пʼятницю, 16 травня 2014 р.

Літературні смаколики з Книжкового Арсеналу - 2014

Відшелестів щойно видрукуваними сторінками книжок квітневий Книжковий Арсенал. Стих гомін літературних і мистецьких зустрічей. Роз'їхалися по домівках близько сотні гостей зі всього світу, найцікавіших та найактуальніших письменників, поетів, публіцистів, видавців і філософів. Закінчилось п'ятиденне літературне свято. 
Арсенал залишив по собі багато позитиву, приємних вражень і відкриттів. Читачам є чим посмакувати з останніх літературних смаколиків.

Зірка Мензатюк. Як я руйнувала імперію. - Львів: Видавництво Срарого Лева, 2014. - 272 с.
"Як я руйнувала імперію" - перша українська повість для підлітків про останні роки радянської імперії. Як жили радянські люди? Як ганялися за дефіцитними товарами? Кого боялися? І чого прагнули?
Герої повісті - підлітки, що дружать, сваряться, хуляганять, часом навіть вдаються до чарів, а при тому опиняються в вирі суспільних змін. Читач зрозуміє, чому були неминучими й наступні потрясіння, що їх зазнала Україна. Чому розвалився Радянський Союз? І - найголовніше - хто його розвалив?
Автор повісті Зірка Мензатюк - лауреат премії імені Лесі Українки, чиї книги стали бестселерами в українській дитячій та підлітковій літературі останнього десятиліття.

Галина Ткачук. Вечірні крамниці вулиці Волоської. - Київ: "Темпора", 2014. - 124 с.
Уявіть: на вулиці Волоській, що на Подолі, є таємничі крамнички-бари, що відкриваються ввечері. Бармени там - звірі, а з розваг - дива в асортименті.
Одна з таких крамничок належить вороні Вассі, що мешкає на Батиєвій горі та щодня літає на Поділ. Диво з крамнички Васси - загадкова субстанція апейрон, яка може здійснювати мрії. Але одного разу в Києві з'явилася банда крадіїв - і з крамничок зникли всі дива. Ну а далі - розслідування, погоня, злі відьми, феєрверки та ще багато цікавого. "Вечірні крамниці вулиці Волоської" - книжка про дива та пригоди.

Романа Романишин, Андрій Лесів. Зірки і макові зернята. - Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013. - 24 с.
"Зірки і макові зернята" - це історія про один день із життя дівчинки Дори, доньки відомих математиків.
Дора має розвинену уяву, багатий образами внутрішній світ. Із дитинства її оточували математичні формули та числа, і крізь таку цікаву гуманітарно-математичну призму вона сприймає своє щоденне оточення. Вона любить усе рахувати - листочки в парку, макові зернята, гудзики на пальтах людей, літери в татовій газеті, всіх звірів на світі, навіть ламантинів, тапірів та качконосів... Важким випробуванням стає для неї намагання полічити зірки на небі, й тут їй допомагає порадою мама... 
Це перша українська книжка, що отримала нагороду "Opera Prima" конкурсу Bologna Children's Book Fair за весь час існування ярмарку.

Мартін Поллак. Мрець у бункері. Історія мого батька. - Чернівці: Книги ХХІ. - 248 с.
Мартін Поллак у своїй книжці відважно вирушає в подорож минулим. У пошуках біографії свого батька Гергарда Баста - відкриває чимало темних закапелків історії Австрії та своєї власної родини.
Історія батка письменника - це історія цнімецької марки" в Австрії, історія людей, які раділи аншлюсу, вступали в ряди НСДАП, робили кар'єру в СС, брали участь у військових злочинах... і при цьому були "добрими людьми", люблячими батьками, матерями, синами, дочками, братами і сестрами. Як історія нацизму виглядає з такого "домашнього" ракурсу?
"Мрець у бункері" - один із можливих поглядів на історію ХХ століття. Тут немає анонімних жертв - усі названі на ім'я, простежені долі.

Лесь Белей. Ліхіє дев'яності: любов і ненависть в Ужгороді. - К.: Темпора, 2014. - 368 с.
Пропонована книга - це спроба культурологічного нарису епохи дев'яностих в Україні на прикладі Ужгорода: трансформація, дефіцит, дикий капіталізм, спроби виживання, контрабанда, поява поп-культури. Дослідження базується на свідченнях безпосередніх учасників епохи трансформації. Автор звертається до кількох специфічних площин життя 1990-х - життя дітей, підлітків і дорослих в Ужгороді окресленого часу. А зі слів очевидців - пише історії дорослих. Базар, контрабанда, дискотеки, "чорний бумер" та інші цікаві речі. І все це в декораціях Ужгороду.
"Ліхіє дев'яності. Любов і ненависть в Ужгороді" є нагодою вирушити в ментальну подорож власним дитинством, юністю, зрілістю... або навпаки - підручником цілковито невідомого часу для тих, хто не застав ту особливу культурну добу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар