неділю, 2 січня 2022 р.

Бібліотека рекомендує: Література для дітей

Елеонор Портер «Поліанна»

Мабуть, в житті кожної людини трапляється книга, фільм чи ситуація, що здатна змінити життя і стати справжнім життєвим путівником. Особливо важливо знайти такий дороговказ у дуже юному віці, ще з дитинства, щоб, підростаючи, мати хороші життєві орієнтири та корисні приклади. Таким життєвим путівником цілком може бути роман Елеонор Портер «Поліанна». Цьому твору уже понад сто років, але він дуже актуальний і в наш час.
У романі йдеться про дівчинку Поліанну, яка рано залишилася сиротою і змушена була переїхати жити до своєї тітки Поллі. ЇЇ тітка – самотня, сувора і холодна жінка, яка звикла жити наодинці. І тут в життя вривається племінниця, яка знайшла в собі сили посміхатися навіть після трагедії, що її спіткала. Поліанна кидається тітці на шию і запевняє, що рада її бачити. Напевно, це шокує тітку, але у Поліанни просто така гра «в радість». Гра полягала в тому, що яка б прикра ситуаціяв житті не трапилася, постарайся знайти позитивну сторону. Можливо, що з часом проста гра почала перетворюватися на філософію, а потім на спосіб життя. Поступово ця дівчинка починає ділитися своєю радістю з оточуючими, змінюючи це сумовите передмістя, часом несвідомо натискаючи дорослим на болючі місця їхньої біографії, які ті роками намагалися приховати. Ледь жевріюче життя міста спалахує з новою силою завдяки дівчинці, яка вірила, що немає безвихідних ситуацій. Звичка Поліанни радіти стала її невід’ємною частиною життя, хоча це не є її безпосередній спосіб мислення, а радше, путівник. Вона розуміє, що якби не привчила себе радіти новому дню і бачити позитивні перспективи в складних ситуаціях, то можна було б збожеволіти.
Цей роман вивчають у школі, тому в першу чергу радимо читати дітям, але його не можна вважати адресованим виключно для дитячої аудиторії. Питання, що тут піднімаються, є загальнолюдськими, тобто актуальними для будь-яких поколінь. У житті завжди можна щось знайти, що дарує радість. Щоб бути щасливим, не потрібна причина. Щастя знаходиться всередині кожного з нас!

Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ «Джордж і таємний ключ до всесвіту»

Мрієте, щоб Ваша дитина зацікавилася фізикою і астрономією? Тоді, безперечно, радимо Вам взяти в нашій бібліотеці роман «Джордж і таємний ключ до Всесвіту». Книжку написала письменниця Люсі Гокінґ зі своїм батьком астрофізиком Стівеном Гокінґом. Цей фантастичний роман можна віднести до ряду наукових видань для дітей, бо написаний він був, спираючись на наукові факти.
В книжці йдеться про хлопчика Джорджа, який знайомиться із сусідською дівчинкою Енні та її батьком, вченим-фізиком, Еріком. З цього моменту і відкривається для нього новий захоплюючий, космічний світ. Автори розповідають про дивовижні пригоди дітей в космосі, їхні відкриття і приголомшливі враження. Джордж та Енні, споглядаючи різні космічні об’єкти, виявляють неабияку допитливість, тому ми дізнаємось дуже багато цікавих наукових фактів про галактику, хмари, комети, величезні космічні брили та багато іншого.
Цю книжку дітям читати дуже цікаво, бо тут поєднані одночасно і цікаві дитячі пригоди і пізнавальна наукова інформація. А ще важливо, що книжка дуже гарно ілюстрована малюнками та фотографіями космічних тіл. Дітям буде цікаво читати роман і наочно споглядати відтворення основних подій.

Сашко Дерманський «Стонадцять халеп Остапа Квіточки»

