середу, 1 липня 2020 р.

Що почитати у відпустці


Енергійна і жвава оповідь про любов, мистецтво та вовків, сплетена із швидкоплинних діалогів та монологів, які вправно поєднані з описами пейзажів, інтер’єрів, із перебігом виписаних подій. У віддалене від цивілізації карпатське село поблизу старовинного замку Гербуртів приїздить успішна художниця Анна, яка шукає душевного спокою. А неподалік в дикому гірському урочищі проводить дослідження етолог Юрій, зацікавлений вивченням поведінки вовків. Він виховує трьох новонароджених вовченят, які залишилися без батьків. Людина і вовки в цій «зграї» живуть за вовчими законами, які іноді виглядають більш досконалими, ніж людські. Несподівана зустріч Юрія та Анни дає кожному можливість по-новому поглянути на своє життя... Людина і вовки в цій «зграї» живуть за вовчими законами, які іноді виглядають більш досконалими, ніж людські. Роман сигналізує про небезпеку, яку несемо собі й навколишньому ми - люди. Дивні перебіги подій і деталі створюють напругу і таємничу атмосферу. Рекомендуємо книгу Галини Вдовиченко «Тамдевін» поціновувачам романтичного жанру літератури.

Наомі Новік - лауреатка премій Nebula Award, Locus Award, Mythopoetic Award, премії імені Дж. Кемпбелла та Комптона Крука. «Ті що не мають коріння» це історія, у якій переплелися дотепність і серйозність, вигаданий світ і алюзії на реальні екологічні проблеми, з яким ми стикаємося сьогодні. Оповідна манера авторки зачаровує, а герої лишаються в пам’яті назавжди.
Королівства Польні та Рос’ї — давні вороги. Але землі обох поступово захоплює Проклятий Ліс, що перетворює людей на дерева. Маг Дракон століттями стримував чари Лісу. За це щодесять років мешканці сусідніх селищ платили чарівнику данину у вигляді найкрасивішої, найуправнішої чи найрозумнішої дівчини. Аґнешка булла певна, що цього разу Дракон забере її красуню-подругу Касю. Але несподівано для всіх він обрав нечупару Аґнешку. Саме вона покликана розгадати таємницю Проклятого Лісу і знищити його... Приголомшливо! Захопливо! Книга стане справжнім подарунком для усіх, хто полюбляє казки та магію.

«Вдалині» Ернана Діаза є досить незвичайним вестерном, трохи медитативним та філософським, але він може вразити. Зворушлива й глибока оповідь про самоту, інакшість та пошуки рідної душі, про пошуки себе і свого місця у світі. Головний герой книги Гокан, юний іммігрант зі Швеції, опиняється в Каліфорнії й вирушає у подорож із наміром пішки перетнути континент, щоб знайти свого випадково загубленого брата. Так починається його мандрівка, що триватиме ціле життя. Дорогою він зустріне природознавців, злочинців, релігійних фанатиків, індіанців — колоритних персонажів Америки часів золотої лихоманки. Трагічний випадок перетворить Гокана на злочинця й героя водночас, назавжди змінивши і його самого, і плин його історії. Діаз кидає виклик традиціям жанру вестерну та історичного роману, пропонуючи пронизливий погляд на стереотипи і легенди, якими повниться американське минуле, й змальовуючи портрет крайньої чужинності. РоманДіаза ‒ це не вестерн, радше притча про людину, яка зуміла розчинятися в безодні природи, зрозуміти себе й не втратити людяність попри все пережите. Сильна проза про здатність наділяти світ значенням. І над цим варто замислитись.

Його називають справжнім народним письменником і феноменом сучасності. Він є володарем численних престижних літературних премій, серед яких титул «Золотий письменникУкраїни». Володимир Лис є багаторазовим призером «Коронації слова», автором уже легендарного «Століття Якова» — «Найкращого роману десятиріччя», що ліг в основу однієї з найбільш успішних екранізацій останніх років. «В’язні зеленої дачі» - роман про молодого економістова Юрка. Йому необхідно їхати в невідомий Вербівськ! Та хіба можна відмовити самому Іванові Банчуку – першому секретареві тамтешнього райкому партії? Ще й це дивне попередження від незнайомки… Чому вона сказала, що там він потрапить до жорстокої банди? Пророцтво справдиться через роки, в незалежній Україні, коли вже солідний бізнесмен Юрій отримає анонімного листа із вимогою відновити сумнозвісну зелену дачу. Чоловік іще не здогадується, що невдовзі він, той-таки Банчук і лікаркаТаїса, яка попереджала про небезпеку, перетворяться на в’язнів цього будинку. Бо у долі свої розрахунки і рахунки, за якими треба платити… Книга читається легко та із задоволенням.

Головним героєм роману є тридцяти шестирічний Ґілен Віньоль. Цей нічим непримітний чоловік ще з дитинства звик, що його ім’я та прізвище смішать навколишніх - їх перекручують як Вілен Ґіньоль (Блазень-Потвора). Працює він на заводі по утилізації макулатури, де керує машиною «Церстор-500», що переробляє папір. Про себе герой її називає «Ненажерою». Під час чищення цієї машинерії, Ґілен старається збирати аркуші знищених книжок, що залишилися в її «череві». А потім, у ранковому потязі о 6:27, прямуючи на роботу, він уголос читає ці уривчасті, непов’язані між собою тексти. Це тривало б вічно, якби він не знайшов флешку зі щоденником молодої жінки на ім’я Жулі… Тепер його життя раптово зміниться. Бестселер Жан-Поля Дідьєлорана «Читець у ранковому експресі» вийшов друком у 29 країнах. Невеликий за обсягом твір читається напрочуд легко та залишає приємні враження.

Немає коментарів:

Дописати коментар