середу, 19 липня 2023 р.

Життєві цінності, які відстоював Нельсон Мандела

18 липня відзначається Міжнародний день Нельсона Мандели, який присвятив своє життя справі миру та гуманізму, просуванню соціальної справедливості та заохоченню до примирення.
Ще під час навчання в коледжі Мандела почав боротися за права темношкірих людей, у далекому 1944 році брав участь у створенні студентської ліги Африканського національного конгресу.
Нельсон Мандела, який очолював боротьбу африканської більшості проти режиму апартеїду, 27 років провів у в'язниці за свою діяльність із захисту прав людини, а саме - прав корінного населення Африки. 17 із 27 років ув'язнення Мандела провів в одиночній камері, де мав право на один візит та один лист раз на півроку.
Під час ув'язнення Мандела заочно пройшов навчання у Лондонському університеті та отримав ступінь бакалавра юридичних наук.
У 1990 році уряд ПАР випустив Манделу на волю. Мандела був обраний першим демократичним і першим темношкірим президентом ПАР у 1994 році та обіймав посаду до 1999 року.

Цінності, які відстоював Нельсон Мандела, найкраще виражені в його висловлюваннях, наведемо деякі з них, що і сьогодні актуальні не тільки на африканському континенті, але й в усьому світі:
✔ «В основі гідної праці лежить захист людської гідності, демократія на користь людей і економічне зростання, завдяки якому з'являються нові можливості для продуктивної праці та розвитку підприємств»
✔ «Воювати і руйнувати дуже легко. Справжні герої — ті, хто встановлюють мир і починають будувати»
✔ «Ніхто не народжується з ненавистю до іншої людини через колір шкіри, походження чи релігію. Люди вчаться ненавидіти, і якщо вони можуть навчитися ненавидіти, потрібно намагатися вчити їх любові, тому що любов набагато ближча до людського серця»
✔ «Однією з головних ознак щастя та гармонії є повна відсутність потреби комусь щось доводити»
✔ «Я зневажаю расизм, тому що вважаю його варварством, незалежно від кого він виходить ― темношкірої чи білошкірої людини»
✔ «Освіта – великий рушій особистого розвитку. Одну людину відрізняє від іншої не щось дане їй, а те, що вона робить із тим, що має»
✔ «Ви досягнете більшого у цьому світі за допомогою милосердя, аніж за допомогою відплати»

В Центральній бібліотеці Солом'янки є книга Тома Батлера-Боудона «50 видатних творів. Політика», окремий розділ якої присвячений Нельсону Манделі.

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/posts/291944530073176 

Немає коментарів:

Дописати коментар