четвер, 20 липня 2023 р.

Розумовий тренажер

Шахи - давня настільна гра, яка має довгу історію та велику популярність у всьому світі. Шахи відомі своєю складністю, тактичністю і стратегічністю.

Починаючи з 1966 року, щорічно 20 липня відзначається міжнародне свято, присвячене грі в шахи. Ініціатива створення такого свята належить Всесвітній шаховій федерації (ФІДЕ). Цього дня під її егідою проводяться різноманітні тематичні заходи та змагання.

Назва гри походить з персидського: шах мат - володар помер. А, батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів - гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст. 
Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника. 
Гра має свою філософію. Це відмінний тренажер для гнучкості розуму та поліпшення пам’яті. Багато хто вважає, що регулярне заняття шахами — це психологічна школа успіху. Тож не дивно, що вона високо цінується і відзначається у 178 країнах світу.

З моменту проголошення незалежності України український шаховий світ отримав змогу діяти самостійно. Нині в Україні щорічно проводиться власна першість серед чоловіків і жінок. У 1992 році було засновано Федерацію Шахів України (ФШУ). З цього ж року Україна виступає на Міжнародних шахових турнірах. Загалом за цей час за збірну України зіграло 44 шахістів, з них 27 чоловіків та 17 жінок.

Деякі люди вважають, що шахи — гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але дослідження довели, що шахи активізують обидві півкулі головного мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення і навички навчання. 
Тож граймо у шахи!

Немає коментарів:

Дописати коментар