понеділок, 23 січня 2023 р.

"Велич і трагедія Михайла Донця"

22 січня виповнилося 140 років з дня народження легенди, співака та актора, що створював шедеври не лише в національній, а й західноєвропейській класиці - Михайла Івановича Донця.
У зв’язку з цією подією пропонуємо вашій увазі книжку “Велич і трагедія Михайла Донця”, яка всупереч багатьом перешкодам, таки побачила світ. Її автор, Микола Кагарлицький, проробив колосальну роботу та присвятив немало часу, щоб зібрати величезний архів документальних матеріалів, свідчень, спогадів, рецензій та фотоархівів - все для того, щоб повернути народу України пам’ять про великого вокаліста.
Микола Кагарлицький знайомить нас з тим Михайлом Донцем, якого ми не знали раніше. Пояснює в чому його феномен як актора, так і співака, подає нам характеристику цього таланту у спогадах очевидців. Показує, яким величним Михайло Донець був не лише на сцені, а й у житті, як гідно він прийняв свій останній виклик…
Автор зібрав величезну кількість матеріалів, щоб ми мали можливість дізнатися не лише про життя та творчість Михайла Донця, а й побачити його як гідного громадянина України, який не зраджував своїм ідеям.
На жаль, доба, в яку жив та творив артист, була жорстокою, серед найближчого оточення були зрадники, а також ті, які добровільно і не зовсім давали неправдиві свідчення, що в результаті призвело до трагічної загибелі Михайла Донця в катівні НКВС. Цій темі автор присвятив багато матеріалу у своїй книжці. Тут представлені спогади та листування дружини актора з друзями, знайомими, представниками партії та Першим секретарем ЦК КП(б)У Микитою Хрущовим, також М. Кагарлицький надає офіційні документи з архівної судової справи СБУ.
Книжка “Велич і трагедія Михайла Донця” мусить бути прочитана кожним, хто хоче більше дізнатися про видатного артиста зокрема, а також в цілому про умови, в яких доводилося працювати українській інтелігенції, постійно озираючись та боячись за своє життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар