четвер, 15 квітня 2021 р.

Кожна особистість є унікальною


Як пояснити дошкільняті, що кожна особистість є унікальною? Що кожна людина має право на повагу незалежно від віку, статі, кольору шкіри, сімейного положення, статку, темпераменту?

В книзі «Рід(з)ні люди» Тетяни Стус (Щербаченко) йдеться про толерантне ставлення до оточуючих. У віршованій формі дитині подається інформація про те, що люди є різними - веселими, сумними, заможними, бідними, дорослими, дітьми тощо, - і це є звичайним явищем. Само собою до дитини приходить усвідомлення своєї несхожості на інших, права бути інакшим. Крім того, зрозумілим стає факт особливості не тільки кожного жителя планети Земля, а й членів родини, не зважаючи на сімейні зв'язки.
Книга розрахована на дітей дошкільного віку. Яскраві ілюстрації Марти Кошулінської доповнюють текст книги, додаючи їй емоційного забарвлення, і допомагають побудувати бесіду з дитиною за прочитаним.
Час від часу всі ми втомлюємося і потребуємо відновлення ресурсів для роботи, стосунків, спілкування. Але маючи дитину дошкільного та молодшого шкільного віку це зробити не так просто: що молодше діти, то складніше їм зрозуміти, що мама або тато часом хоче відпочити, побути наодинці. 

Для Орисі, головної героїні книги «Де Ойра?» є звичним, що мама періодично усамітнюється в своїй «хатці» - кріслі з книжкою. «Я ніби доглядаю за садочком усередині себе. Щоб він не в'янув і красиво цвів. І щоб були квіти, ягоди та фрукти для дорогих мені людей», - так пояснила мама своє самозанурення Орисі. І донька визнала цю причину поважною, оскільки бачила, як змінювалася мама після відпочинку: вона ставала веселішою, енергійнішою, лагіднішою. 
Повагу до потреб близької людини, дівчинка проєктувала на цуценя Ойру, домашню улюбленицю родини. Коли та тікала в садок, щоб поритися в кущах, Орися думала, що собака таким чином наповнює себе, тихенько шла в хату, аби не заважати і терпляче чекала на повернення цуценяти.
«Де Ойра?» стала найкращою книгою конкурсу «Еспресо. Вибір читачів» в 2017 році. Книга буде цікавою дітям 3-8 років, вона – про створення атмосфери любові та турботи в родині, про пошуки самонаповнення, дружбу.

Казку "Їжак Вільгельм" в 2017 році було відзначено премією Президента України "Українська книжка року" у номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління". Вона - про мрію, дружбу, прагнення до пізнання світу, самобутність. А ще про те, що мрії збуваються! Неможливе стає реальним, якщо ти залишаєшся собою, йдеш обраним шляхом і тебе оточують справжні друзі.
«Їжак Вільгельм» - книга для читання дорослими дітям, читацька аудиторія книги -3+. 

Немає коментарів:

Дописати коментар