понеділок, 9 січня 2023 р.

10 січня - Всесвітній день метро

У світі перша лінія метрополітену була відкрита 10-го січня 1863 року. 
Це був знаменитий Лондонський метрополітен (London Underground). Вагони «тягнули» спеціальні паровози Metropolitan Railway steam locomotives. Цікаво, що остаточно вони були списані лише в 1956 – до цього часу архаїчний рухомий склад використовувався для переміщення ремонтного та обслуговуючого персоналу.
Тому, саме дата 10-го січня 1863 року вважається Всесвітнім днем метро.

В Україні історія будівництва метрополітену розпочалося 1949 року. У квітні цього року Міністерство шляхів сполучення видало указ, згідно з яким і був створений «Київметробуд». А день народження Київського метро святкують 6-го листопада.
У цей день в 1960 році в столиці тодішньої Радянської України в урочистій обстановці було розпочато рух на першій ділянці метрополітену від станції «Вокзальна» до станції «Дніпро». Тоді у 1960-му році Святошинсько-Броварська (червона) лінія з 4−ма станціями «Арсенальна», «Хрещатик», «Університет», «Вокзальна», які будували майже 10-ть років стала першою, зданою в експлуатацію. Через 16-ть років 1976-го з’явилася синя гілка, або ж Куренівсько-Червоноармійська лінія. Останню Сирецько-Печерську лінію ввели в дію 1989-му році.
За 59-ть років свого існування столична підземка істотно розширилася. Все починалося з однієї гілки і п’яти станцій, а зараз існує три гілки і 52 діючі станції. Протяжність ліній становить майже 70-ть км., а починалося все з 5,2 км.

Цікаві факти київського метро:
- у перші дні роботи Київського метрополітену діяли символічні квитки-запрошення двох типів – іменні та за пред'явленням. Надалі випускали лише іменні запрошення на відкриття нових станцій. До них додавалися контрольні талони, які надривав контролер. Згодом від цієї практики відмовилися. На початку 1980-х на розробку генплану вивчали пасажиропотік. Пасажирам на вході до підземки видавали спеціальні талони, які забирали на виході.
- варто згадати про відчайдушний і патріотичний вчинок радянських будівельників, які при будівництві станції «Золоті ворота» у середньому вестибюлі над проходом до верхнього ескалатора червоною смальтою виклали слова «Слава Україні!». Однак, напис для стороннього ока непомітний, і сьогодні навіть чергові станції не завжди можуть показати, де саме він знаходиться.
- з літа 1990 року оголошення станцій почали озвучувати лише українською мовою.
- станція «Арсенальна» є найглибшою станцією метрополітену у світі. Її глибина – 105,5 метрів. Наступна станція «Дніпро» є вже надземною. Тому цей перегін є ще й світовим рекордсменом із перепаду глибин у метро.
- станція «Золоті ворота» вважається однією з найгарніших станцій метро. У 1991 році її було відзначено Державною премією України з архітектури.
- у районі Троєщини розташована недобудована будівля електродепо «Троєщина», яку почали зводити у 1990-х роках.

Київський метрополітен – надійна схованка від війни і навіть від ядерного вибуху. В усіх тунелях підземки є спеціальні місця для розміщення людей. Окрім того, там є фонтани з питною водою, туалети і постійно поповнювані склади з продуктами.
Поїзд метро їздить із середньою швидкістю – 60 км/год.

Окрім Києва в Україні діють метрополітени у Харкові та Дніпрі.
Харківський метрополітен почав свою роботу трохи пізніше столичного. Через 15-ть років після Київського з 23-го серпня 1975 року. Тут, як і в столиці діють три гілки: Холодногірсько-Заводська лінія, Салтівська та Олексіївська. Кількість станцій майже вдвічі менше – їх тут всього 30-ть. Загальна протяжність мережі становить 38,45 км. У харківській підземці задіяно 326 вагонів.
Дніпровська підземка є наймолодшою в Україні і невеликою. З’явилася тільки 1995-го року, довжиною 7,8 км. У Дніпрі працює всього 6-ть станцій і 45 вагонів.
Тут всього одне депо, де розташований поворотний круг для розвороту вагонів, який ввели в експлуатацію 2016 року.
У місті часто говорять про те, що метро не витримує конкуренції з наземними видами транспорту тому користується ним зовсім невелика кількість людей.

Від перших днів повномасштабної війни Росії проти України столична підземка функціонує, як укриття під час ракетних ударів. Тут знайшли прихисток багато киян у найважчі дні лютого та березня. Для тисяч людей станції метрополітену стали другою домівкою під час ударів окупантів. Всього «підземка» може тимчасово розмістити до сотні тисяч вимушених гостей.

«У 2022 році Київським метрополітеном скористалось 162 мільйони 170,3 тисячі пасажирів. Традиційно найзавантаженішою залишається Святошинсько-Броварська (червона) лінія. За нею – Оболонсько-Теремківська (синя), а найменш завантаженою є Сирецько-Печерська (зелена) лінія. Для порівняння: у 2021 році столична підземка перевезла 319 мільйонів пасажирів», – повідомляють у КМДА. «Тільки у новорічну ніч, під час повітряної тривоги, підземними станціями метрополітену як укриттям скористалися близько 5 200 людей, із яких майже 400 дітей». Також у КМДА наголошують, що інфраструктура метрополітену у цілодобовому режимі працює як укриття та забезпечує найнеобхіднішими умовами: питною водою, санітарними вузлами та можливістю підзарядки гаджетів, і вчергове закликав містян за сигналів повітряної тривоги дбати про власну безпеку та користуватися укриттями.

У світі метро відноситься до не надто поширеного виду громадського транспорту, адже його наявністю може похвалитися трохи більше 100 міст світу. Термін «метрополітен» вживається у багатьох країнах для позначення міських залізниць.

Чемпіон за кількістю станцій – Нью-йоркський метрополітен: 472 платформи. Також, американська підземка може похвалитися самим численним рухомим складом – понад 6000 поїздів.
Найбільш завантаженим метрополітеном у світі є Токійське метро, яке перевозить близько 9-ть мільйонів чоловік в день.
Одним з найбільш красивих і незвичайних у світі вважається метрополітен у столиці Швеції Стокгольмі. Воно відкрилося в 1950 році.
Сучасні високотехнологічні метрополітени зараз є в багатьох містах світу. Безпілотні поїзда сьогодні курсують у багатьох містах – Копенгагені, Сеулі, Сінгапурі, Гонконгу.
Найкоротша мережа метро – всього 2 кілометри – розташована в місті Хайфі, вона називається Кармеліт. Це одноколійна лінія з коротким двох порожнім ним стане ділянкою для роз’їзду поїздів. На лінії розміщено всього 6-ть станцій.
Турки вважають найстарішим метрополітеном континентальної Європи лінію підземного фунікулера «Тюнель» у Стамбулі, що налічує дві станції з відстанню між ними в 573 метри. Вона була відкрита в 1875 році.

В українській мові слово «метро» спочатку було чоловічого роду, оскільки є скороченням від слова «метрополітен».

У Центральній бібліотеці Солом’янки є історико-краєзнавча та художня література про історію метро України, Києва про цікаві драматичні сюжети, що відбуваються або проходять в метро з якою запрошуємо познайомитись усіх охочих:

1.Заремба Федір Михайлович Київський метрополітен. Київ: Будівельник, 1980. http://surl.li/egsvl
2. Тоцкий, О. (Олег) Семь историй киевского метро / Олег Тоцкий. Київ: Варто, 2018; http://surl.li/egsol
3. Кудрявцев, Л. О. (Лев Олексійович) Наш стародавній Київ: нариси / Лев Кудрявцев. Київ: Фенікс; http://surl.li/egsqz
4. Бондаренко, С. (Станіслав) Повітряне метро / Станіслав Бондаренко.Київ: Фенікс, 2017. http://surl.li/egsrp
5. Фере-Флері, К. (Крістін) Дівчина, яка читала в метро / Крістін Фере-Флері; з фр. пер. П. Мигаля.Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. http://surl.li/egssd
6. Гнатюк, Б. (Богдан) Отрута, від якої неможливо відмовитися: [оповідання] / Богдан Гнатюк.Київ : Саміт-книга, 2021. http://surl.li/egssz
7. Глуховский, Д. А. (Дмитрий Алексеевич) Метро 2033: [роман] / Дмитрий Глуховский. Москва : Популярная литература, 2008. http://surl.li/egsue

Джерела:

http://surl.li/egthj  

http://surl.li/egthx

http://www.metro.kyiv.ua/ 

https://www.5.ua/dv/avtotekhno/233709 

https://vechirniy.kyiv.ua/news/73884/ 

https://kiev.segodnya.ua/ua/kiev/ktransport/den-metro-samye-interesnye-fakty-o-kievskom-metropolitene-1595307.html 

https://kashtan.media/kyivmetro/ 

https://tsikavi-fakty.com.ua/50-tsikavyh-faktiv-pro-metropoliteny-svitu/   

Немає коментарів:

Дописати коментар