вівторок, 1 серпня 2023 р.

28 липня - Хрещення Київської Русі-України

Понад тисячу років тому відбулася подія, яка змінила долю українців назавжди - хрещення Київської Русі-України.
Цей визначний момент відзначається щороку 28 липня, коли православний світ вшановує рівноапостольного князя Володимира Святославовича.
Адже християнство знайшло свій шлях на Русь завдяки князю Володимиру Великому. Саме він усвідомив, що нова віра може зміцнити державу. Ретельно проаналізувавши всі віросповідання, київський князь вирішив обрати християнство.
988 року відбулося масове хрещення Київської Русі-України у водах річки Почайна, притоки Дніпра. Таким чином, християнство стало державною релігією .
Хрещення Київської Русі-України відіграло важливу роль у формуванні української ідентичності та національного світогляду. Воно об`єднало різні племена та населені пункти під спільним релігійним і культурним прапором. Крім того, християнство вплинуло на формування правових норм, моральних цінностей та етичних стандартів і відіграло величезну роль у розвитку освіти та культури. З`явилися нові школи, поширилася писемність і писемна література. Мистецтво, запозичене з Візантії, прикрасило церкви та архітектуру держави. У Х–ХІ століттях головним державним та релігійним центром Київської Русі-України була Десятинна церква, збудована князем Володимиром у 986–996 роках на честь Успіння Богородиці.
Сьогодні хрещення Київської Русі-України залишається визначним історичним святом, що символізує національну самосвідомість та згуртовує український народ навколо спільної історичної спадщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар