четвер, 18 березня 2021 р.

Відомі і невідомі сторінки Української революції 1917-1921 рр.: Українська Центральна Рада - початок українського поступу

17 березня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-лекція наукового співробітника Інституту історії України Олександра Хоменка "Відомі і невідомі сторінки Української революції 1917-1921 рр.: Центральна Рада - початок українського поступу".

Сьогоднішню зустріч зумовлено датою - 4 березня за старим стилем в добу Української Народної республіки офіційно відзначався день створення інституції під назвою Українська Центральна Рада.
Багатовікова історія українського державотворення знає чимало героїчних сторінок. Важливою подією в цій історії є період після лютневої революції 1917 р., коли було утворено Центральну раду, яка поставила на порядок денний проблему національнодержавного відродження України. Центральна рада, спираючись на попередню громадсько-політичну думку та програмні положення українських політичних партій, сформувала і активно домагалася запровадження в життя ідеї набуття Україною широкої національно-територіальної автономії.
Історик проаналізував історичні передумови створення Центральної Ради, розповів про внутрішньо- і зовнішньополітичну ситуацію, що склалася напередодні та після Першої світової війни, про політичні репресії українців, яких за словами відомого політичного діяча Центральної Ради Костянтина Лоського російська влада хотіли зробити «одного с московитами стадо рабов».
Детально, цікаво й фахово розповів історик про антиукраїнську політику, що провадив російський уряд на території України. Але, незважаючи на шалену заборону і придушення всього українського, зокрема в Києві, тиха українізація все-таки відбувалася, що врешті решт призвело до Української революції.
Розповідаючи про створення, діяльність та значення Центральної Ради, історик торкнувся й біографій політичних діячів, що входили до її складу: Максим Синицький, якому належить ідея назви органу української репрезентації «Центральна рада», Віктор Петрушевський, Михайло Грушевський, В’ячеслав Прокопович та ін. 
Багатий фактографічний матеріал, обґрунтований історичними документами, глибокий аналіз, влучні цитати українських політичних діячів та легка і цікава подача матеріалу доречно вплітаються в канву фахової лекції.


Немає коментарів:

Дописати коментар