четвер, 7 вересня 2023 р.

Лазар Бродський. До 175-річчя від дня народження

Про Лазаря Бродського кияни із вдячністю згадують дивлячись на історичні споруди Бесарабського ринку, Театру оперети, Київської синагоги тощо. До їхнього будівництва причетна ця унікальна людина – успішний бізнесмен, філантроп, меценат, цукровий король та власник імперії «білого золота».
Отримавши в спадок цукрову імперію батька, він не тільки примножив її статки, а й зробив величезний внесок у суспільство та розвиток міста загалом.
Можна сміливо сказати, що найбільший талант Лазаря Бродського – це створювати. Неймовірно велика любов до міста, бажання його розвивати, освічувати людей, дбати про здоров’я містян - все це залишило величезний слід в історії Києва.
 
Народився Лазар Бродський 7 вересня 1848 року в сім’ї найавторитетнішого представника київського єврейства Ізраїля Бродського, відомого не тільки своїм багатством, а й широкою благодійною діяльністю. Його справу успішно перейняв син Лазар як у бізнесі, так і у меценацтві. У 1900 році на Всесвітній виставці в Парижі Бродський отримав французький орден Почесного легіону за високу якість продукції своїх заводів. Та особливо вдячні кияни Лазару Бродському за благодійну діяльність, бо перелік його добрих справ нескінченний. Особливо значимі його пожертви на будівництво Київського Політехнічного інституту, на облаштування книгозбірні – читальні в Києві при Народному домі (нині Театр Оперети), на будівництво Протитуберкульозного санаторію у Пущі – Водиці. На його кошти було побудоване пологове відділення при гінекологічній клініці, дитяча поліклініка та лікарня для хронічно хворих дітей. Лазар Бродський був одним із засновників і головою Товариства боротьби із заразними хворобами. 
На його кошти в Києві створений найсучасніший на той час Бактеріологічний інститут (нині інститут епідеміології та інфекційних хвороб). У медичних закладах Бродського лікування хворих було безкоштовним не лише для єврейського населення, а й для всіх киян включно. Лазар Бродський дбав про поширення освіти серед євреїв, організував єврейське училище. На пожертви братів Бродських у Києві було збудоване Комерційне училище, Початкове технічне училище (з 1934 р. – Інститут електрозварювання ім.Є.Патона), а також Лазар Бродський збудував на свої кошти Чоловічу гімназію в Златопіллі.

Лазар Бродський помер 1904 року від цукрового діабету. Його смерть в якомусь сенсі можна назвати іронічною, адже власника цукрової імперії убив власний бізнес. Він залишив про себе чудову пам’ять успішної людини, яка досягала успіху в усьому, за що бралася: чи то в бізнесі, чи то в благодійності.

Немає коментарів:

Дописати коментар