пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

#mustread жовтневого настрою

Осінь - найкращий час читати книги, сидячи під теплим пледом і попиваючи свій улюблений чай. Саме вони дозволяють нам на якийсь час вирватися з суворих проблем сучасності і зануритися у світ головних героїв з їх переживаннями, емоціями, почуттями і часом найнеймовірнішими подіями. Що ж почитати осінніми вечорами? Пропонуємо вам найкращі книги, які захоплять вас і не відпустять до останньої сторінки.

Ніффенеґґер, О. Дружина мандрівника в часі.
Де бере початок їх кохання - юної студентки художнього коледжу і 28-річного бібліотекаря? Бо ще з дитинства Клер знала, що їй судився саме цей чоловік, відколи вперше побачила його - сорокатрирічним. Бо з дитинства знала його таємницю: Генрі - мандрівник у часі. Усе їх кохання буде зустрічами і розлуками, щастям і болем. Раз за разом Генрі зникатиме з її життя, закинутий у минуле. Пронизлива історія про кохання, що заблукало у часі, і життя з відчуттям нескінченності, що перемагає смерть.
Франзен, Дж. П'юріті.
У назву роману покладено ім'я головної героїні, яке перекладається як "чистота". Одним із головних питань роману є те, що ховається за фасадом краси, чистоти і світла. Дівчина, що не уміє контактувати з оточенням, яка безуспішно шукає свого батька і страждає через те, що стала для своєї матері єдиним сенсом життя. Східноєвропейський хлопець, який перетворився на відщепенця в "ідеальному" суспільстві... Журналістка, що болісно прикута до людини, яку не може покинути, хоча й кохає іншого чоловіка. Навіжена донька мільярдера, що мріє стати авангардною художницею, але абсолютно не пристосована до реального життя. Хто ці люди одне одному? Проте їх пов'язують невидимі нитки, які у фіналі роману зшиють клаптики сюжетів в одне ціле.
Гоукінз, П. Глибоко під водою. 
Бережіться тихої води, адже ви не знаєте, що ховається під нею. Гарне мирне містечко. А поруч із ним Затон Утоплениць - затока, яка протягом століть забирала життя десятків жінок. Письменницю Нел Ебботт зачаровували моторошні легенди про це місце і його жертв. Та ось Нел стала однією з них… Здавна чорні таємниці затону отруювали свідомість тутешніх людей. І сьогодні мешканці містечка вже не мають вибору: його зробили за них сто років тому, а може, кілька століть. Загадку потрібно розгадати до того, як темна вода прийме у свої глибини нову жертву.
Рогашко, А. Її сукня. 
Нілу цілком захопила робота над романом. Це не був роман про кохання, швидше, про жінку, що опинилась на межі світів - між сном та реальністю. Та її вигадана для Ліни реальність почала оживати поряд: якогось ранку на тумбочці біля ліжка опинилась мармурова статуетка красуні Гекати - богині пристрасті та володарки нічних примар з вигаданої історії. Чи не вигаданої? Бо у снах до Ніли приходить дивна жінка в атласній темно-синій сукні - чиясь заблукала душа, яка чи то шукає допомоги, чи то сама прийшла врятувати Нілу. Бо з фінальною крапкою у її романі може скінчитися щось важливе. Щоб подолати прокляття Гекати, Ніла мусить знайти старовинну сукню своєї прародички і стати перед трьома зачиненими дверима. Та коли ноги самі розпочнуть древній танок, а вишиті золотом на синьому чарівні птахи злетять у повітря, все нарешті стане так, як має бути.
Шепетіс, Р. Поміж сірих сутінків. 
П’ятнадцятирічна Ліна Вілкайте живе в щасливій освіченій сім’ї, у спокійному європейському містечку. Талановита дівчинка збирається стати художницею і передчуває радісні зміни в житті. Але доля вирішує інакше - і ось її рідну Литву, її затишний Каунас анексовано Радянським Союзом, а Ліна та її сім’я, як і багато литовців, опиняється в брудному ешелоні для депортованих, який рухається в східному напрямку. Героїня, яку зачаровують тривожні картини Едварда Мунка, опиняється в моторошному світі, призначенням якого є зруйнувати людське обличчя того, хто мав нещастя туди потрапити. Що чекає на дівчинку, її рідних і друзів між сірих тонів Сибіру і Заполяр? Авторка писала роман, беручи за основу дійсні спогади литовців, які пережили радянську депортацію.
