вівторок, 20 квітня 2021 р.

Використання коміксів у навчанні

#книги _УІК

Серед предметів, що їх викладають в школі, мабуть алгебра, фізика, хімія є серед тих, які найменше люблять учні, бо вважають їх складними, нецікавими.
Можливо, саме коміксам вдасться змінити ситуацію?


Комікс являє собою ланцюжок малюнків з короткими текстами, які послідовно розповідають історію. Розміщуються тексти в так званих «мовних димках», вони передають мову та думки персонажів. Комікси мають популярність серед дітей і підлітків, тому їх почали використовувати в освіті як один з сучасних методів навчання. 
Пропонуємо вам переглянути книги серії «Наука в коміксах» видавництва «РІДНА МОВА», які є у фонді нашої бібліотеки. Вони можуть зацікавити учнів предметами, покращити сприйняття ними інформації, а також підвищити ефективність навчання.

Ґонік Ларрі «Алгебра». 
Автором книги «Алгебра» є Ларрі Ґонік, колишній викладач математики Гарвардського університету, нині - відомий карикатурист. Завдяки цікавій і доступній подачі матеріалу, численним прикладам застосування математики в повсякденному житті, доповнених жартами, книга може стати суттєвим помічником школяреві в опануванні предмету. Героями книги є Кевін, Джессі, Сілія та Момо, які разом з читачем вивчають запропонований курс алгебри, що включає, наприклад, такі розділи, як: квадратні корені, дії зі степенями, розв’язання квадратних рівнянь тощо. 
Ліна Джонстон, автор коміксів For better or for worse, так написала про книгу: «Неймовірно! Ретельно підготовлені та чудово проілюстровані книжки-посібники Ґоніка, хитро замасковані під комікси, мають бути в бібліотеці в кожного. Книжки Ґоніка – гарна пожива для розуму, щедро присмачена гумором. Той, хто прочитає хоча б одну, неодмінно захоче прочитати ще.» 

Ґонік Ларрі, Гафман Арт «Фізика»
 
Книга знайомить читача з основами фізики, дає просте і доступне пояснення основним фізичних явищам і законам, пояснює, яким чином вони використовуються в повсякденні. Закріпити теоретичні знання автор пропонує за допомогою нескладних експериментів, які ілюструють дію досліджуваних законів. Книга складається з двох частин: «Механіка» та «Електрика і магнетизм».

«Наочно. Професійно. Розумно» - саме така була реакція Booklist на дану книгу. То, може, варто її взяти до рук та зробити власні висновки щодо неї?

Ґонік Ларрі, Кріддл Крейг «Хімія»
Ця книга є результатом співпраці вже відомого карикатуриста Ґоніка Ларрі, батько якого, до речі, був хіміком, та Крейга Кріддла, професора Стенфордського університету, викладача хімії та біотехнології.
Курс містить 12 розділів, присвячених розкриттю основних тем шкільного курсу хімії: від історії виникнення науки до органічної хімії. Прочитавши її, школяр довідається про те, що таке сполуки, як проходять хімічні реакції, якими можуть бути їх швидкість та рівновага, дізнається про хімічну термодинаміку та електрохімію.
Оригінальне викладення, веселі малюнки та цікаві приклади здатті якщо не закохати школяра в предмет, то однозначно зробити його більш зрозумілим і ненудним.

А як ви ставитесь до коміксів взагалі і до їх використання в освітньому процесі зокрема?

Немає коментарів:

Дописати коментар