понеділок, 17 липня 2023 р.

До Всесвітнього дня навичок молоді

У грудні 2014 року ООН проголосила 15 липня «Всесвітнім Днем навичок молоді». Мета цієї щорічної події - допомогти у вирішенні проблем безробіття сучасної молоді, донесення стратегічної важливості навчання молодих людей навичкам для працевлаштування і підприємництва. Саме розвиток навичок є основним інструментом для молоді зробити комфортним перехід до роботи і успішної кар’єри.
За оцінками Міжнародної організації праці, більшість безробітних проживають у країнах, що розвиваються. Загалом 25% робочої сили в світі – це молодь. Як і всі попередні покоління, нинішня глобальна молодь стурбована пошуком роботи.

Звісно, російсько-українська війна внесла свої жахливі корективи в життя молодих людей та їх родин. Однак і без цього, однією з негативних рис в Україні була відсутність у роботодавців чіткого бачення щодо навичок і професій, які будуть затребуваними у майбутньому. Переважно це пов'язано з відсутністю можливості будувати довгострокові стратегії розвитку бізнесу.

Разом з тим, роботодавці відзначають дефіцит необхідних навичок серед молоді, особливо у високотехнологічних сферах, що потребують відповідних фахівців для складних технологічних завдань в сферах багатозадачного виробничого процесу.
Звісно (і це надважливо!) - роботодавці цілком розуміють певну відсутність досвіду і ґрунтовних практичних навичок у випускників, але вони готові витримати баланс між лояльністю до цих недоліків і наявністю у молодої людини націленості до навчання на робочому місці та орієнтацією на поставлений результат.

За узагальненими даними, роботодавці бачать затребуваними для початку успішної кар’єри такі вміння та якості для молоді, яка знаходиться на початку трудового шляху:
  • володіння ПК (і бажано не тільки стандартні офісні програми);
  • якісне знання хоча б однієї іноземної мови;
  • володіння навичками роботи з масивами інформації;
  • вміння виконувати початкові основні професійні функції за профілем та водночас не лякатися багатозадачності;
  • базові знання законодавчо-нормативної бази;
  • дисциплінованість;
  • вміння працювати як індивідуально, так і в команді;
  • уміння чітко формулювати власну думку, мислення поза шаблонами;
  • відданість корпоративному духу.
Зараз для України викликом і головним завданням цього напрямку є максимальне стримання тенденцій появи втраченого молодого покоління через війну та економічну кризу.

Немає коментарів:

Дописати коментар