пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

Він подарував нам КІНО

А чи знаєте ви, кому ми повинні дякувати, що маємо можливість дивитися КІНО?
Разом із братом Луї Жаном Огюст Люм’єр розробив апарат, який вони назвали «кінематограф». Головним винахідником був Луї Жан Люм’єр, а Огюст допомагав йому, здебільшого грішми. Крім технічного винаходу братам Люм’єр належить ініціатива регулярного випуску фільмів.

З дитинства брати мали різні захоплення – Луї був хворобливим і багато часу проводив вдома з батьком, від якого і перейняв пристрасть до винахідництва, а Огюст захоплювався фотографією та медициною.
У 1889 році батько – Антуан Люм’єр – привіз з Парижу своїм синам винахід Томаса Едісона – кінетоскоп. Це було досить велике спорудження, яке давало змогу дивитися кіно лише одній людині, заглядаючи в мале віконце в корпусі. Батько запропонував синам: «Потрібно спробувати випустити картинки з коробки».
Після ознайомлення з кінетоскопом Луї Жан став займатися проблемою світлової проєкції «рухомих фотографій» і разом з братом Огюстом вони змогли представити світу інноваційний прилад – сінематограф. Це було справжнє портативне ательє: винахід поєднав в собі три процеси – знімальний, копіювальний та проєкційний. Для того, щоб пристрій працював, потрібне було сильне джерело світла, яке ставилося позаду приладу, плівка переміщалася, а на екрані з’являлося рухоме зображення.

І от, 28 грудня 1895 року в Гран-кафе на Бульвар-де-Капюсін (Париж) відбувся перший кіносеанс, що почався з показу площі Белькур у Ліоні. У той день було продано всього лише 35 квитків, вартістю один франк, однак потім до братів Люм’єр вибудовувалися величезні черги охочих побачити кіно.
Кіносеанси братів Люм’єр супроводжувала музика саксофона або піаніно.

Створюючи свої фільми, Луї Жан та Огюст Люм’єр придумали безліч прийомів кінозйомки. Наприклад, метод, використаний братами при зйомці проїзду по каналу у Венеції на гондолі, зараз називається тревелінгом.
У Франції заснована премія імені Люм’єра, яку щороку присуджують за документальні фільми.

Немає коментарів:

Дописати коментар