних переломів історії Росії зв'язок з європейською філософською традицією ніколи не переривався, ХІХ ст. російська філософська думка вже не просто включається до загальноєвропейського філософського діалогу, а й починає відігравати досить значущу самостійну роль у російській культурі. Значного поширення в російській суспільно-політичній думці набувають ідеї слов'янофілів та західників. У другій половині XIX ст. в Росії відбувається бурхливий розвиток релігійної філософії, зумовлений кількома причинами. Предтечею, людиною, що створила ідею «богошукання», вважають Олександра Герцена.
Історикиня зробила історичний аналіз ролі церкви в суспільному житті, розповіла про симбіоз соціалістичного та релігійного світоглядів у ідеології російської інтелігенції ХІХ ст., про роль та історію «єврейської проблеми», про релігійний сіонізм, теорію месіанства в нерозривному зв’язку зі світовою історією.
Визначне місце в історії російської релігійної філософії посідає Федір Михайлович Достоєвський (1821-1881). Достоєвський був першим в світовій літературі (ще до Ніцше), хто поставив питання надлюдини. Своїм «П’ятикнижжям» письменник бажав заявити про себе як про нового, російського Мойсея. 
Про релігійний соціалізм, про ідеї богошукання, про творення надлюдини і формування цієї теорії у творчості Достоєвського і не тільки фахово і цікаво розповіла Тетяна Євсеєва.
Детальніше дивіться у відео.


Немає коментарів:

Дописати коментар