понеділок, 27 вересня 2021 р.

День коміксів

Щорічно 25 вересня американці і взагалі любителі коміксів з усього світу відзначають День коміксів.
Центральна бібліотека Солом'янки на Освіти, 14а запрошує ознайомитися з класичними коміксами за творами відомих українських письменників: Івана Карпенка-Карого, Миколи Гоголя, Григорія Квітки-Основ'яненка, Івана Нечуя-Левицького.


Пропонуємо 5 найцікавіших фактів про особливий вид творчості - комікси:
  1. Америка не є батьківщиною коміксів. Комікс — винахід європейців. Хоча малюнки з короткими підписами — графічні історії — відомі з часів наскельного живопису. Також варто уточнити, що поняття «комікс» (Comic Book) поширене тільки в англо-американському лексиконі.
  2. Нині головними читачами коміксів є діти. Багато педагогів вважають, що цей вид літератури приносить багато користі. Наприклад, американський професор Керол Л. Тіллі з Університету Іллінойсу переконана, що комікси допомагають розвинути у дітей навички читання та поліпшити грамотність. Утім, не лише це можна поставити їм в заслугу. Приміром, комікси про Джеронімо Стілтона, видані українською мовою, не тільки заохочують дітей до читання, а й містять багатий історичний фактаж. Добре, що ці книги для розвитку вже доступні і нашій малечі.
  3. Найдорожчим коміксом у світі вважається копія першого випуску Action Comics. Саме в ньому вперше з’явився Супермен. У 2011 році за видання 1938 року невідомий заплатив 2,16 млн доларів. Усього в світі налічується близько ста таких примірників. Шкода, але практично всі вони в жахливому стані. Тому за них дають «усього» … 600 тисяч доларів.
  4. На початку 1990-х Майкл Джексон намагався викупити Marvel (найвідоміше в світі видавництво коміксів), щоб зняти власний фільм про Людину-павука і зіграти в ньому головну роль.
  5. Нещодавно в Україні вийшов перший том відомої бельгійської серії коміксів про смурфів «Чорні смурфи». Смурфики — це істоти, вигадані і намальовані бельгійським художником П'єром Кюлліфором, який працював під псевдонімом Пейо. Уперше світ побачив смурфиків у журналі коміксів «Le Journal de Spirou» 23 жовтня 1958 року, в 1980-х почав виходити анімаційний серіал «The Smurfs». Саме тоді в англомовному світі ці казкові герої стали неймовірно популярними. З ними ж у 1990-ті фірма «Nintendo» випустила консольні ігри на картриджах «Game Boy» і приставки «Super Nintendo».

Немає коментарів:

Дописати коментар