вівторок, 18 березня 2014 р.

Весняні гастрономічні навіювання

«Весняні гастрономічні навіювання» для допитливого книголюба. 
«Тварина насичується, людина їсть, розумна людина уміє харчуватися», — говорив відомий учений - фізіолог Брілья-Саварен. Кулінарія – десята муза людства. Вона невідривно пов’язана з кожним із нас. Хтось любить готувати, хтось любить смачно поїсти, хтось читати про смачну їжу і від того отримувати задоволення,  а хтось робити все разом.
Їжа для розуму бентежить шлунок! Без кулінарних рецептів і літератури не було б, адже їх ретельно виписували ще в древніх текстах. У «Повісті минулих літ» Нестора Літописця вівсяний кисіль, який зварили в криницях, врятував древній Білгород. Печеніги відступили, побачивши, що русичів годує сама земля. Їстівна магія діяла крізь віки, ввійшовши майже в кожен світовий бестселер. Рабле, Котляревський, Гребінка, Дюма, Агата Крісті, Харукі Муракамі, Джоан Роулінг і Рональд Толкіен різними смакотами оживлювали своїх героїв. «Творець милостиво наділив нас здатністю поглинати їжу. Усяка трапеза має бути бенкетом. І хай буде благословенний кожен новий день, що приносить добре травлення та безцінне почуття голоду», - так сказав, Чарльз Ероуббі – головний герой роману «Море, море», за який Айріс Мердок отримала «Букера». Вона ретельно описувала усі кулінарні секрети, як і відомий комісар Мегре, з якого екранізували фільми та серіали.
Для багатьох сучасних письменників кулінарія стала хобі, все частіше з під їх пера виходять літературні кулінарні шедеври. Описувати кулінарію – модний тренд у сучасній літературі. Сьогодні дуже популярні наступні кулінарні жанри: гастрономічний нарис чи то путівник, кулінарна комедія, екзистенціальна драма, гастрономічний детектив, гастрономічні поезії, кулінарна проза.
За допомогою страв літературні герої стають реальнішими та ближчими до читача. А ще цікава література додає кухарського досвіду та апетиту. Читайте! Готуйте! Смакуйте!

Рекс Тодгантер Стаут - американський письменник, автор детективних романів, великий гурман, творець циклу романів про Ніро Вульфа. Переможна хода Ніро Вульфа і Арчі Гудвіна розпочалася в 1934 році з роману «Острие копья». За сорок один рік письменник написав більше 70 творів про великих детективів. Останній твір «Сімейна справа» був опублікований в 1975 році за місяць до смерті письменника.
Ніро Вульф і смачна їжа – поняття нероздільні. В кожній книжці Рекс Стаут згадує ту чи іншу страву, яку подає Фріц на стіл. Багато розслідувань Вульфа пов’язані з їжею. А спори великого детектива з своїм поваром про тонкощі рецептів – це шедеври гумору. Кращий друг Ніро Вульфа – Марко Вукчіч  взагалі власник ресторану. Приготування їжі в своїх книгах письменник описував з професійним знанням справи. На численні побажання читачів, в 1973 році вийшла книга «Кулінарна книга Ніро Вульфа», де зібрані в одну книгу 225  рецептів страв, які згадуються в історіях про великих детективів.
Матіос, М. Кулінарні фіґлі: видання друге / Марія Матіос . – Львів: Піраміда, 2011 . – 208 с.: іл.
«Кулінарні фіглі» - це оновлене видання «Фуршету від Марії Матіос». Це здоровий гумор і міні-енциклопедія сімейного життя самодостатньої жінки, яка знає, що сміх і смачна кухня уміють підтримати здоровий дух у тілі людини так само, як нехитрі знання неписаних законів і народних звичаїв, свого і чужого минулого. Беручи до рук «Кулінарні фіґлі», не забудьте прихопити «слинявчик», бо від цього смачного й життєрадісного читання вам не раз тектиме слинка із підборіддя – і аж до пазухи. Насолоджуйтеся смаком українського слова і українських страв від Марії Матіос!
Донцова, Д. Кулінарна книга ледарки / Дар’я Донцова.- 2003.-167с.
Багато читачів, шанувальники творчості письменниці Дарії Донцової, були дуже здивовані, коли автор безлічі чудових творів в жанрі «іронічний детектив» випустила книгу - збірку кулінарних рецептів. Сама письменниця пояснила це тим, що завжди мала схильність до готування і збирала рецепти смачних страв, якими і поділилася з усіма нами.
Позднякова, Альбіна. Смаколики / Альбіна Позднякова.- Львів: видавництво Позднякова А.Ю, 1913.- 192с.
«Смаколики» Альбіни Позднякової – це збірка поезій про їжу і заразом кулінарна книга. Кожен поетичний текст супроводжується рецептом та ілюстрацією страви, виконаною київською художницею Тетяною Зозуленко. Це посібник з поетичного куховарства, адже вся книжка є серією диптихів: вірш і рецепт. 44 пари таких диптихів. Слова і страви на будь-які випадки життя, бо говорячи про їжу, ми говоримо не лише про неї, а й про спогади, радість сум, жагу, про все з чим ми щодня стикаємося так само невідворотно, як з потребою… поснідати, пообідати і повечеряти.
Бенюк, Богдан. Вареники з зірками, або Кухня щасливого сім'янина / Богдан Бенюк. - К.: Дніпро, 2002.
Вареники з зірками, або Кухня щасливого сім'янина - кулінарна книга розважального характеру, що містить цікаву інформацію з життя зірок естради, популярних акторів, культурних та громадських діячів. У книзі подано кулінарні рецепти, що представляють українську національну кухню, кухні народів світу, а також інші корисні відомості.
Сайко, О. Кав’ярня на розі / Оксана Сайко. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013.- 176с.
Кав’ярня на розі – чудове місце для зустрічей з найнесподіванішими людьми. Лідці, котра готується до вступу на економічний і підпрацьовує там кельнеркою, пощастило познайомитися з колекціонером забутих книжок. І це змінило життя обох: хтось зумів повернути собі давно втрачений сенс існування, а хтось зрозумів, чому не варто втілювати чужих мрій.

Наш весняний раціон поповнився смачними книжками з різноманітними стравами, а на десерт – «Національний Кулінарний Театр» Санкт-Петербургу. Адже кулінарія впевнено завойовує не лише літературу, а й кінематограф і театр. В постановках цього театру поряд з професійними акторами працюють професійні кухарі. Сцена ділиться на дві частини: на одній працюють актори, на іншій – кухарі. Перші розігрують фрагменти літературних творів і їх героїв, які розповідають про страви, обговорюють кулінарні рецепти, збираючись сідати за стіл. Інші втілюють в життя їх кулінарні фантазії. Кожна вистава завершується дегустацією приготовлених в ході вистави страв. В репертуарі цього театру є вистава «Кулінарний детектив» з головним персонажем Ніро Вульфом!
Приємного  читання і смачного всім!

Немає коментарів:

Дописати коментар