«Стонадцять халеп Остапа Квіточки» - одна з найвеселіших дитячих книжок. Рекомендуємо її для читання під час зимових канікул. Вона точно додасть хорошого настрою до святкових вихідних. Сашко Дерманський у своєму творі створив дві паралельні сюжетні лінії: про молодого вчителя Остапа Квіточку, а також про представника пекла недодідька Вельзепера.
Остап Квіточка – юнак, який був направлений в сільську школу як молодий спеціаліст, з цього і почалися його смішні і курйозні пригоди, які подані в книжці. Хоча автор нам каже, що халепи в житті цього героя почалися ще з народження внаслідок прокляття медсестри, яку він вкусив. Остап завжди встрявав у різні халепи: в садочку перевертався з горщика, в школі в його їжі топилися мухи, а в інституті завжди витягав білети, відповіді на які він не знав. Автор каже, що неприємності в житті цього хлопця були такою звичайною подією, як сніданок, обід та вечеря для інших людей. Отже, ще на початку книжки читач розуміє, що буде весело і цікаво. Події розгортаються стрімко і потішно. Ще по дорозі в сільську школу молодий вчитель Остап Валерійович Квіточка зазнав декілька халеп-пригод і дуже епічно прибув на шкільну лінійку.
Паралельно з історією про Квіточку, розгортається сюжетна лінія про недодідька Вельзепера, який у пеклі зафіксував Остапові родові прокляття. В цьому сюжеті автор нам подає інформацію про пекло, його ієрархію та розуміння різних бісівських чинів. Особисто мені здається, що автор провів паралель з високими державницькими чинами, тому, думаю, що і доросле населення знайде для себе розуміння дотичності твору до сучасного реального життя.
Ця книжка буде надзвичайно цікавою дітям, вона вчить простіше ставитися до життя і не приймати близько до серця неприємності, які можуть спіткати. Якщо не вдасться усе сприймати як Остап, то посмієтеся Ви на славу.

Том Флетчер «Різдвозавр»

Якщо Ви хочете поринути в атмосферу різдвяного дива і казки, то візьміть з собою на канікули книжку Тома Флетчера «Різдвозавр». Вона неодмінно подарує Вам святковий настрій, нагадає, що на Різдво трапляються неймовірні чудеса.
В романі йдеться про особливого хлопчика Вільяма, який в дитинстві пережив аварію і залишився прикутим до інвалідного візка. Він дуже любив життя, був веселим хлопчиком, мав свої захоплення, найбільшим з яких була його зацікавленість динозаврами. Також Вільям мав багато друзів, та все змінилося, коли з’явилася дівчинка Бренда. Вона відразу налаштувала всіх проти Вільяма, і це зробило його життя нестерпним. Але ж на Різдво трапляються дива. Мрія хлопчика здійснилася: Санта приніс йому вподарунок справжнього динозавра, Різдвозавра, який вилупився на Різдво з яйця, що пережило Льодяниковий період. Відтоді життя Вільяма змінилося, з ним відбулися фантастичні і зворушливі пригоди, та і з Брендою він, врешті, також подружився.
Книжка Вам подарує магію Різдва і нагадає, що існують особливі люди, які обмежені у своїх фізичних можливостях, але також мають свої потреби і бажання, а їх мрії також повинні здійснюватись.

Чарлз Діккенс «Різдвяна пісня в прозі»

Невелика за обсягом повість-казка Чарлза Діккенса зігріє Ваше серце в холодну зимову пору. Ця книжка обов’язково наповнить Вас духом Різдва та свята. Історія відрізняється від інших казок тим, що тут Ви не побачите таких звичних казкових героїв, як принцеси, гноми, чарівниці, зате Ви отримаєте чудову повчальну і пізнавальну історію, де людина з поганої перетворюється на хорошу.
В повісті йдеться про старого скнару Ебенезера Скруджа, який не любив Різдво. Замість того, щоб святкувати і веселитися з родиною або друзями, він залишається зовсім один, бо вважає, що це не важлива і не потрібна подія, а людей, які це роблять, він зневажає. Скрудж скупий настільки, що не готовий витратити жодної монети на подарунки та благодійність і відмовляє своєму племіннику в пропозиції святкувати Різдво разом. Живе він також сам-один, без родини, скніючи над своїм багатством. І отодного разу в різдвяну ніч до нього приходять три духи, які один за одним показують йому картинки та події з його минулого, сьогодення та майбутнього. Особливо Скруджа вразила його власна смерть, що не принесла нікому ніякої прикрості. Відтоді герой повісті збагнув, що він наробив багато помилок, і настав час їх виправляти.
Повість геніальна у своїй простоті, в ній відбуваються чарівні і дивовижні зміни, які дарує різдвяна ніч, тому дітям її буде легко і цікаво читати. Також вона повчальна і корисна для виховання в дитини доброчесності, чуйності, співчутливості, щедрості та інших чеснот. Цю книжку цікаво буде читати також і батькам, адже Ви отримаєте насолоду від того, як автор майстерно передав опис локацій, побуту, характер людей і сімейних стосунків, тут також присутній тонкий гумор і саркастичні зауваження, що робить цю казкову історію більш живою і наближеною до реальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар