понеділок, 4 вересня 2023 р.

"Українська - мова можливостей. Мовна стійкість.”

31 серпня в Центральній бібліотеці Солом’янки відбулася фінальна зустріч 16 хвилі розмовного клубу в рамках проєкту “Єдині”. Тема цього заняття була “Українська - мова можливостей. Мовна стійкість.”

На занятті була присутня учасниця пані Світлана, яка розповіла про свою особисту стійкість та наполегливість у переході на українську мову. 
Учасниця родом із Республіки Білорусь. Довгий час практикувала різні шляхи вивчення української, але, на жаль, російськомовне середовище та відсутність курсів української мови в Києві не сприяли покращенню навиків спілкування. Але пані Світлана не здавалась: наполегливо намагалася говорити українською в родині та продовжувала шукати курси української мови. Вона була дуже щаслива, коли натрапила на проєкт “Єдині”. Учасниця повідомила, що розмовний клуб став для неї чи не єдиною можливістю так багато спілкуватися українською, і не хвилюватися, що в співрозмовника не вистачить терпіння слухати її невпевнену мову.
Ми дивилися відео, де й інші люди розповідають про свої труднощі в переході на українську, про несприйняття друзів та оточуючих, про те, як інколи доводилося відстоювати своє право на спілкування державною мовою. Також ми розвінчували міти, придумані радянською та російською пропагандою, що стосуються української мови. 
Пані Світлана збагатила своє “мовне дерево” свіжими плодами: написала нові слова, якими тепер володіє завдяки проєкту “Єдині”. Завершили ми наш розмовний клуб теплою бесідою та смачним чаюванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар