пʼятницю, 25 липня 2014 р.

Книги, які читаються на одному подиху

Є книги, які читаються легко і швидко, але залишають в душах помітний слід, чи, навіть впливають на життя тих, хто їх читав. Ресурс www.Charter 97.org.  відібрав такі книги, об'ємом менше 300 сторінок, які ще раз доводять, що в літературі розмір не має значення. Прочитайте їх. Можливо серед них є ваша книга, яка залишиться в пам'яті і серці! Читайте з насолодою!

Трумен Капоте "Сніданок у Тіффані"
Холлі Голайтлі елегантна, одинока, мрійлива і цинічна, мандрівниця і золотошукачка. Вона часто відвідує світські раути в пошуках успішних чоловіків. Розповідь про дружбу Холлі і письменника, якого вона назвала Фредом. Це пронизлива історія про те, як не просто залишатися собою і якою гіркою буває свобода. В 1961 році Блейк Едвардс зняв одноіменний фільм з Одрі Хемберн в головній ролі. А Генрі Манчіні написав музику, із знаменитою піснею Moon River (премія "Оскар" 1962 року за кращий саундтрек і кращу пісню).

Анна Гавальда "35 кіла надії"
Це поетична маленька притча про головне: про вибір життєвого шляху, про силу любові і вірності. Про сім'ю. Про те, що мрії збуваються. Потрібно лише дуже сильно захотіти, зібрати всі свої сили і зробити крок назустріч мрії. Вирішуючи свої проблеми, тринадцятирічний хлопчик шукає вихід - і знаходить його так, що і дорослим є чому в нього навчитись.

Джером Д. Селінджер "Над прірвою в житі"
Настільна книга кількох поколінь молодих бунтівників. Від імені 16-річного підлітка Голдена Колфілда у відвертій формі розповідається про загострене сприйняття американської дійсності й неприйняття загальних канонів і моралі сучасного суспільства. Про те, як важко вписатися в світ коли тобі 16 (чи 27, чи 48) і це норма. Кожне покоління молодих американців по-своєму сприймало книгу Селінджера - від нігілізму до утвердження гуманістичних ідеалів. Твір набув скандальної слави, зокрема, через убивство учасника групи Бітлз Джона Леннона. Коли поліція приїхала на місце події, вбивця тримав у руках примірник роману.

Террі Пратчетт "Кіт без прикрас"
Спочатку було слово, і це слово було Кіт. Цю істину доніс народам кошачий бог через послушного свого учня Террі Пратчетта. Це євангелія породи кошачих. Ви дізнаєтесь про котів все. Шкода, що читається книга надто швидко. Ідеальне читво для кошачників всіх мастей і віку.

Ернест Хемінгуей "Старий і море"
Цей літературний шедевр приніс автору Нобелівську і Пулітцерівську премії. Розповідь про довгу і виснажливу боротьбу старого рибалки Сатьяго з величезною рибою. Розповідь про сенс життя кожного з нас і гімн людській силі. "Люлина не для того створена, щоб терпіти поразки. Людину можна знищити, але її не можна перемогти". 

Франко Армініо "Листівки з того світу"
Що чекає людину за гранню життя достовірно описати неможливо. Можна лише уявляти і фантазувати. І можна описати думки і почуття за мить до смерті. Збірник складається з невеликих текстів, кожен текст - це послання померлої людини - про що вона думала, що переживала, що відчувала в останню хвилину. Кожна така листівка - окремий голос і окрема доля. Як не дивно, книга не залишає відчуття страху смерті. Навпаки хочеться жити з новою силою.

Агата Крісті "10 негренят"
Ця повість - справжнє побачення з легендою, визнаним майстром детективу. Десять незнайомців виявляються запрошеними якимсь А.Н.Онімом на острів, в великий особняк. Але потрпивши туди, всі запрошені дивуються, адже господаря будинку, А.Н.Оніма там не виявляється. І в кожного гостя в кімнаті є листочок з лічилкою ро Десять негренят, які один за одним гинуть від різних напастей. Виявляється, будинок таїть в собі безліч небезпек, адже гості стають жертвами, один за іншим точно як у лічилці.
Хто вбивця, питання яке буде мучити вас протягом усього читання, ви будете мучитися в здогадах і думати то на одну. то на іншу людину. Але не все так просто... Читайте і отримуйте незабутні враження та емоції від цього шедевру.

Алессандро Барикко "1900-й або Легенда про піаніста"
Це не звичайна книга. Це монолог. Пам'ять про друга, про унікального піаніста. Історія про те, як одного разу на лайнері, який йшов до Америки, була залишена новонароджена дитина. За всі свої тридцять років хлопець жодного разу не зійшов на берег. Він став геніальним піаністом, якого світ ще не бачив, сумною легендою, просякнутою солоними бризками океану і запальними звуками джазу...

Френсіс Скотт Фіцджеральд "Великий Гетсбі"
Якби ноти джазу можна було перекласти на слова і написати з них роман, то вийшов би "Великий Гетсбі". Історія "втраченого покоління" в пошуках американської мрії, Ромео і Джульєтти ХХ століття, трагедія справжнього кохання в матеріальному світі - кожний в цьому творі знайде те, що близьке саме йому. 

Жоржі Амаду "Мертве море"
Розповідь про важке і непросте життя рибацьких поселень, про мужніх і безстрашних трудівниках моря, драматичних долях людей. В кожному слові, кожній фразі Амаду чуються ліричні наспіви, сумні мелодії, в яких струмені вітру, хвиль і сонця переплелись з долями людей узбережжя, з давніми віруваннями і традиціями древніх богів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар