вівторок, 30 березня 2021 р.

Коли "мій малий зовсім не хоче вчитися..."

«Мій малий зовсім не хоче вчитися. Каже, що йому не цікаво…» - пожалілася мені подруга, відповідаючи на моє запитання «Що у тебе новенького?». Втрату цікавості дітей до життя ми, батьки, дійсно сприймаємо дуже особисто. Місія «Вижити і перемогти», що ми приймаємо її для себе і своїх родин щодня, надскладна, у нашому швидкому столітті потребує концентрації та спроможності рухатися у темпі змін та оновлень. А підтримка цікавості дитини до того, що її оточує, вимагає уповільнення, майже медитативного розглядання новенького, толерантності до помилок, підтримки у ризикованих експериментах – потребує уваги дорослого. 


Наша перша книга саме для батьків. Барбара Оклі у своєму дослідженні «Навчитися вчитися: як запустити свій мозок на повну» допоможе уповільнитися для того, щоб зрозуміти принципи роботи мозку та створити гарний план заохочення вашої дитини до навчання. 
Спойлер: для того, щоб вивчити урок, не потрібно безліч разів перечитувати конспекти, це навіть може зашкодити! Ще один спойлер: математику та інші складні природничі науки можна засвоювати із захопленням навіть якщо дотепер ви були впевнені, що цифри не для вас: просто змініть принцип навчання - приділяйте більше уваги картинкам у підручнику, а текст вже нанизуйте на «зорові гачки інтересу». 

Той же принцип обрала для себе Катаріна Маренгольц у своїй книзі «Мандрівка світом книжок. Література!». Знаєте вислів Марка Твена: «Класика – це те, що кожен вважає за потрібне прочитати, але ніхто не хоче читати»? Навіть за часів класика класична література видавалася чимось нудним. Авторка береться змінити цей стан речей. І створює книгу, в якій коротенький зміст художнього твору у поєднанні з цікавезними фактами з біографії автора стають тими самими «гачками-уловлювачами» інтересу дитини. І в книзі просто бомбезні картинки!

А вже як ваше дитинча набавиться простими текстами і задасть вам першу тисячу запитань щодо того, яка з описаних книжок ваша улюблена і чому, як раз перед початком другої тисячі вам дуже знадобиться книга Ростислава Семківа «Як читати класиків». Скажу відверто: я вражена. Я знайшла в ній відповіді на мої запитання щодо причини надзвичайного впливу на наше покоління творів Толкієна, зрозуміла нарешті що таке кіберпанк в літературі, відкрила для себе схожість персонажів Джерома та Старицького і це тільки перші 40 сторінок. Ця книга допоможе вам стати для вашої дитини кимось особливим: людиною, з якою надзвичайно цікаво розмовляти. Бо є про що. 

Заздрю вам. Бо ви на порозі цілих трьох відкриттів на ім’я: 
  • Барбара Оклі «Навчитися вчитися: як запустити свій мозок на повну»
  • Катаріна Маренгольц «Мандрівка світом книжок. Література!».
  • Ростислав Семків «Як читати класиків»
Наталія Щербина

Немає коментарів:

Дописати коментар