понеділок, 10 лютого 2014 р.

Дитяча поличка: Про любов і кохання

Дзвінка Матіяш "Казки П'ятинки". - Київ: Грані-Т, 2010
На сторінках цієї книги - казкові й не зовсім казкові історії, які, якщо вірити авторці, майже усі розповіла сама П'ятинка, попрохавши їх записати. 
Книга нагадує про любов у християнському і загальнолюдському сенсі цього слова. Це - збірка мудрих і повчальних оповідань-притч, побудована у формі абетки. За сюжетом П'ятинка, або ж християнська свята Параскева П'ятниця, розповідає казки своєму другові, хлопчикові Антону. Тут є переспіви історій із Нового Заповіту, а також оригінальні сюжети, основними мотивами якиї є добро, людяність, життя і смерть.
"Людські серця дуже схожі на глечики. Так само, як глечики, вони можуть бути порожні, а можуть бути наповнені, можуть бути з тріщиною, надщерблені чи розбиті. Поки людина живе, її серце наповнюється добрими і поганими вчинками, знаннями, любов'ю, добротою, мудрістю, тугою, радістю, спогадами. Деякі глечики повні по вінця, деякі переливаються через край і діляться з іншими тим, що мають, а декотрі - повні тільки до половини, а то й менше. Не можна, щоб наші глечики були порожніми, адже свого часу Бог попросить напоїти Його з нашого глечика, і буде шкода, коли ми у відповідь тільки похнюпимося, бо глечик порожній".

Януш Корчак "Пригоди короля Мацюся". - Київ: А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2011.
Це роман у двох частинах про право кожної дитини на мирне й безтурботне дитинство, про маленького хлопчика, який був змушений гратися в серйозні і зовсім недитячі дорослі ігри, - політику, війни, інтриги. Хоча насправді юному королеві просто хочеться бути дитиною і дружити зі звичайними дітьми. Книжка має трагічну історію і стане приводом поговорити не тільки про життя малого Мацюся, а й про долю Януша Корчака, про єврейських дітей, які загинули під час Другої світової війни, і про людяність і любов, яка попри все існує у світі.

Галина Ткачук "Вечірні крамниці вулиці Волоської". - Київ: "Темпора", 2014.
Любов до свого міста не дається разом із пропискою, її треба відчути, плекати в собі так,як і звичку щоранку вставати й робити зарядку.
"Вечірні крамниці вулиці Волоської" - це правдива історія про затишні крамнички на Подолі, про їхніх засідників - білок, птахів, собак та інших громадян... А ще - про тих безсоромних злодіїв, що надумали позбавити Поділ його найдорожчих реліквій...

Ніна Елізабет Грьонтведт "Привіт, це я!". - Київ: Грані-Т, 2012.
Повість, що сповна відкриває правду про те, яка це нелегка це справа - дорослішання. Іноді воно виливається в суцільну халепу: молодша сестричка - вереда, найкраща подруга - зрадниця, сусідський хлопчина Стіан - повний бовдур, батьки - далекі, наче космос. В душі Уди стільки всього накипіло, що тендітній дівчинці вже несила витримувати цей тягар. Що ж їй робити?! Звісно, виплакатися - і тоді разом зі сльозами виллється весь непотріб: старі й нові образи, непорозуміння, брехня, страхи... 

Марина Павленко "Русалонька із 7-В плюс дуже морська історія". - Київ: Теза. 2013.
Це п'ята книжка із серії про Русалоньку із 7-В, найбільш "приземлена" книжка про життя вже восьмикласниці Софійки Щербань. Тут майже немає містики й детективної інтриги, як у попередніх книжках із серії, зате є багато знайомих підліткових конфліктів. Цього разу Софійка їде разом з іншими школярами на море, пізнає красоти Криму і Поділля, а заодно намагається розібратися у власних почуттях. Любить вона Сашка чи таємничого знайомого на прізвисько "Козирний Туз"? Буде також перший поцілунок. Але з ким?..

Джаклін Вілсон "Дівчата закохані". - Львів: Навчальна книга - Богдан, 2013.
"Дівчата закохані" - це історія про трьох подруг, які мріють про хлопців, закохуються, тусуються і роблять ще купу речей, якими переймаються сучасні дівчата їхнього віку. Одна з них постійно фліртує та водить хлопців табунами, інша потрапляє під вплив збоченця, а головна героїня листується з меншим хлопцем, а усім каже, що зі старшим красунчиком. Що з цього вийде - знає лиш Господь Бог та Джаклін Вілсон.

Йоанна Ягелло "Кава з кардамоном". - Львів: "Урбіно", 2013.
Досі спокійне життя 15-річної гімназистки Лінки раптом змінюється. ЇЇ мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшими братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню... Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов'язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і злопець, якого вона вважає своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми... Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з'ясувати пов'язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила...

Йоанна Ягелло "Шоколад із чилі". - Львів: "Урбіно", 2013.
Вам доводилося куштувати шоколад із чилі, де солодкий сиак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя 17-річної Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей, стосунки із сестрою теж не завжди ідеальні. Крім того, коханий їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікуванні Різдва, бо тоді Адріан має приїхати до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?

Люсі Монтгомері "Енн із Ейвонлі". - Львів:"Урбіно", 2013.
Після вчительської семінарії Енн повертається до Ейвонлі, щоб працювати в місцевій школі. Юній учительці доведеться завойовувати прихильність і любов своїх учнів, бо ж серед них чимало шибеників, ледарів і незграб. До того ж, у Зелених Дахах вона мусить допомагати виховувати шестирічних близнят, Дору й Деві, чия мама, далека родичка Марілли, полерла. Н ащастя, Енн вкотре переконується, що в житті завжди можна зустріти рідну душу. Крім того, дівчина раптом усвідомлює, що їй дедалі більше подобається олин юнак...

Немає коментарів:

Дописати коментар