Мойєс, Д. Останній лист від твого коханого. 
Дві закохані жінки, між якими – півстоліття. Два кохання, над яким не владний час. Аристократка Дженніфер потрапила до жахливої автокатастрофи. Вона вціліла дивом. Доля подарувала їй життя, але відняла пам’ять. Молода жінка не може пригадати ані обставин аварії, ані чоловіка, ані рідних, ані… загадкового незнайомця, листи якого вона знайшла у своїх речах. Вони сповнені такої пристрасті, такої туги, такого безмежного кохання, що її серце завмирає у передчутті дива. Через майже 50 років один з цих листів знайшла журналістка Еллі. Вона вражена їхньою щирістю і прагне знайти того, хто написав його, і ту, що надихнула чоловіка на ці слова. Розпочинаючи пошуки чужого кохання, Еллі й гадки не мала, що зробила крок назустріч власному.
Кіз, Д. П'ята Саллі. 
Саллі Портер знайшли голою та непритомною на березі океану. Виявляється, дівчина намагалася покінчити з собою, а троє молодиків, які наздогнали її та витягли з води, хотіли її зґвалтувати. Саллі опинилася в лікарні, але вона нічого не пам’ятає і переконана: самогубство намагалася вчинити не вона, а хтось інший, хто навчився керувати її свідомістю. Лікар Роджер Еш береться допомогти дівчині. Він виявляє, що у голові у Саллі живуть ще четверо жінок та п’ятий «хтось».
Локгарт, Е. Щира шахрайка. 
Джул Вест Вільямс - вісімнадцятирічна сирота. Воліючи бути схожою на супергероїв із улюблених коміксів, вона навчилася майстерно копіювати чужі голоси й акценти, вправно битися й наслідувати зовнішність інших людей, буквально перевтілюючись у них. Несподівано Джул знайомиться із заможним подружжям Соколофф, яке просить дівчину відшукати їхню доньку-багатійку Імоджен, що покинула навчання й відпочиває на острові Мартас-Він’ярд. Джул та Імоджен стають подругами, і перша починає буквально перетворюватися на Іммі. У своєму прагненні бути кимось іншим дівчина заходить надто далеко. Тепер вона може назавжди втрати себе. А може, вона цього й прагне?
Ларсон, Е. Постріл із глибин. Останній рейс "Лузитанії". 
Весняної ночі 1912 року у водах Північної Атлантики разом зі славетним «Титаніком» назавжди була втрачена віра у велич людського розуму перед силами природи. 1 травня 1915 року з Нью-Йорка до Ліверпуля через патрульовану німецькими субмаринами Атлантику вирушила у свій 202-й рейс велична чотиритрубна «Лузитанія» - найшвидший і найбезпечніший корабель світу, плавуче місто під захистом сталі. Цей рейс стане для неї останнім. З двох тисяч осіб врятуються лише кілька сотень. Людство втратить останню ілюзію: війни шляхетних лицарів у минулому. Віднині війна, яку назвуть Першою світовою, не матиме правил і кордонів. Віднині задля залякування, задля державної погорди буде гинути цивільне населення. Про небезпеку було вчасно попереджено - та ніхто не дослухався… Корабель могли вчасно зупинити - але не зупинили. І тепер добродушний і шанований капітан субмарини U-20, що колись врятував цуценят з потопленого судна, спостерігає у перископ за агонією підбитої його торпедою «Лузитанії». За народженням нового світового порядку.
Нолл, Д. Найщасливіша дівчина на світі. 
Ані Фанеллі, підліток у престижній школі Бредлі, зазнала жахливого привселюдного приниження, що зламало її як особистість. Зараз, коли Ані має престижну роботу, дорогий одяг і вродливого нареченого-аристократа, - вона за півкроку до ідеального життя, якого так відчайдушно прагнула. Але в Ані є таємниця. Дещо глибоко заховане в минулому дівчини досі переслідує її, щось особисте й болюче, воно загрожує виринути на поверхню і все зруйнувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар