четвер, 8 травня 2014 р.

В пошуках світу і відповідей

"В пошуках світу і відповідей" натрапила на цікаву письменницю Дару Корній. Перше враження - це ковток смачної холодної води в літню спеку. А далі - п'єш солодку крижану воду і не можеш зупинитись. Отож і від письма Дари вже несила відірватись.
"Відповіді зазвичай на поверхні. І ви їх знайдете, або вони вас самі відшукають, коли прийде пора". (Дара Крній. Зірка для тебе)
Якщо ви шукаєте відповіді, або світ, де можна сховатися від сьогоднішніх подій - познайомтесь з Дарою Корній - не пошкодуєте.
Мирослава ЗАМОЙСЬКА - так насправді звуть Дару Корній. Чому саме Дара Корній при такому милозвучному прізвищі? Дариною звуть доньку (починала писати для неї казки), а Корній - дівоче прізвище матері. "Така от данина двом найважливішим для мене жінкам, предкам і нащадкам". Донька і мама для неї найперші і найсуворіші критики. 
Народилася на Волині, зараз живе у Львові, працює у Львівській національній академії мистецтв. Закінчила журналістсько-редакторське відділення Української академії друкарства.
Володарка третьої премії "Коронації слова" 2010 року за роман "Гонихмарник".
Дара Корній. Гонихмарник. - Х.: КСД, 2010. - 336 с.
"У життя Аліни вриваються чари, яким вона не здатна протистояти, і кревний ворог Градобур - заклинач дощу. Щоб перервалася нарешті низка нещасть, що переслідують уже кілька поколінь її родину, потрібна жертва! Невже героїня покладе на вівтар вистраждане кохання до дивного юнака у чорному, що зветься Кажан? Кажан - Дводушник.
Треба мати дуже прозорливе, дуже українське серце, щоби побачити дводушників. Дара Корній - побачила. І не втаїла від нас, читачів, історію, у якій реальне життя переплелося з містикою українських легенд так логічно, що не повірити у це прсто неможливо. Бо ми теж - частина легенд майбутнього, де не буде комп'ютерів і високих технологій, а тільки Людина, Любов і боротьба між Добром і Злом. Саме про Любов. про боротьбу між Добром і Злом роман Дари Корній "Гонихмарник". Ви читатимете, а над вами витатиме легкий вітерець справжньої української магії..." (Люко Дашвар)
Другий великий твір письменниці "Тому, що ти є" - "Вибір видавців" у конкурсі "Коронація слова - 2011". Він теж був написаний у жанрі міського фентезі.
Дара Корній. Тому, що ти є. - Х.: КСД, 2012. - 240 с.
Захопливе поєднання містичного та реального!
Ніколи не рано закохатися. Сашко з дитсадка марив Оксаною, та вони прожили життя нарізно. Але ніколи не пізно щось змінити. Справжнє кохання ламає всі перешкоди, навіть перемагає смерть. Чи то так здається?
Сашко, втративши кохану, заходить у кімнату намер бескінечність і отримує шанс почати все спочатку. Яку дату він обере, щоб виправити минуле: день її весілля чи єдину пристрасну ніч, яку вони провели разом?
Третій роман - "Зворотний бік світла" - це "Вибір видавців" у конкурсі "Коронація слова - 2012".
Дара Корній. Зворотний бік світла. - Х.:КСД, 2012. - 320 с.
Світло не може існувати без темряви, а інколи вони навіть закохуються одне в одного: Птаха - світла безсмертна, Стриб - темний. А от Мальва ще не визначилася, більше того - дівчина донедавна й гадки не мала про своє покликання, і про те, чия кров тече в її жилах. До сімнадцяти років Птаха берегла її як зіницю ока, та вже час її квіточці розпускати пелюстки - чорні чи білі, новонароджена безсмертна обиратиме сама!
Зазирніть у чорну душу темного безсмертного - і ви побачите там кохання, яке виточило лють. Сутінки спустилися на світ Чотирьох Сонць, коли лихий Стрибог, стоячи на Дівич-горі, віддавав накази нищити, палити все, що було дорого Птасі - на той час безпорадній дівчинці. Це згодом вона стане найсильнішою зі світлих безсмертних і... пробачить йому, і покохає, і приборкає звіра... Але чому надзвичайну дитину ціною власного життя йому народить звичайна смертна жінка?
Дара Корній. Зворотний бік темряви. - Х.: КСД, 2013. - 320 с.
Юна Мальва, тільки-но здобувши статус безсмертної, змушена йти у світ темних, і невідомо, чи витримає вона гіднол це випробування. Мальва мусить обрати бік сили. Знання безсмертної зростають із кожним днем, і темний бік приваблює своєю силою й обіцянками цілковитої влади, адже її батько Стрибог - наймогутніший темний. Але на світлому боці у неї залишилися близькі люди та коханий... Від того, чи витримає Мальва випробування, залежить доля багатьох світів, однак не варто недооцінювати підступність темної сили.
Дара Корній. Зірка для тебе. - Х.: КСД. - 304 с.
Вона - Зоряна, Зірка. Він - Сергій, Лічозір. Ці двоє дивні, і вони не могли не зустрітися, хай навіть ця зустріч принесла обом страждання. Історія їхнього кохання почалась як чудесне визволення зі світу самотності, страху та гріха. Ці двоє пізнали божественну радість і єднання душ. Але невдовзі настануть часи туги, і вони мають подолати їх любов'ю, якої ще не було: ось вона, беріть, володійте, ця зірка - для вас.
У цій книзі є все, що має бути в класичному романі. Ціла галерея образів: він і вона, Сергій і Зоряна - знедолені герої, які зберегли людяність у нелюдських випробуваннях. Його друг Арсен та її подруга Лєрка, бабуня і тітка, чуйний професор і добросерда прибиральниця... Є в романі загадки імен, секрети вчинків і велика таємниця народження. Є буття і небуття. Єдине, чого немає, - фальші, натомість є правда, власне, "Зірка для тебе" - це і є правда, гірка і чиста, про нас усіх, про кожного. Настояна на гріхаха і спокутах, витримана десятиліттями у птаємних шафах, вона нарешті вивільнилася.
Дара Коній, Владимирова Тала. Зозулята зими. - Х.: КСД, 2014. - 368 с.
Це зразок українського магічного реалізму. Ніч. Степ. Сніг. Зима. Руслана опиняється новорічної ночі посеред засніженого безмежжя й наштовхується там "випадково" на самотню маленьку дівчинку, зовсім замерзлу. Довкола нікого. Ані живих, ані мертвих. Лишень стужа, місяць вповні та замети. Що маля ту робить, одне - однісіньке? З цієї зустрічі починається химерна, загадкова та зовсім не казкова зимова історія. Провінційним містечком прокочується серія загадкових вбивств, у які виявляються вплутаними малі діти, давно мертві діти... Хтось безжальний та жорстокий, полки не вб'є останнього зі "списку приречених".
Також серед нагород авторки - відзнака "Дебют року" від видання "Друг читача", премія асамблеї фантастики "ПОРТАЛ - 2011" - "Відкриття себе" імені В.І.Савченка. Видавці називають Дару Корній "українською Стефані Майєр". Хоч письменниця переконувала, що між нею та Майєр немає нічого спільного журналісти вперто продовжують їх порівнювати. Але пише вона не про вампірів, а про українських міфологічних істот. Адже наші гонихмарники нічим не гірші за іноземних вампірів!

Відповіді з письменницької шухляди!
  • "Воюючи проти монстрів, легко перетворитися на монстра самому" ("Зозулята зими")
  • Невже може бути щось спільне в гордого величного орла та облізлого злодюжки горобця? Небо у них спільне! Небо! ("Тому, що ти є")
  • "Ті, кого ми любимо, заслуговують на щастя найбільше. Нехай і не з нами, нехай з кимсь іншим" ("Тому, що ти є")
  • "Те, що поруч з тобою є хтось, ще не означає, що ти не сам" ("Зірка для тебе")
  • "Чи багато людині для щастя треба? Кому скільки Мені - багато. Любові... А вона - безмежність" ("Зірка для тебе")
  • "Мрії збуваються, якщо дуже-дуже хочеш, нехай дивним чином, однак здійснюються" ("Тому, що ти є")
  • "Коханню крила не заважають, пам'ятай про це" ("Тому, що ти є")
  • "Той, хто навчився любити інших, отримує серце" ("Зірка для тебе")
  • "І на сонці є темні плями, але від того воно не перестає залишатися сонцем..." (Зворотний бік світла")
  • "Щире вибачення лише від рівних має значення" ("Зозулята зими")
  • "Ангели не сплять,... Ніколи" ("Тому, що ти є")
  • "Чи можна приручити орла? Можна! А горобця? Спробуйте. Ще нікому не вдавалося..." ("Тому, що ти є")
  • "Не дозволяй нікому обтинати тобі крила..." ("Зірка для тебе")

Немає коментарів:

Дописати коментар