вівторок, 16 травня 2023 р.

15 травня - Міжнародний день сім'ї. Огляд літератури


Міжнародний день сім’ї світ відзначає кожен рік 15 травня, згідно резолюції ООН. Щороку тематика і акценти свята змінюються: здоровий спосіб життя, проблеми достатку в сім’ї, роль батька у вихованні дитини тощо.

Тема Дня у 2023 році: «Демографічні тенденції та сім’ї».
Останніми роками, за даними ООН, формат сімей швидко змінюється, і не завжди ці зміни відбуваються на краще. Наприклад, зростає кількість неповних сімей.
Також серед досліджуваних актуальних проблематик у сучасних сім’ях зазначають таку, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, «посиденькам» в Інтернеті, а наодинці подружні пари проводять іноді лише декілька хвилин на день. Та й це спілкування, на жаль, не завжди можна назвати гармонійним та розслабленим, бо почасти зводиться до вирішення тих чи інших питань…

Ми, звісно, не є сімейними фахівцями та психологами, але радимо прочитати декілька книг, корисних та просто цікавих, про які далі йтиметься.
Друзі, читання об'єднує родини, об’єднує світ!

Шалва Амонашвілі «Мистецтво родинного виховання»
Ця видання позиціонується в жанрі «педагогічне есе». Як зазначає сам автор у вступному слові, книга не є науковим чи методичним посібником по вихованню дитини, бо такої науки не існує. Воночас відомий педагог і психолог ділиться особистими міркуваннями щодо унікального процесу виховання дитини. А унікальність цього процессу в тому, що він не повторюється, його не можна скопіювати. Матеріал книги подається у ненав'язливій та структурованій формі роздумів, притч, прикладів з життя.

Цитата з книги: «У родини встановлюється традиція: серед різних подарунків, із приводу чи без нього, даруємо одне одному книги з добрим написом. Треба вміти приймати такий подарунок від нашої Дитини: з почуттям радості, захоплення, вдячності»

Дмитро Карпачов «Як дати дитині все без грошей і зв'язків»
Психолог і телеведучий Дмитро Карпачов в своїй книзі намагається дати відповідь на одвічне питання «Як правильно виховати дитину?» Однак замість загальних фраз та непотрібного моралізаторства книга містить конкретні кроки та поради, які варто робити батькам, детально розбираються причини поганої поведінки дитини, бо без правильного діагностування проблеми не можна ж і обрати правильний способ «лікування».
Разом з тим, усі питання, що розглядаються в книзі, мають збалансований і гармонійний вигляд. Про правила, але без тиранії, про покарання, але з певними табу і ефективністю на майбутнє тощо. Про різне-різне, що може хвилювати сучасних батьків та вмістити в себе одна книга.

Цитата з книги: «Складно виховати щасливу дитину, якщо їй бракує вашої уваги, якщо вона вас дратує, якщо вона не відстоює власні позиції, бо ви карали її за всі намагання навчитися це зробити»

Емі Маккріді «Мам, я сам! Як допомогти дитині вирості самостійним»
Сімейний консультант Емі Маккріді спеціалізується на питаннях дитячого егоцентризму та несамостійності. Розпещеність (прохання не плутати з розбещеністю) дітей останні років 20 носить катастрофічний характер. Коли діти різного віку, хтось раніше, а хтось пізніше, розраховують отримати від життя все, що тільки забажають, не докладаючи для цього майже жодних зусиль. І починається гонитва за нездійсненними мріями.
Від цього виснажуються батьки і самі страждають діти, особливо коли подорослішають, бо нездатні впоратися з проблемами життя, не наділені почуттям відповідальності, елементарної самоповаги тощо.
Детально діагностуючи проблему дитячої розпещеності, авторка дає практичні методики щодо підготовки дітей та підлітків до реального життя, пропонує стратегії та дієві інструменті позбавлення сім'ї такого явища як розпещеність. Бо коли щасливі і самодостатні (відповідно до свого віку, звичайно) діти – щасливі і їх батьки.

Цитата з книги: «Семирічна донька, не припиняючи, говорить про свій список бажань до дня народження – хоча до нього ще цілих три місяці. Одинадцятирічний син знає про своїх кращих друзів тільки те, що їм подобаються ті ж ігри, що і йому, а п'ятнадцятирічна школярка щоранку мерзне на автобусній зупинці, тому що відмовляється надягати нове пальто, яке раптом без усіляких видимих причин почало здаватися їй потворним»

Любов Загоровська «Коли були ми…»
Українська письменниця Любов Загоровська написала чудовий, навіть дещо сентиментальний роман, який буде цікавий і дітям, і дорослим. Діти мають гарну нагоду дізнатися про дозвілля своїх батьків, коли ті були малими чи підлітками, а батьки – згадати своє дитинство. Зрештою, сама авторка зазначила «Тим, чиє дитинство припало на 80-90-ті роки, присвячую».
Цитата з книги: «Я залізла до ліжка й відкрила коробку зі скарбом. Там була піратська пов'язка на око, майстерно вирізьблений з дерева мініатюрний баян, маленька лялька – їх ми називали пупсиками, велика скляна кулька й записка, написана азбукою Морзе»

Джеремі Стронг «Мій тато і зелений алігатор та інші історії»
Англійський дитячий письменник Джеремі Стронг вже більше 40 років радує дітей цікавими історіями. Лагідний гумор, кумедні ситуації, а головне – доброта. Це все притаманно даній книзі. Найкраще ця книга підходить для дітей молодшого або середнього шкільного віку. І, звісно, такі історії якнайкраще читаються спільно в родинному колі.

Цитата: «Я сидів і міркував. Ще трошки – і я вже не буду єдиною дитиною в сім'ї. Я стану братом, адже близнята будуть набагато молодшими за мене. Мені доведеться доглядати за ними. Чи справді мені треба буде міняти їм підгузки? Чи зможу я? Адже там буде вже не горохове пюре»

Немає коментарів:

Дописати коментар