середу, 19 жовтня 2016 р.

Українські книжки - найкращі

Цього року до каталогу "Білі круки-2016" потрапила повість Оксани Лущевської для молодших підлітків "Вітер з-під сонця", яку видав "Фонтан казок", та пізнавальна книжка Катерини Міхаліциної для дошкільнят та  молодших школярів "Хто росте в парку" від "Видавництва Старого Лева".

У повісті "Вітер з-під сонця" Оксана Лущевська порушує одразу кілька важливих тем - теми втрати, теми стрімкого внутрішнього дорослішання, спричиненого зовнішніми обставинами, теми першої симпатії...Літо, курортне містечко, Риська, яка тут живе і змушена влітку працювати разом з батьками, бо "сезон". І Женька, котрий приїздить із сім'єю на відпочинок, але цього разу вони з мамою приїхали сюди вже без батька... Реальність загострюється, перше почуття зароджується в дуже непростих обставинах, це літо зовсім не таке приємне й безжурне, яким воно буває на літніх канікулах на березі моря. Авторка майстерно описує як атмосферу маленького курортного містечка, так і переживання дітей, які стоять на порозі дорослішання і змушені самостійно долати непрості обставини.  
Книжка Катерини Міхаліциної "Хто росте в парку" - це нон-фікшн для дошкільнят. Авторка створює своєрідну "енциклопедію" паркових дерев, цікаво і зрозуміло описуючи їхні визначальні риси. Дитина знайомиться з деревами через зворушливу історію про маленький паросток, який шукав, на кого він схожий. "Бо найбільше щастя - це знайти в цьому світі когось схожого на тебе", - пише Катерина Міхаліцина. Окремо треба визначити чудові, ніжні й дуже людяні ілюстрації Оксани Були. Саме вони роблять цю історію особливо зворушливою, а саме видання - таким, що одразу привертає увагу. 
Міжнародний каталог "Білі круки" - це перелік 250 найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу. 

За матеріалами газети "День" від 19 жовтня 2016 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар